Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı rehbere göre, tek yıllık bitkilerden anasonda yatırım ve işletme süresince dekar başına 7 bin 214 liralık harcamaya karşılık 17 bin 600 lira gelir elde edilebiliyor. Anason üretiminin yetiştiricilik karı yüzde 144, pazarlama marjı yüzde 65, uçucu yağ katma değeri yüzde 300, gıda takviyesi katma değeri yüzde 600 ve bitkisel ilaç katma değeri ise yüzde 300 olarak hesaplandı.
#AnasonDoğru beslenme bağışıklığı desteklemesi açısından hem Kovid-19’dan korunmada hem de salgına yakalanan hastaların iyileşme sürecinde etkin rol oynamaktadır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, sağlıklı ve dengeli beslenmenin fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatırlatarak Kovid-19 ile mücadeleye özel beslenme önerilerinde bulundu.
#Kovid-19Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, sağlıklı ve dengeli beslenmenin fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatırlatarak, “Doğru beslenme bağışıklığı desteklemesi açısından hem Kovid-19’dan korunmada hem de salgına yakalanan hastaların iyileşme sürecinde etkin rol oynamaktadır” dedi.
#Dyt. Havva KılınçGünümüzün en sinsi ve ölümcül kanser türlerinden biri olan pankreas kanserinden korunmak için sağlıklı bir diyet programına uymak büyük önem taşıyor. Doğal antioksidan maddelerin en önemlilerinden biri olan Resveratrol’dan zengin kırmızı üzüm, yaban mersini, çilek, ahududu gibi kırmızı meyveler, çiğ tüketilen sebzeler ve liften zengin kepekli tahıllarla dolu bir diyet pankreas kanseri riskini azaltır. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Kement, pankreas kanserinden korunmanın yollarını anlattı.
#Kırmızı MeyvelerGünümüzün en sinsi ve ölümcül kanser türlerinden biri olan pankreas kanserinden korunmak için sağlıklı bir diyet programına uymak büyük önem taşıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Kement, “Doğal antioksidan maddelerin en önemlilerinden biri olan Resveratrol’dan zengin kırmızı üzüm, yaban mersini, çilek, ahududu gibi kırmızı meyveler, çiğ tüketilen sebzeler ve liften zengin kepekli tahıllarla dolu bir diyet pankreas kanseri riskini azaltır” dedi.
#Pankreas Kanseri- Genellikle yaz aylarında tüketilen, kavun, karpuz, çilek ve tropik meyveler artık soğuk kış aylarında bile market, manav hatta pazar tezgahlarında satılıyor - Bursa Kent Hali'nde meyve sebze komisyonculuğu yapan Temel: "Yılbaşına kadar cam seralarda karpuzumuz yetişiyor. Hepsi yerli, Antalya Serik malıdır"
Trabzonlu elektrik mühendisi Fahrettin Tanınmış, Türkiye’de memurluk, öğretim üyeliği yaptı, Doğu Anadolu’da enerji nakil hatları kurdu. İlk rüzgâr santrallarının uygulamacısı oldu. Rüzgâr ve güneş enerjisinde üretici de olmak istedi ama Türk bürokrasisini aşamadı. Bir fuara gittiği Almanya’da, güneş santralı için sıfır bürokrasi, yüzde 90 kredi desteğini görünce 2 ay 10 günde Doğu Berlin’de güneş santralı kurdu, lisansını cebine koydu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre, düz arazide fındığını söküp serada karanfil gibi kesme çiçek yetiştiren üreticinin, dekar başına net kârı 249 liradan 25.6 bin liraya çıkıyor. Bu rakam fındıktan elde edilen gelirin 101 katı oluyor. Kesme çiçekten sonraki en yüksek kar ise fındığa göre 24 kat daha değerli olan örtü altı domates üretiminde.
Kriz stresi Türkiye’deki kuruyemiş tüketimini artırırken, bayram ve yılbaşı da sektöre doping yapacak. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, krizde stres nedeniyle kuruyemiş tüketiminin arttığını belirterek, "2.5 milyar dolarlık sektöre kriz stresi doping oldu. Aralık ayında bayram ve yılbaşının olması da tüketim üzerinde olumlu etki yapıyor" dedi.