Vakıf üniversitelerinde ücretlerin belli olmasıyla beraber bazılarının yabancı öğrencilere avantajlı ücretler sunduğu görüldü. Yabancı öğrenciye ucuz tarife uygulayan bazı üniversitelerde ücret farkları iki katını buluyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise yabancılardan daha fazla ücret talep ediyor.
#Vakıf ÜniversiteleriAlmanya’da ‘VERA’ kısa adıyla bilinen ve ülke genelindeki tüm eyaletler ile Avusturya’nın Güney Tirol, Belçika’nın da Almanca konuşan bölgelerindeki okullarda üçüncü ve sekizinci sınıf öğrencilerinin Almanca okuyup yazma ve okunan metni anlama, matematik alanlardaki başarı seviyelerini belirleyen ‘VERgleichsArbeiten’ Kıyaslama Çalışmaları 2024 araştırması sonuçları, geçen ayın başlarında açıklandı.
#AlmanyaMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Sayın Cumhurbaşkanımız Davos'ta dönemin İsrail Cumhurbaşkanına posta koydu. 'Ben seni katil olarak tanıyorum ve seninle mücadele edeceğim' dedi. Bunu 'One Minute' diyerek yaptı. Bu olayın üzerine Türkiye'deki FETÖ yapıları, Cumhurbaşkanımıza ve Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini alaşağı edecek B planlarını hayata geçirmeye başladı" dedi.
#Milli Eğitim BakanıSosyal medyada ‘itiraf’ sayfasında bazı Türk öğrencilerin siyahi öğrencilerle cinsel birliktelik yaşadıktan sonra HPV ya da HIV kaptığı, fuhuş vakalarının çığ gibi arttığı iddiaları koca bir kenti ve üniversiteyi sarstı. Ancak bazı kesimlere göre de bunlar itiraf değil, iftiraydı. Amaç Karabük’e kara çalmak, yabancı düşmanlığını pompalamaktı. Hürriyet, Karabük’e giderek taraflarla görüştü, Türkiye gündemine oturan iddiaları araştırdı.
#Karabük ÜniversitesiYıllık eğitim masrafı 73 bin dolar (2 milyon 276 bin 313 TL) civarı olan Brown Üniversitesi, uluslararası öğrencileri finansal durumuna bakmadan kabul edeceğini açıkladı. ‘Need blind’ yani ihtiyaç körü olarak adlandırılan üniversiteler arasına katılan üniversite, yeni kararı önümüzdeki yıl güz dönemi öğrencileri ile uygulamaya başlayacak.
#ÜniversiteSiyaset, gündemimizi meşgul etse de seçimler geride kaldı… Peki toplum olarak nasıl bir ruh halindeyiz? Önümüzdeki günlerde bizi ve dünyayı neler bekliyor? Hem bu sorulara yanıt almak hem de Everest Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı ‘Ressamın İsyanı’ vesilesiyle psikolog-yazar Gündüz Vassaf’ın kapısını çaldık… Önce hayatının psikolojiyle haşır neşir olan kısmına eğildik. Sonra perspektifi bugüne çevirdik...
#Gündüz VassafOkan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, Türkiye’nin eğitim ve sağlıkta dünyada çekim merkezi olma yolunda gittiğini belirterek, ‘Üniversiteler Avrupa ve Amerika’daki okulların 3’te 1’i, hastaneler ise 5’te 1 fiyatında. Ama Türkiye’nin tercih edilmesinin sebebi ucuz olması değil; İstanbul markası’ diyor.
#Okan HoldingTHY, Amerika’nın Los Angeles kentine çıkarma yaptı. Amaç, en az 1.000 dolar harcayacak ‘nitelikli’ Amerikalı turistleri Türkiye’ye getirmek. Muhteşem gala gecesinde dünyaca ünlü mankenler Bella ve Gigi Hadid’in babası Mohamed Hadid, Türkiye hayranı dünyaca ünlü şef Wolfgang Puck gibi ünlüler vardı. Murat Dağaslan’ın fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü. Gecede bizi ağırlayan THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Amerika gibi dev bir pazarda neler hedeflediklerini, planlarını anlattı...
#THYYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan istatistiklere göre geçtiğimiz yıl yabancı uyruklu öğrenciler en fazla Anadolu Üniversitesi’ni tercih etti. 15 bin 751 yabancı uyruklu öğrenci Anadolu Üniversitesi’ni tercih ederken onu 11 bin 931 öğrenciyle Karabük Üniversitesi ardından 10 bin 368 öğrenciyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi takip etti.
#AnadoluKızılay, günlük 4 bin 500’ü aşkın gönüllüsüyle deprem bölgelerinde afetzedelerin beslenme, barınma, hijyen gibi her türlü ihtiyacının karşılanması için seferber oluyor. Kızılay’ın bu yardımlarına yurt dışında yaşayan Türkler ve Türkiye’de eğitim gören yabancılar da destek oluyor.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’nın Hessen eyaletinde 3 yıldır Bilim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı gibi önemli bir görevi üstlenen Ayşe Asar ile konuştuk. Asar, “Türkiye kökenli olarak daha fazla birlikte hareket etmemiz ve ihtiyaçlarımızı daha görünür şekilde ifade etmemiz gerekiyor. Türk, Kürt, Alevi, Sünni olmamız fark etmiyor. Tek sesle konuşmazsak, sesimiz duyulmayacaktır. Kulüp, dernek ve parti üyeleri olarak her yerde bulunmalıyız. Toplumumuzun gelişmesinde söz sahibi olmanın tek yolu budur” diyor.
#Ayşe AsarBundan tam 39 yıl önce 15 Kasım 1983 günü Cumhuriyet gazetesinin genç diplomasi muhabiri olarak dönemin Dışişleri Bakanı İlter Türkmen’in düzenlediği basın toplantısına heyecanla gitmiştim. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu o sabah Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Meclisi’nin oybirliği ile aldığı bir kararla dünyayla duyurulmuştu.
#KKTCİlk kez yüz yüze formatta Türkiye’de düzenlenen Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı, büyük bir zaferle taçlandı. Türk milli takımında yer alan 11’nci sınıf öğrencisi Duru Özer, olimpiyatta en yüksek puanı alarak birinciliğe ulaştı ve altın madalyanın sahibi oldu. TÜBİTAK ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen olimpiyat Avrupa’nın sınırlarını aştı. Japonya’dan ABD’ye 45 ülkeden 164 kız öğrenci madalya için mücadele etti.
#Duru ÖzlerTürkiye, uluslararası öğrenci sayısı açısından Avrupa’da ilk beşte, dünyada ise ilk 10’da yer alıyor. Ülkemizde 182 ülkeden 280 bin uluslararası öğrenci var. En fazla yabancı öğrenci Anadolu Üniversitesi’nde eğitim görüyor. 84 bini aşkın uluslararası öğrenci İstanbul’da okuyor.
#AvrupaYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, CNN Türk’te Hakan Çelik’in sunduğu ‘Hafta Sonu’ programına katıldı ve 18-19 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), akademisyenlik kadroları ve öğrenci affına dair soruları yanıtladı.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarSon dakika haberine göre; İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında, göç ve Türkiye'nin göç yönetimi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Çataklı, "Türkiye sınır ötesi operasyonları yapmasaydı şuan Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısı 10 milyona ulaşırdı" dedi. Geri dönüş projesiyle ilgili de açıklama yapan Çataklı, "Suriyeliler gönüllü, güvenli ve onurlu dönüş yapacak" açıklamasında bulundu.
#İçişleri Bakan YardımcısıÜlkelerindeki savaşlardan kaçıp Ukrayna’da kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlardı, kendilerini ateş hattında buldular. Ukrayna’dan çıktıktan sonra ne yapacaklarını bilmiyorlar... Zorluklarla kurmaya çalıştıkları yeni hayatları ‘başlarına yıkılan’ Yemenliler, Afganlar ve Suriyeliler anlatıyor…
#UkraynaRusya Ukrayna savaşında iki haftalık süreç geride kalırken ülkenin kuzeyi, doğusu ve güneyinde çatışmalar sürüyor. Zaman zaman ateşkes kararları alınsa da bombaların ortasında kalan sivillerin geleceği merak konusu... Bu nedenle son müzakere görüşmelerinde iki tarafın üzerinde durduğu en önemli konu 'insani koridorlar' oldu. Peki şu ana kadar hangi bölgelerde insani koridorlar oluşturuldu? Sivillerin sıcak bölgelerden tahliyesi sağlıklı bir şekilde yapılıyor mu?
#Ukrayna