Çileğin Faydaları

Güncelleme Tarihi:

Çileğin Faydaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 14:07

Dünya genelinde en popüler meyvelerden biri olan çilek sadece lezzeti ile değil sağlığa faydaları ile de ön plana çıkıyor...

Haberin Devamı

Çileğin Sağlığa Faydaları

Kolesterol: İspanya’daki Salamanca Üniversitesinin yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak çilek yemek LDL (kötü) kolesterol seviyesinin düşmesini sağlıyor. Araştırmaya katılan 23 gönüllü 1 ay boyunca her gün yarım kilo çilek yemiş. Yapılan testlerde araştırmaya katılanların LDL kolesterol seviyelerinde yaklaşık %9 kadar azalma görülmüş. HDL (iyi) kolesterol seviyeleri ise aynı kalmış. Uzmanlar çileğin kolesterolü neden düşürdüğü konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar fakat ilk sonuçlara göre çileğin bu özelliği meyveye kırmızı rengini veren “antosiyanin” adındaki pigmentten ileri geliyor.

Antioksidanlar: Hastalıklara karşı vücudun direncini artıran, kansere karşı koruma sağlayan, Alzheimer riskini azaltan, kalp ve damar sağlığını koruyan, özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyen antioksidanlar çilekte bol miktarda bulunur. 2006 yılında The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir makaleye göre çilek antioksidan bakımından en zengin 50 yiyecek arasında yer alıyor. Çileğin antioksidan etkisi meyveye parlak kırmızı rengini veren antosiyanin adlı bileşenden, yüksek C vitamini içermesinden ve kuersetin pigmentinden kaynaklanıyor.

Çileğin Faydaları
Kanserden Korunma: Çileğin antioksidan etkisi çeşitli kanser türlerinin yolunu açan serbest radikallerin artmasını (oksidatif stres) önlüyor. Bu başlı başına kanser riskini azaltan bir durumdur. Ancak çilek, kanserin gelişimini yavaşlatan “ellagic asit” adlı bir diğer bitkilere özgü kimyasal madde (fitokimyasal) daha içeriyor. Tabi “çilek kanseri önlüyor” demek için oldukça erken. Çünkü şu ana kadar bu konuyla ilgili yapılan araştırmaların sayısı oldukça az ve hepsi laboratuvar ortamında yapılan hücre incelemelerine dayanıyor. İnsanların katılımıyla yapılacak araştırmalara ihtiyaç duyulmakla birlikte ilk sonuçlar oldukça umut verici. 1970’li yıllarda başlayan ve günümüze kadar devam eden bu konudaki araştırmalara göre çilekte bulunan ellagic asit bazı kanser türlerinde tümörün büyümesini baskılıyor. Çilek dışında, ahududu, kızılcık, ceviz ve nar da ellagic asit bakımından zengin meyveler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Kalp ve Damar Sağlığı: Çileğin etkili antioksidan içeriği kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan oksidatif strese karşı koruma sağlıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar yabanmersini, kızılcık ve çilekte bulunan polifenollerin LDL oksidasyonunu ve kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini azalttığını ortaya koymakta. Bu meyvelerden her hafta 3 öğün yiyen kadınlarda kalp krizi riskinin %32’ye kadar azaldığı yönünde araştırma sonuçları bulunuyor.

Haberin Devamı

Diyabet: Diyabet hastalarının çoğu tatlı tadı nedeniyle genellikle çilekten uzak durmayı tercih eder ancak, 1 kase çilek sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Üstelik kan şekerini korkulduğu gibi yükseltmez. Uzmanlar çileğin lifli yapısının uzun süre tokluk hissi verdiğini ve uzun süren tokluğun gün boyu daha az karbonhidrat tüketilmesini sağladığını belirtiyorlar.

Çileğin Faydaları
Kabızlık: Kronik veya akut kabızlık için en iyi çözüm yöntemlerinden biri gün içinde gıdalardan aldığınız besin lifi miktarını artırmak. Bol miktarda besin lifi içeren çilek bunun için iyi bir seçim olabilir.

Cilt: Çileğin cilde faydaları yüksek oranda C vitamini içermesinden kaynaklanıyor. Portakal ve greyfurttan daha fazla C vitamini içeren çilek bu sayede cilt kuruluğu, zamanından önce ortaya çıkan kırışıklıklar gibi sorunları önlüyor. Çilek sadece meyve olarak yendiğinde değil maske olarak yüze uygulandığında da cilde pek çok faydası bulunuyor.

Haberin Devamı

Kemik Sağlığı: Çilek, kemik yapısını koruyan enzimlerin üretiminde kullanılan manganez mineralini içerir. Manganez aynı zamanda gıdalar yoluyla alınan ve kemik sağlığının korunmasında son derece önemli kalsiyumun vücut tarafından emilmesi sırasında kullanılan bir mineraldir.

Çileğin Kalorisi ve Besin Değeri

Yarım kase çilek (8 adet, 144 gram);

- 46 kalori
- 11 gram toplam karbonhidrat
- 3 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %12’si)
- 7 gram şeker
- 1 gram protein (günlük ihtiyacın %2’si)
- 64.7 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %141’i)
- 0.4 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
- 3.2 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
- 0.6 mg niyasin (günlük ihtiyacın %3’ü)
- 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
- 34.6 mcg folat (günlük ihtiyacın %9’u)
- 23 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
- 0.6 mg demir (günlük ihtiyacın %3’ü)
- 18.7 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %5’i)
- 34.6 mg fosfor (günlük ihtiyacın %3’ü)
- 220 mg potasyum (günlük ihtiyacın %6’sı)
- 0.2 mg çinko (günlük ihtiyacın %1’i)
- 0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %3’ü)
- 0.6 mg manganez (günlük ihtiyacın %28’i)
- 0.6 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %1’i)
- 93.6 mg omega 3 yağ asidi
- 130 mg omega 6 yağ asidi
- 131 gram su içerir.

Çileğin Faydaları
Fazla Çilek Yemek Zararlı mı?

Haberin Devamı

Çilek oksalat içeren az sayıdaki meyvelerden biridir. Vücut sıvılarında bulunan oksalat miktarı artığında bunlar kristalize olarak mesane ve böbrek problemlerine yol açabilir. Bu nedenle henüz tedavi edilmemiş mesane ve böbrek taşı sorunu yaşayan kişilerin çilek tüketmesi önerilmez. Böyle bir rahatsızlığınız bulunuyorsa yemeniz ve yememeniz gereken gıdalar hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Çilek bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Çilek alerjisinin en sık görülen belirtileri boğazda ve ağız içinde kaşıntı hissi, gözlerin sulanması ve burun akıntısıdır.

Çilekle İlgili Bazı Rakamlar:

- Türkiye çilek üretiminde ABD’den sonra 2. sırada yer almaktadır.
- Dünya genelinde yıllık çilek üretimi yaklaşık 5 milyon tondur.
- 7-9 yaş arası çocukların %53’ünün en sevdiği meyve çilek.
- 8 adet çilek günlük C vitamini ihtiyacının %140’ı kadar C vitamini içerir.
- Çilek bitkisi kökünün %70’i sadece 3 santim derinlikte topraktadır.
- Belçika’da sadece çileklerin konu edildiği bir müze bulunmaktadır.
- Çilek gülle aynı ailedendir.
- Yetiştirildiği hava koşulları çileğin tadını belirler.
- 1 çilekte ortalama 200 tohum bulunmaktadır.
- ABD’de kişi başı çilek tüketimi yıllık 2.2 kilogramdır.

Çileğin Faydaları

BAKMADAN GEÇME!