Öncelikle “uzay teknolojileri” kavramına açıklık getirmek gerekir. Bu bağlamda ilk olarak “uzay çalışmaları” kavramını açıklamak gerekir. “Uzay”, evrenin, dünyamızın dışında kalan kısmıdır. Dünya ise üzerinde yaşadığımız gezegen olup, atmosferi ile bir bütündür. Ne yazık ki atmosferin nerede bittiği konusunda kesin bir bilgimiz yoktur. Genel bir kabul olarak yeryüzünden 110 km yükseklik uzayın sınırı kabul edilir. Bu yükseklikte atmosferin yoğunluğu, yeryüzündeki değerinin yaklaşık olarak milyonda biri kadardır. Buna göre Yeryüzünden 110 km’den daha fazla yükseldiğimizde uzaya çıkmış sayılıyoruz ve bu bölgede yapılan çalışmalar “uzay çalışmaları” sayılır.
#PROF. DR. ÖMER LÜTFİ DEĞİRMENCİ7 Mart tarihi Balık burcuna denk gelen bir tarih olarak bilinir. Balık burcuna sahip olan kişilerin 20 Şubat ile 20 Mart tarihleri arasında olması gerekir. Bu tarihler arasında doğan kişiler Balık burcu demektir. Balık burcu su grubu içerisinde olan burçtur. Genel olarak duygusal yönleri ile duyarlı ve el açıklığı olmaları ile bilinen bir burçtur. Uyum sağlayan ve dürüst kişiliklere sahip oldukları bilinir. Peki, 7 Mart tarihi başka hangi olayları içerisine alır ve 7 Mart tarihinde ne gibi gelişmeler yaşanmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#7 Mart Hangi Burç Ve Burcu Ne?Voyager uzay aracının taşıdığı Türkçe “Sabah şerifleriniz hayır olsun” mesajının sahibi Prof. Dr. Peter Ian Kuniholm, o kaydın hikâyesini ve Türkiye sevgisini anlattı. Kuniholm, “1960’larda Robert Kolej’de İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Behçet Kemal Çağlar da o sıralarda kolejde edebiyat öğretmeniydi. Behçet Kemal Çağlar’ın beni her sabah selamlama biçimiyle Türkçe bir kayıt yaptım” dedi.
#UzayJuno uzay aracından sabah saatlerinden gelen haber herkesi heyecanlandırdı... Juno uzay aracı 5 yıllık yolculuğunun ardından bugün Jüpiter'in yörüngesine girdi. Juno uzay aracının yörüngeye yerleşmesi büyük heyecan yarattı. Juno uzay aracı sayesinde Jüpiter'de aşırı yoğun manyetik alanının neden oluştuğunu, atmosferinin altında gerçekten neler olduğunu öğrenebileceğiz. Bu tarihi olayı Google'da anında Doodle yaparak ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdi.
#Juno Uzay AracıEvimiz Dünya'dan kozmik mahallemiz Güneş Sistemi'ne ve hatta daha da öteye yayılmaya devam ediyoruz. Bu yazıda Güneş Sistemi'miz içerisinde son zamanlarda yaptığımız başlıca keşifler ve önemli olaylardan bir derleme bulacak ve gelecek önemli projeleri göreceksiniz.
#Güneş Sistemiİnsanoğlunun bitmeyen hayali olan dünya dışı yaşam formlarıyla iletişime geçmek konusunda, 1977 yılında önemli bir adım atıldı. 5 Eylül 1977’de fırlatılan 815 kiloluk bir insansız uzay aracı Voyager hem Güneş Sistemi'nin dışına çıkan ilk araç oldu hem de taşıdığı bilgilerle çok büyük önem taşıyor. Üzerinde bulunan Altın Plak'ta bir de Türkçe ses taşıyor.
#UfoAmerikalı astronomlar, Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede'nin eksiksiz haritasını çıkardı. Yapılan çalışmayla ilk kez Asteroit Kuşağı'nın ötesinde yer alan bir gezegenin uydusunun yüzeyinin küresel ölçekteki eksiksiz jeolojik haritası çıkarılmış oldu.
#JüpiterNASA, insanlık tarihinde ilk kez Güneş Sistemi dışında yapılan bir ses kaydını kamuoyuna açıkladı. Güneş Sistemi’ni Ağustos 2012’de terk ettiği yeni gelen veriler sayesinde hafta içinde kesinleşen Voyager 1 uzay aracı, yıldızlararası uzayın sesini de dinledi. Ses, uzaydaki plazma dalgalanmasından kaynaklanıyor. NASA yetkilisi Don Gurnett, “Bu sesi dinlerken, bunun tarihi bir olay olduğunun lütfen farkına varın” dedi.
#Güneş Sistemiİnsansız uzay gözlem aracı Voyager (Gezgin) 1, dünyadan fırlatıldıktan 36 yıl sonra Güneş Sistemi’nden çıkmayı başardı. Yeryüzünden 19 milyar kilometre uzaklaşarak Güneş‘in ürettiği sıcak gaz balonundan çıkan Voyager 1, dünyadan en uzakta bulunan insan yapımı nesne özelliği taşıyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’dan yapılan açıklamada, Voyager 1’in yaklaşık bir yıl önce yıldızlararası uzaya giriş yapmaya başladığı, Güneş’in bazı etkilerinin hala hissedildiği devasa kabarcığın hemen dışındaki geçiş noktasında ilerlediği belirtildi. 2004 yılında dış gezegenlerin de çok uzağına ulaşan Voyager 1, yıldızlararası uzaydan kaynaklanan yüksek basınç tespit etmişti. Bilim insanları, üzerinde bir plazma sensörü olmadığı için aracın konumunu tam olarak belirleyemiyordu. 9 Nisan’da Voyager 1’in çevresinde bir plazma dalgası hareketliliği tespit edildi. CİHAN
#Güneş