Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkEkşi kiraz olarak bilinen vişne ve vişne suyu antioksidan deposudur. Kiraz ile görüntü olarak benzer ama vişne kiraza göre daha asitli ve ekşidir. Ekşi bir tada sahip olması nedeniyle vişne kiraz gibi kolay tüketilmez. Bu sebeple vişne reçeli, vişne suyu, vişne kompostosu yapılarak tüketilir. Avrupa’da vişneli turta sıklıkla yapılan bir tatlıdır. Tart ile özdeşleştiği için tart kirazı olarak da adlandırılır.
#KirazReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelGeçen hafta buzdolabında bekledikçe nefaseti artan ve yerken içimizi serinleten sütlü tatlılardan bahsetmiştim, bu hafta yenilerini eklemek istiyorum. Sürpriz bir tarifim bile var: Bir dönem siyasi gündemi meşgul eden, kısa bir süre yasaklanan, Meclis Lokantası’nın ünlü tatlısı vişneli tayfır…
#TatlıArda’nın Mutfağı programının sunucusu Arda Türkmen, birbirinden lezzetli tarifleri izleyicilerle paylaşıyor. Programın bugünkü bölümünde hazırlanan tariflerden biri de tatlı vişne reçelli bütün muffin oldu. Peki vişne reçelli bütün muffin nasıl yapılır, malzemeleri neler? Arda'nın Mutfağı vişne reçelli bütün muffin tarifi
#Vişne Reçelli Bütün Muffin Nasıl YapılırHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#Kayısıİstediğiniz kadar uzman olun, bazen yoğurdunuz tutmaz veya gereğinden fazla yapılmışsa dolapta kalır ve ekşir. Hiç üzülmeyin, onu nefis bir lor peynirine dönüştürebilirsiniz. Bunu kahvaltıya, böreğe hatta pastaya katık etmek için de önerilerime bakabilirsiniz.
#PeynirEski kültürlerde bile rüya konusunun var olduğunu arkeolojik çalışmalar ve bulgular göstermektedir. Tarihte padişahlar, krallar ve yöneticiler rüya tabircilerine çok önem vermişler ve kararlarını alırken bu kişilere danışmışlardır. Rüya yorumculuğu her dönem önemli olmuştur. Günümüzde de rüya konusu benzer konumdadır. İnsanlar gece gördükleri rüyaların anlamını merak etmektedirler. İşte ilgiyle okuyacağınız rüyada reçel görmek ne anlama gelir, rüyada reçel yapmak, rüyada reçel kaynatmak, rüyada reçel almak, rüyada reçel yemek, rüyada reçel satmak ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Reçel yalnızca en tatlı meyvelerden olur diye düşünüyorsanız damağınızı yeni bir yolculuğa hazırlamanın vaktidir. Tarifini işin ehlinden püf noktalarıyla birlikte dinlerseniz acı biberlisi de olur, cevizlisi de. Ege’den Anadolu’ya bu topraklarda uzun yıllardır yapılan öyle farklı geleneksel tarifler var ki Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bilenlerine anlattırdık.
#Reçelİngilizce ''Food'' yemek demektir. Kahvaltı için ''Breakfast', öğle yemeği için ''Lunch'' ve akşam yemeği için ''dinner'' kelimeleri kullanılır. ''Eat'' ise ''yemek yemek'' anlamına gelir. 6. sınıflar için Food and Drinks (Yiyecek ve İçecekler) konusunu örnek kelimeler ve cümlelerle anlattık.
#6. Sınıf İngilizce Food And Drinks (Yiyecek Ve İçecekler) Konu AnlatımıDeniz mahsulleri ve özellikle kabuklular, envai çeşit ot, tazecik sebzeler ve bir de Ayvalık mutfağının simyası zeytinyağı... Tüm bunlara Girit ve Midilli’den mübadeleyle gelenlerin yemek kültürü de eklenince, Türkiye’nin geri kalanından ayrışan bir mutfak çıkıyor ortaya. Şunu son derece net söyleyebilirim: Ayvalık’ta kötü yemek bulmak uğraş ister.
#BalıkesirHamur işi tariflerinin en sevilenlerinden biri olan turta (tart), özellikle beş çayları ve doğum günü kutlamalarında sık sık yapılan tatlılardan biri. Birçok hamur işlerinden farklı olarak üzeri kapalı olan turtayı yaparken en önemli noktaların başında hamuru geliyor. Peki, turta nasıl yapılır, turta hamuru nasıl olmalı? İşte püf noktalarıyla vişneli turta tarifi…
#TurtaBinlerce kadının ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için kurulan kadın kooperatiflerinin ürettiği doğal gıdaların listesini yaptık. Tarhanadan erişteye, reçelden salçaya birçok geleneksel ürün kapınıza kadar gelecek, kadınlar kazanacak.
#KadınKahvaltının mutlulukla ilgisi var ama cebinizle de var... Özellikle hafta sonu birçok aile dışarıda kahvaltı yapmayı tercih ediyor. Bu talebi gören işletmeler de açık büfe ya da serpme kahvaltı mönüleriyle yarış halinde. Kahvaltıda verilen ürünler benzerlik gösterse de fiyatlar oldukça farklı. İstanbul’da bir kişilik kahvaltı faturası 25 TL’den başlıyor, 300 TL’ye kadar çıkıyor.
#GazetehberleriSon günlerde mutfakları birbirinden farklı aromalarla yapılan reçeller süslüyor. Mevsimine göre yapılan reçeller, hem kahvaltı sofralarında hem de tatlı tariflerinde tüketiliyor. Yazın en çok yapılan reçellerin başında ise vişne reçeli geliyor. Peki, vişne reçeli nasıl yapılır? Vişne reçeli tarifi
#Vişne ReçeliTürk kahvaltı kültürünün vazgeçilmezlerinden olan reçellere olan ilgi günümüzde de artarak sürüyor. Kayısıdan incire, incirden şeftaliye, şeftaliden domatese kadar envai çeşit sebze ve meyveden yapılan reçeller sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Vatandaşlar ise son günlerde mevsimin yaklaşması dolaysıyla vişne reçelinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Vişne reçeli yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve vişne reçeli yapmanın püf noktalarını sorgulayan vatandaşlar, vişne reçelinin nasıl yapıldığını araştırıyor. Peki, vişne reçeli nasıl yapılır?
#Vişne Reçeli