Paylaş
COVID-19 hayatımızda birçok şey değiştirdi. Bunlardan biri de bağışıklık sistemimize dair farkındalığımız... Vücudumuzun savunma sistemini, onu nasıl güçlendirebileceğimizi, hastalıklar üzerindeki etkisini herhalde hiç bu kadar merak etmemiştik. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Baş’ın yeni kitabı ‘Bağışıklığı Beslemek’ bu konudaki bilgi kirliliğine karşı adeta bir panzehir olmuş. Prof. Baş’ın kanıta dayalı araştırmalarla desteklenmiş tavsiyelerinin olduğu kitapta, bağışıklık sistemi hakkında çok sayıda bilgi yer alıyor.
Prof. Baş’ın kitabı yazmaya karar vermesi, kendi COVID-19 hikâyesiyle başlıyor. Baş, bu hastalık nedeniyle hastaneye yatıyor. Sonra doktoru “İyi ki sağlıklı beslenmiş ve düzenli egzersiz yapmışsınız. Yoksa çok daha zor bir yolculuk olabilirdi” diyor. Buradan yola çıkarak bağışıklığımızı nasıl besleyeceğimizi anlatan Prof. Baş “Sağlıklı beslenme, gerekli tedbirleri almazsanız hiçbir enfeksiyondan sizi korumaz. Ancak sağlıklı beslenmenin desteklediği sağlıklı bir bağışıklık sistemiyle hastalıkları daha kolay ve daha az yan etkiyle atlatabilirsiniz” diyor.
TARİFLER DE VAR...
Prof. Dr. Murat Baş’ın yeni kitabı ‘Bağışıklığı Beslemek’te bağışıklık dostu tarifler de yer alıyor. Zencefilli şeftali kâsesi, benim hemen
denemek istediklerimden...
NE LAZIM?
1 su bardağı yoğurt (isteğe bağlı donmuş olabilir)
1 yemek kaşığı ham bal
1.5 orta boy dondurulmuş şeftali veya nektarin
1 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 tatlı kaşığı rende taze zencefil
Üzeri için:
1/2 orta boy şeftali veya nektarin
1 yemek kaşığı yabanmersini
1 tatlı kaşığı ham bal
1 tatlı kaşığı arı poleni
NASIL YAPARIM?
Bir karıştırıcıda yoğurt, bal, zencefil, dondurulmuş şeftali ve portakal suyunu pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Bir kâseye karışımı alın ve üzerine kalan şeftali dilimleri ve yabanmersinlerini ekleyin.
Üzerine ham bal ve polen serpin.
Murat Baş’ın kitabı Destek Yayınları’ndan çıktı.
KİTAPTAN TÜYOLAR...
Vücudun bağışıklık hücrelerinin yüzde 70-80’i bağırsakta bulunur. Bağırsaktaki faydalı bakteriler; bağışıklık sistemini düzenlemede, mikropların büyümesini engellemede, bağışıklık hücrelerinin gelişimini desteklemede önemli rol oynar. Bağırsak mikrobiyota profilini probiyotik takviyelerle iyileştirmek, COVID-19’un etkisini azaltabilir.
Bir enfeksiyonla savaşırken vücudunuz karbonhidratları enerji olarak kullanırken, günlük fonksiyonlarında bağışıklık hücreleri yağları kullanır. A, D, E, K vitaminleri sadece yağda çözündüğünden, onların kullanımı için yağ gereklidir. Yani karbonhidrat ve yağdan tamamen kaçmak doğru değil. Önemli olan bunların dengede olması ve iyi kaynaklardan karşılanması.
Zeytinyağı, kabuklu yemişler ve avokadodaki tekli doymamış yağ asitleri bağışıklığınızı destekleyen sağlıklı yağlardır. Omega-3 yağ asitlerinin de COVID-19 şiddetini azaltmak için potansiyel faydaları belgelenmiştir.
Günde 5 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve tüketmek, diyetinize fasulye ve mercimek gibi iyi protein kaynaklarını dahil etmek, salatalarınıza günde en az 1 çorba kaşığı ayçekirdeği veya kabak çekirdeği gibi yağlı tohumları eklemek, haftada iki kez yabani somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıkları yemek de bağışıklığınızı besler.
Bağışıklık sistemimizin en iyi performansı göstermesini sağlamak için vücudun 13 vitamin ve 20 minerale olan gereksinimini karşılamamız gerekir. Bunları gıdalarla karşılayabileceğimiz gibi gıda takviyelerinden de yararlanabiliriz.
Aralıklı açlık, düzenli egzersiz, meditasyon, yeterli uyku ve gün ışığı almak da vücudunuzun savunma hücrelerini besleyecek yöntemler.
Paylaş