Şirketlerin karbon emisyonu azaltma ve sürdürülebilirlik gibi konularda pek inandırıcı olamadığını vurgulayan UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, “İklim değişikliği ile mücadelede ise 1.5 derece kavşağını geçmek üzereyiz. Yaşanabilir bir dünyaya ulaşmak için rotamıza dönmeli, daha hızlı ve daha ileri yol almalıyız” dedi.
#Karbon EmisyonuTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküp olan su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar metreküpe yakın olduğunu söyledi. Dr. Kesici, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda çok şiddetli kuraklık tehdidi öngörüldüğünü de vurguladı.
#ANTALYAGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimSadece insanlar için değil, cümle canlı için su ve gıda en yaşamsal iki ihtiyaç. Yıllardır bu konularda başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uzmanlardan uyarılar geliyordu. Uyarılar artık gerçeğe dönüştü. Dünya her iki sorunu da oldukça yıkıcı bir şekilde yaşamaya başladı. Türkiye mi? Henüz iş işten geçmiş değil ama tehlike bizim de kapımızda.
#SusuzlukAtıksız yaşam felsefesi, sürdürülebilirlik, karbon ayak izimizi azaltmak... Son yıllarda bu kavramları daha çok duyuyoruz çünkü gezegenimizin kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Peki, ‘atıksız mutfak’ felsefesini benimsemek için işe nereden başlamalı, hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
#Sıfır AtıkGittikçe artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve yanlış uygulamalarla birkaç yıl içinde Ortadoğu'nun birçok yeri yaşanamaz hale gelecek. Sınırımızın sadece 50 kilometre uzağındaki bir gölün son 20 yıldaki değişimi bu sorunun en net göstergelerinden biri. Tüm detaylar haberimizde...
#İranKentlerde bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasını amaçlayan Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ile Hollanda Bisikletliler Birliği Fietsersbond, aralarında Kayseri, Gaziantep, İzmir ve Adana'nın bulunduğu sekiz şehirde "Herkes İçin Bisiklet!" projesini başlattı.
#BisikletMetropollerde yaşam, salgınla birlikte çok değişti. Artık dünya kentleri bizim mahalle kültürümüze özeniyor desek yeri! Sürdürülebilir şehircilik çalışmaları yapan Dr. Güneş Cansız: “Değişen kentleşme yaklaşımlarındaki pek çok kavram bizim geleneksel mahalle yapılanmamızda var.”
#GazetehaberleriDünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Üst Yöneticisi Andrew Steer, ülkelerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerinden kurtulmak için ekonomi paketleri hazırladığını belirterek, "Dünya normale dönmek için önümüzdeki 2 yılda 10 ila 20 trilyon dolar arasında bütçe harcayacak." dedi.
#Dünya Kaynakları EnstitüsüKoronavirüs dönemi dünya için yeni bir fırsat doğurabilir. Dünyanın çoğu şehrinde sokağa çıkma yasaklarında bisiklet paylaşım uygulamalarına olan talep katlandı. Kullanım süreleri arttı. Büyük kentler kontrollü sosyal yaşama geçmeden önce sokağa çıkan insanları toplu ulaşımdan uzak tutmak için bisiklet teşvik programları hazırlayıp yüz milyonlarca Euro bütçe hazırladılar.
#GazetehaberleriDünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen 6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’na bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü ev sahipliği yapıyor. 24 Ekim 2018 Çarşamba günü İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda dört ayrı oturumla şehirlerin geleceği ve çocuklardan yaşlılara kentlerde yaşam kalitesini artıran çözümler konunun uzmanlarınca ele alındı.
#İgaMercedes-Benz Türk, 2017 yılında kutladığı 50. yılı kapsamında hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi Mercedes-Benz Türk Startup’ı 2018 yılında da sürdürüyor. “Bize Startup’ını söyle, sana desteğini verelim” sloganıyla başlangıcı yapılan Mercedes-Benz Türk Startup’ın bu yılki teması Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin rehberliğinde “Akıllı Şehirler” olarak belirlendi. Mercedes-Benz Türk Startup’ın bu temasına uygun olarak; hayatı kolaylaştıran, topluma ve çevreye faydalı, pozitif sosyal etki yaratan, teknolojiyle bağ kuran ve sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları yaratılmasına katkı sağlayan Startup fikirleri bu sene jüri tarafından değerlendirmeye alınacaklar. Bu yıl belirlenen kategoride en yüksek oyu alan ilk 10 Startup’a çeşitli ödüller verilecek.
#MerceesDünya Bankası, 2019’dan itibaren petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma projelerini fonlamayacağını açıkladı. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol’a göre bu karardan Irak, Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ve Ukrayna etkilenebilir. TAP, TANAP ile Türkiye’ye gelecek Azerbaycan doğalgazını İtalya’ya ulaştıracak boru hattı.
#Dünya BankasıIMF Başkanı’nın hiçbir adım atılmadığı takdirde dünyanın ‘yanacağı’ uyarısında bulunduğu iklim değişikliği, dünyada iş yapma biçimlerini de değiştiriyor. Raporlara göre sadece gelişen piyasalarda 23 trilyon dolarlık iklim dostu yatırım potansiyeli bulunuyor.
#Sürdürülebilir EkonomiÖnümüzdeki 35 yıl içerisinde 2.5 milyar insan kentlere taşınacak. Yaşanabilir şehirler, sürdürülebilir bir dünyanın vazgeçilmezi. Peki bir şehri yaşanabilir kılan unsurlar neler? İstanbul’un kendisi ne kadar yaşanabilir durumda... Bunları WRI Türkiye yetkilileri ile konuştuk. Yapılan araştırmalar, İstanbul’un özellikle trafik ve toplu taşıma bakımından kötü durumda olduğunu ortaya koyuyor.
#Sürdürülebilir Ekonomi