"Sebze ve meyvede yaz-kış ayrımı artık kalmadı"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 10:17

- Genellikle yaz aylarında tüketilen, kavun, karpuz, çilek ve tropik meyveler artık soğuk kış aylarında bile market, manav hatta pazar tezgahlarında satılıyor - Bursa Kent Hali'nde meyve sebze komisyonculuğu yapan Temel: "Yılbaşına kadar cam seralarda karpuzumuz yetişiyor. Hepsi yerli, Antalya Serik malıdır"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - Genellikle yaz aylarında tüketilen kavun, karpuz, çilek ve tropik meyveler artık soğuk kış mevsiminde bile market, manav hatta pazar tezgahlarında satılıyor.

Bursa Kent Hali'ndeki komisyoncular, bir yandan mevsimsel meyve ve sebzeleri vatandaşlarla buluşturmaya çalışırken diğer yandan da gelen talep doğrultusunda, genellikle yaz aylarında sofralarda görülmeye alışık olunan tarım ürünlerini temin etmeye çalışıyor.

Halden, kilogram bazında çileği 18, zencefili 14-15, karpuzu 2, Kaliforniya biberini 5 liradan, tropik meyvelerden pomeloyu ise tanesi 6,5 liradan alan market, manav ve pazarcılar, bu ürünlerini üzerine kar marjını da koyarak tezgahlarında satıyor.

Hal komisyoncularından Kemal Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13-14 yıldır mevsim dışı ve tropik meyve sattıklarını ancak son 7-8 yıldır bu ürünlere ilginin iyice arttığını söyledi.

Haberin Devamı

Ananas, mango, pomelo, avokado, Hindistan cevizi, yaban mersini ve taze zencefil gibi ürünleri sattıklarını anlatan Ateş, sipariş üzerine yeni ürünler de getirebildiklerini bildirdi.

Özgür Temel ise farklı ürünler getirmeye çalıştıklarını belirtti.

Hava soğuk olmasına rağmen talep edenler için karpuz bulundurduklarını, ayrıca artık üretimi Türkiye'de de yapılan Kaliforniya biberi sattıklarını dile getiren Temel, "Yılbaşına kadar cam seralarda karpuzumuz yetişiyor. Hepsi yerli, Antalya Serik malıdır. Son yıllarda talep görmeye başlayan Kaliforniya biberi artık ülkemizde üretiliyor ve yurt dışına, özellikle Rusya'ya ihraç ediliyor" dedi.

Temel, geçmiş yıllarda tropik ve mevsim dışı meyve sebzeyi sadece 4-5 yıldızlı oteller ile lüks semtlerdeki manavların talep ettiğine işaret ederek, son birkaç yıldır bu ürünlerin neredeyse tüm manavlarda yer aldığını, talebi fark eden hatta pazarcıların da tezgahlarında tropik ve mevsim dışı ürünlere yer açtığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!