Yabanmersini, pastalarda, tatlılarda kullanılan, taze meyve olarak tüketilebilen hoş kokulu bir meyve türüdür. Genellikle ormanda yetişen yabanmersini, birçok faydayı da içerisinde barındırmaktadır. Göze ve ishale iyi gelen Yabanmersini, doğal bir antioksidandır. Peki, yabanmersini nasıl yetiştirilir? İşte, doğal bir ilaç etkisi taşıyan bu bitki hakkında detaylı bilgiler
#Yaban MersiniBazıları için stresli ve üzüntülü anların rahatlatıcısı; mutlu, keyifli anlarınsa kutlama aracı… Dolayısıyla bir anda tamamen şekerden uzaklaşmanızı bekleyemem. Ama size şeker yerine kullanabileceğiniz doğal seçenekler önerebilirim. Sağlıklı ve leziz tatlıların sırrı bu yazıda...
#Berrin YiğitKalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.
#FındıkÜlkemizde yeni yeni görmeye başladığımız aronya, tam bir şifa kaynağı... Görüntüsü yabanmersinini andıran bu meyveyi yoğurtla veya yulafla yiyebilirsiniz. Suyu, tozu ve reçelleri de satılan bu ‘süper besin’in kalorisi düşük, çözünür lif içeriği yüksek. Bu sayede kan şekerini düzenliyor, tokluk hissi veriyor.
#AronyaKuersetinin, diyette en bol bulunan antioksidanlardan biridir. Vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynayan kuersetin, bazı sebzelerde ve meyvelerde bulunmaktadır. Peki, kuersetin nedir? Kuersetinin faydaları
#KuersetinProf. Dr. Murat Baş, küresel bir bağışıklık krizi yaşandığını söylüyor. Yeni kitabında, bu krizle mücadelede bağışıklığı doğru beslemenin önemine değinen Baş “Özel bir diyetle COVID-19 da dahil birçok hastalığı daha kolay ve daha az yan etkiyle atlatabiliriz” diyor.
#SağlıkYaz mevsimine girdiğimiz bu dönemde tezgahlarda rengarenk, çeşit çeşit yaz meyvelerine rastlıyoruz. Haziran-Ağustos ayları arası meyveleri kavun, karpuz, kiraz, şeftali, kayısı, üzüm, dut, erik, böğürtlen, ahududu, yabanmersini, incir ve daha niceleri… Sayarken bile ağzımızı sulandıran bu meyvelerin her birinin vücudumuza farklı farklı faydaları var. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, yaz meyveleri ve faydalarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#MeyveYaz mevsimine girdiğimiz bu dönemde tezgahlarda rengarenk, çeşit çeşit yaz meyvelerine rastlıyoruz. Haziran- ağustos arası meyveleri kavun, karpuz, kiraz, şeftali, kayısı, üzüm, dut, erik, böğürtlen, ahududu, yabanmersini, incir ve daha niceleri… Sayarken bile ağzımızı sulandıran bu meyvelerin her birinin vücudumuza farklı farklı faydaları var. Bu nedenle yaz aylarında her çeşit meyveden yeterli miktarda tüketmek bağışıklığımızı güçlendirecek, bizi kışa hazırlayacak ve bu sıcak günlerde ihtiyacımız olan su ve besin öğelerini vücudumuza kazandıracak.
#Yaz MeyveleriRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz” dedi.
#Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievlerİyi kolesterol HDL, damarların koruyucu meleklerinden biridir. Her melek gibi o da nazlı, alıngan ve çekingendir. Kolay düşer, zor yükselir. Düşünce de damar sağlığı üzerindeki koruyucu kanatlarını kapatıverir. Kötü kolesterol LDL’nin tersine iyi kolesterol HDL’nin düşüğü değil, yükseği iyidir.
#Yazarlar