Türkiye’nin ‘kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geri kalması’ nedeniyle 2021’de girdiği gri listeden, bu ay sonunda çıkması bekleniyor. Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) bu ay sonunda yapacağı ve Türkiye ile ilgili kararını açıklayacağı toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılacak olması gözleri bu ziyarete çevirdi. Peki gri liste nedir, listeye girmek Türkiye’yi nasıl etkiledi, gri listeden çıkınca ne olacak?
#FATF2024’e girerken devreden bakiye her şeye rağmen fena sayılmaz. Deprem, savaş, seçimler gibi önemli sınavlar verilen bir 2023’ü geride bıraktık. Borsa İstanbul yılı primli kapatıyor. Özellikle son aylardaki gelişmeler nedeniyle Türkiye’de piyasalar 2024’e umutla giriyor. Bu umudun temelinde, ekonomik programa duyulan güven ve dışarıdan sermaye akışının başlaması var.
#Borsa İstanbulKonut satışında düşüş serisi dört aydır devam ederken hızını da arttırdı. Kasımda satışlar yüzde 20.6 gerileyerek 93 bin 514 oldu. Hem son 5 ayın en düşük aylık satışı yapıldı hem de son 5 yılın en kötü kasım ayı rakamı görüldü. Yüksek faiz ve kısıtlamaların etkisiyle banka kredili satışlar da dip yaptı.
#KonutPiyasalarda hareketli günler yaşanırken Türkiye ekonomisine ilişkin pozitif gelişmeler de meydana geliyor. Ekonomideki rahatlama, enflasyonun düşüş patikasına girme arefesi göz önüne alındığında uzmanların da değerlendirmeleriyle birlikte yatırım yapacaklar için önemli ipuçları ortaya çıktı. İşte uzmanların yatırımcılara tavsiyeleri ve piyasaya yönelik genel görüşleri…
#Borsa İstanbulMerkezi Kayıt Sistemi’nin Borsa İstanbul verileri yatırımcının borsaya ilgisini ortaya koyuyor. 31 Aralık’ta 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcı sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 oldu. Hisse senedi son dönemin popüler yatırım aracı. Bununla birlikte KKM’yi sonlandırma hazırlıkları da başladı. ‘KKM’den çıkacak para nereye yönelecek?’ sorusuna karşılık döviz, mevduat, borsa, konut seçenekleri tartışılmaya devam ediliyor.
#BORSA İstanbulBorsa İstanbul’da çıkış hareketiyle birlikte yatırımcı ilgisi devam ediyor. Yüksek hacim ve yabancı alımlarının sekiz haftadır aralıksız devam ediyor olması bunun bariz göstergeleri. Hisse senetlerinde yabancı payı da tekrar yüzde 30’un üzerine çıktı. Diğer taraftan Bakan Şimşek, enflasyonda düşüş için 2024 yılının ortasını işaret etti. Enflasyon hatırı sayılır bir süre daha yüksek kalacak. Bu da yüksek enflasyonu yenecek yatırım aracı arayışı devam edecek demek.
#ABDTurist sayısındaki artışla birlikte İstanbul’daki mağazalarda yabancı alışverişleri yüzde 70’e kadar yükseldi. Galataport Varlık Yönetimi ve Kiralama Genel Müdür Yardımcısı İrem Yücel Kaymak, ‘‘İstanbul’un turist profili perakende sektörünü iştahlandırıyor. Geçtiğimiz yıllarda bazı markaların Türkiye’den çekildiğine şahit olmuştuk. Şimdi İstanbul’a tekrar marka ilgisi başladı’’ ifadelerini kullandı.
#GalataportBu hafta TCMB’nin faiz kararı ve sonrasında piyasaya etkileri takip edilecek. Faiz artışının; talepte ve ekonomide soğuma, TL’ye değer kazandırma, ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak kredilerde sıkılaşma ve enflasyon hızında düşüş gibi bazı sonuçları beraberinde getirmesi muhtemel. Faiz kararıyla piyasaların Mehmet Şimşek’e tanıdığı kredinin sınırları da test edilecek.
