Son evre pankreas kanseri teşhisiyle sadece 6 ay ömrü kaldığını öğrenen 56 yaşındaki Larry Boyer, deneysel bir tedavi ile bu zorlu mücadelede galip geldi. Kanserli hücreleri dondurarak tedavi eden yöntem sayesinde, Boyer’in tümörleri büyük ölçüde küçüldü ve kanser belirtileri kayboldu. Boyer, tedavi sürecini tamamladıktan iki yıl sonra hayatta kalmanın verdiği şansın farkında olduğunu belirtti.
#Larry BoyerYükseköğretim Kurulu (YÖK) yapay zekâ üzerine 10'a yakın yeni program açılacağını geçtiğimiz yıl Kasım ayında açıkladı. Ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) "Yapay Zeka ve Veri Bilimi Bölümü" açıldığı duyuruldu. Diğer yandan TÜBİTAK, yapay zekâ ekosistemini 55 milyon TL'nin üzerinde bir bütçe ile destek kapsamına aldı. Uzmanlar, bu gelişmelerin serbest çalışanlar için yeni fırsatları da beraberin de getirdiğini söylüyor.
#Yapay ZekaTürk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İş Gücü Piyasası Destek Programı’ (NEET PRO) kapsamında ‘Veriyle Gelecek’ projesi tanıtıldı. Buna göre Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 veri bilimcinin yetiştirilmesi planlanıyor.
#Ne Eğitimde Ne İstihdamdaAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaVeri bilimci nedir? Teknoloji şirketleri son on yılda karmaşık veri analizleri yapabilecek çalışanlar aramaya başladı. Bu iş tanımı da, şirketlerin taleplerini karşılayabilecek veri analizi yapabileceklere duyulan ihtiyaçla ortaya çıktı.
#Veri BilimciSon 11 yılda Manchester City’de görev yapan altı veri analisti, İngiltere, Fransa ve Portekiz takımlarında görev yapıyor. Pedro Marques, Benfica’da Gençlik Akademisi’nin başında. Laurence Stewart da Monaco’da transfer ve iş geliştirmeden sorumlu isim. Her ikisi de yakın gelecekte kulüplerinin teknik direktörü olacak. Yeni nesil teknik direktörlerin tamamı veri analizinin öneminin farkında. Hatta bazıları bu işi bizzat kendileri yapıyor.
#SolskjaerCovid-19'a yol açan virüsün Çin'de bir laboratuvardan yayılmış olma ihtimali geçen yıl bu zamanlar bir deli saçması olarak görülüyordu, şu an ise ciddi ciddi araştırılıyor. Bu farkı yaratan ise bir grup amatörün dedektif gibi sürdürdüğü ince araştırmalar oldu. Peki bunu nasıl yaptılar?
#Vuhan Viroloji EnstitüsüTüpraş Genel Müdür Yardımcısı Doğan Korkmaz, rafinerilerinde 150 bin sensörden her gün üretilen 650 milyon satır verinin işlenip anlamlandırılması konusunda çalıştıklarını belirterek, "Topladığımız verilerin gücü ile şu anda yüz milyonlarca lira ölçülebilir potansiyeli olan bir proje portföyünü yönetiyoruz" dedi.
#TüpraşBir yılı aşkın zamandır dünya Covid-19’la mücadele halinde. Pandemiden çıkışın yolu aşıdan geçiyor! Peki aşılar ne kadar etkili? Nüfusunun yaklaşık yarısını aşılayarak bu alanda ilk sırada yer alan İsrail'in güncel vaka ve pandemi verileri diğer ülkeler için de çok önemli...
#İsrailİş dünyasının geleceği araştırıldı. Çalışanların ve yöneticilerin katıldığı anketlerde dört trend öne çıkıyor: yapay zekâ ve robotlar önemli bir rol oynayacak, yeni iş rolleri ortaya çıkacak, çalışma bugüne kadar olduğundan çok daha esnek hale gelecek ve çalışanlar gerçekten önem taşıyan şeyler için daha fazla zamana sahip olacak.
#Yapay ZekaÇalışmanın geleceği neler getirecek? Yarın neler olacağını tahmin etmenin imkansız olduğu bir dünyada, bu sorunun yanıtını vermek zor. Ancak küresel salgından daha güçlü, daha iyi bir pozisyonda çıkmayı uman işletmelerin geleceğin modelleri hakkında düşünmesi ve plan yapması gerekiyor, hem de bugün. Citrix, gelecekte teknolojinin oynayacağı rolü anlamak amacıyla bir yıl boyunca küresel çalışma kalıplarını ve planlarını inceledi.
#CitrixYapay zeka teknolojisini iş süreçlerine entegre etmek isteyen şirketlerde 5 yeni meslek öne çıkıyor. Şirketlerin İK birimleri, yapay zeka mimarı, yapay zeka ürün yöneticisi, veri bilimci, yazılım mühendisi ve yapay zeka ahlakbilimcisi kadrolarına yer açmaya başlıyor.
#Yapay ZekaTürkiye'deki yerel ve uluslararası kuruluşlara profesyonel denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan firmalardan olan KPMG, yapay zeka teknolojisini iş süreçlerine entegre etmek isteyen şirketlerde beş yeni mesleğin öne çıktığını açıkladı.
#Yapay Zekaİnternet dolaşımındaki veri miktarının artışı ve bu havuzun gittikçe büyümesiyle oluşan ‘Big data’ konusu yeni nesil iş alanlarını gündeme getirmeye başladı. Bunlardan en dikkat çeken iş alanı ise ‘Veri Bilimciliği'. Veri bilimcilerin neler yaptığı ve bu mesleğin neleri kapsadığı merak konusu haline geldi. Türkiye’nin ilk yazılım hizmeti danışmanlığı şirketlerinden olan Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, Veri Bilimcilerin yakın gelecekte en önemli meslekler arasında yerini alacağını söylerken birçok şirketin stratejik karar verebilmesi için büyük veriyi doğru analiz edebilen veri bilimcilere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağını belirtiyor.
#Büyük VeriVeriye dayalı çözümler sunan Obase ile iş zekası platformu Microstrategy’nin düzenlediği Microstrategy Sempozyumu İstanbul’da yapıldı. Hürriyet İK’ya konuşan Obase CEO’su Dr. Bülent Dal, “Eğer denildiği gibi veri petrol kadar değerliyse, şirketlerde bunu yöneten bir liderin olması gerekir” diyor.
#VeriVerimlilik için endüstrilerin hızla adapte olduğu endüstriyel internet kavramı Türkiye’de de öncelikli konu oldu. GE Dijital Bölümü Ticari Yöneticisi Kate Johnson, “Türkiye’de yazılımcı ekosistemindeki yetenekler heyecan verici. Şimdiden 200’ü aşkın yazılımcı ile iletişim halindeyiz” diyor.
#Endüstriyel İnternetODTÜ'lü üç genç bilim insanı, kanser hastalıkları ile ilgili önemli bir buluşa imza attı. Hastalara standart olarak uygulanan kemoterapi sonrası ortaya çıkan bir dizi soruna radikal bir çözüm bulundu. Uzun araştırmalar ve testler sonrası geliştirilen kişiye özgü ilaç kiti sayesinde, vücudun kemoterapiye vereceği tepki, ilacın işe yarayıp yaramayacağı ortaya konulabiliyor.
#ODTÜ Biyoenformatik Bölümü