#BorsaKonut satışında yıllık bazda düşüş dört aydır devam ederken, mayıs ayında toparlanma yaşandı. Geçen ay ülke genelinde 113 bin 276 konut satışı yapıldı ve yılın en yüksek aylık satışı gerçekleşti. Kredi faizinin gerilediği kampanya ile banka kredili satışta ve sıfır konut satışında da yılın zirvesi görüldü.
#Konut SatışıYeni ekonomi yönetimi belli oldu. Bundan sonra piyasaların gözü Mehmet Şimşek ve ekonomi kurmaylarının politikalarında olacak. Kabinenin netlik kazanması sonrası iç piyasalar ileriye yönelik bir projeksiyon yapma imkânına kavuşacak. Gerek iç gerekse dış piyasalar seçim sonrası oluşacak yeni tabloya bir kredi tanımış durumda.
#Mehmet ŞimşekMalum; piyasalar belirsizliği sevmez. 14 Mayıs seçimlerinin ardından Borsa İstanbul’da dalgalı seyir hâkim. Kararsız yatırımcılar seçim gibi çok önemli bir gündemi geride bırakıp önüne bakmak istiyor. Bunun için de 28 Mayıs bekleniyor. Öte yandan sanayi hisselerindeki primler ve hisse bazlı hareketlilik de yakından izleniyor.
#BorsaTasarrufları koruyacak, enflasyonu yenecek yatırım aracı arayışı sürüyor. Borsa İstanbul doğru hissede olmak şartıyla bu adreslerden biri. Ancak yaklaşan seçim, yatırımcıları bekle gör anlayışına yöneltiyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının da nasıl şekilleneceği konusunda henüz net bir görüş yok. Özellikle faiz politikası, buna bağlı olarak döviz kurlarının seyri, konut fiyatları, yabancı yatırımcının tavrı konusunda bu aşamada çok belirgin görüşler mevcut değil. Şimdilik tavan faiz sınırının kalkmasıyla “kur korumalı mevduat (KKM)” ilgi görüyor.
#Borsa İstanbulBankaların yarattığı sarsıntı devam ediyor. Janet Yellen’ın “gerekirse ek önlemler” alabileceklerini söylemesi olumlu algılansa da kafaları karıştırdı. Tam borsalarda stabil görünüm oluşmaya başlamıştı ki Deutsche Bank’ın risk primlerindeki (CDS) yükseliş, tedirginliği artırdı. Bu aşamada yaygın bir bulaşıcılık ve domino etkisinden söz etmek fazla karamsarlık olur. Görünen o ki piyasalar, artan güvenli liman ihtiyacıyla bir süre daha bankacılık sektörünün etkisinde kalacak.
#EuroDış piyasalar oldukça dalgalı bir süreçten geçiyor. Takipte olunması ve gerekirse tedbirlerin alınacağının hissettirilmesinin verdiği güven sert düşen borsalara tepki alımlarını beraberinde getirdi. Ancak bankacılık sektöründeki tedirginliğin ortadan kalkması zaman alacak. Piyasaların verdiği olumlu tepkiyi temkinli karşılamakta yarar var. Borsa İstanbul’da ise dış piyasalara duyarlılık arttı, dış borsalarla birlikte hareket etmeye başladı.
#TCMBFed faiz politikasına ilişkin algı değişikliği yansımaları biraz daha genişledi. Bir süre sonra enflasyonda düşüş eğilimi sürer, yeni bir mantalite öne çıkar mı? Onu zamanla göreceğiz. Enflasyon esas belirleyici. Hatırlanırsa pandemi öncesi küresel ekonominin derdi düşük enflasyondu. Şimdilerde ise sorun yüksek enflasyon. Düşürmek için merkez bankaları bir dizi tedbir alıyorlar ama istenilen sonuca henüz ulaşılmış değil.
#ABDPiyasalarda telaffuz edilen veya spekülasyonu yapılan “seçime kadar borsa” algısının depremle bir kesintiye uğrayıp uğramadığı konusu henüz net değil. Enflasyonun yüksek seyrini koruması, alternatif piyasalarda bu aşamada ciddi bir hareketlenme olmaması, borsaya ilgiyi canlı tutacaktır. Öte yandan yüksek kârlı şirket bilançoları açıklandıkça, son dönemde BIST100 Endeksi’ndeki yatay seyrin de etkisiyle fiyat-kazanç oranları geriledi. Depremle birlikte sadece mevcut bilançolar değil, ileriye dönük beklentiler de ciddiyet kazandı.
#BorsaÖnümüzdeki döneme ilişkin, borsanın geçtiğimiz yıl gibi kolay para kazanılacak bir piyasa olmayacağını söylemek mümkün. Seçicilik artacak. Bunun için temel veriler ve bilançolar önem kazanacak. Ezcümle, hisse olarak doğru adreslerde bulunmak şartıyla yüksek enflasyona karşı yatırım araçları arasında hisse senetleri alternatif olarak geçerliliğini hâlâ koruyor.
#BorsaMücevher sektörü hız kesmeden büyümesini sürdürüyor. Pırlanta hediye etme kültürünün artık Türkiye’de de yerleştiğini söyleyen Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, evlilik tekliflerinin ise çoğunlukla 10 bin TL civarındaki yüzüklerle yapıldığını söylüyor.
#Zen PırlantaBorsa İstanbul, getiri, yeni katılımcı ve işlem hacmi açısından verimli bir yıl geçirdi. Yıllık getiri endeks bazında yüzde 200’e yaklaşırken, birçok hissede bu rakamın da üzerine çıktı. 2022’de enflasyona karşı getiri arayışı ve tasarrufları korumada borsa doğru bir tercih oldu. Bunun yanında dış borsalardan pozitif ayrışan Borsa İstanbul’da, prim düzeyi yükseldikçe yorgunluk ve seçiciliğin artacağı bir döneme girdiğimizi de söylemek gerekir.
#BorsaSon aylarda borsaya akın akın yatırımcı geliyor. Yüksek enflasyona karşı getiri arayışı, alternatif piyasaların düşük kazanç sağlamaları, 2022 dönem bilançolarının ekonomideki büyüme ve yüksek enflasyon nedeniyle iyi performans göstermeleri yatırımcıları borsaya çeken önemli etkenler oldu. Ancak perşembe günü sert satışlarla kısa süreli bir panik havası yaşanınca, yatırımcı borsanın düşebileceğini gördü. İşte bu dalgalanma, durumu gözden geçirme ve daha seçici olmayı da beraberinde getirebilir.
#BorsaPara piyasaları yüksek enflasyona karşı tasarrufları korumakta yeterli olmayınca hisse senetlerine ilgi artıyor. Yabancı yatırımcıların ilgisinin azalmasına rağmen yerli yatırımcıların katkısıyla Borsa İstanbul’da olumlu hava devam ediyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre ocak ayında yaklaşık 199 bin olan açılan hesap sayısı ekimde yaklaşık 652 bin 500 oldu. Bakiyeli yatırımcı sayısı da ocakta 5 milyon 136 bin olurken, ekimde 5 milyon 750 bini aştı.
#BorsaKüresel ekonomiye ilişkin uyarılar ve piyasalarda dalgalı seyir sürerken, gözler 2 Kasım’daki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında. Beklentiler 75 baz puanlık artırım yönünde ağırlık kazanıyor. Fed toplantısını bekleyen dış piyasalarda iyimserlik korunurken Borsa İstanbul’da daha temkinli görünüm öne çıkmaya başladı.
#BorsaBorsa İstanbul’da, banka hisselerinin öncülüğünde BIST100 Endeksi’nde yeni zirveler denendi. 3. çeyrek bilanço beklentileri sürece önemli katkı sağladı. Bankacılık dışında ekonomideki büyümenin korunuyor olması nedeniyle sanayi hisselerinde seçici hareketlerle ciddi primler yakalanmış durumda. Düşük faiz ve döviz kurlarındaki yatay seyir borsanın alternatif olarak öne çıkmasında etkili oldu.
#Borsa İstanbulPiyasalarda dalgalı seyir devam ederken, Borsa İstanbul diğer borsalardan pozitif ayrışıyor. Öncü merkez bankalarının para politikalarında değişim olacağına dair bir işaret görülmezken; her fırsatta enflasyonla mücadelenin öncelikli olacağı vurgusu yapılıyor. Gelecek hafta yurtiçinde ödemeler dengesi, yurtdışında ise ABD ve Almanya’dan gelecek enflasyon verileri faiz kararları için önemli referanslar olacak.
#Borsa İstanbul