Verem Hastalığı haberleri sayfasında Verem Hastalığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 458 Verem Hastalığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Verem hastalığının en sık akciğerlerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Serdar Erturan, "2-3 haftadan uzun süre öksürük, balgam, ateş, gece terlemeleri, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, soluk darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, akciğer dışı verem hastalığı olanlar da o organa ait farklı belirtiler olabilir" dedi.
#VeremHer ne kadar geçmişte kaldığı düşünülse de verem hala aramızda dolaşıyor ve her yıl 10 milyona yakın kişi vereme yakalanıyor. Üstelik 2 milyona yakın kişi vereme bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Dolayısıyla dikkatli olmanın ve tedavileri atlamamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı, verem hakkında önemli bilgiler veriyor.
#VeremYapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, anlattı.
#Genel SağlıkDünyanın yaklaşık 3'te 1'inin taşıdığı tüberküloz hastalığı, insanlarla iç içe yaşayıp giden ve varlığını her daim sürdürebilen bir hastalık olmakla birlikte günümüzde iyi tedavi edilmezse hala korkutabiliyor. Toplum sağlığını ileri derecede tehdit eden hastalığın mikrobu, vücut savunmasından saklanıp yıllarca vücutta belirti vermeden kalabiliyor. Büyük ölçüde çaresi bulunmuş, tedavide iyileşme oranı %90 ları bulmuş olsa da hala ölüme götürebilme riski buluyor. 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’nde Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Serhat Fındık hakkında bilgi verdi.
#TüberkülozHalk arasında verem hastalığı olarak bilinen tüberküloz, son yıllarda gücünü artırdı. En çok İngiltere’de görülen hastalıkla ilgili yapılan son çalışmaya göre artık hastalığın hiçbir belirtisini göstermeyen insanlar bile enfeksiyonu başkalarına bulaştırabilir. Peki bu nasıl oluyor? İşte detaylar...
#SağlıkAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiHalk arasında verem hastalığı olarak da bilinen tüberküloz, en tehlikeli rahatsızlıklar içerisinde yer alır. Özellikle akciğerlerde meydana getirdiği tahribat ile birlikte ölümcül etki yaratabilir. Bunun yanında bulaşıcı olup olmadığı da yine merak edilen konular arasında bulunuyor. Peki, tüberküloz bulaşıcı mı, kolay ve kanla bulaşır mı? Tüberküloz (Verem hastalığı) bulaşma yolları nelerdir detayları ile derledik.
Tüberküloz hastalığının belirtileri ve nasıl bulaştığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tedirgin edici açıklamasıyla merak konusu oldu. Tüberküloz, yani verem hastalığı, DSÖ’den yapılan açıklama ile gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini ve 30 ülkede etkisini giderek artırdığını açıkladı. Peki, solunum yoluyla akciğerlere yerleşerek insan sağlığını tehdit eden tüberküloz (verem) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve tedavi edilebilir... Tüm bu soruların yanıtlarını İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzi Erer anlattı:
# 1 Ocak 2017Vücudumuzdaki organların tam olarak çalışmadığı ve dış etkilerden kaynaklı olarak bir takım vakalar il hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkların belirtilerinin iyi bilinmeli ve ona göre tedavi edilmesi gerekmektedir. Akciğer su toplaması olarak halk arasında bilinen ve tıp dilinde plörezi olarak ifade edilen hastalıkta aksatılmaması gereken rahatsızlıklardandır. Peki, akciğer su toplaması neden olmaktadır? Bu hastalık nasıl anlaşılmaktadır? Akciğer su toplamasına hangi tıp bölümleri bakmaktadır? İşte, plörezi ve detayları...
#Akciğer Su ToplamasıTüberküloz yani verem hastalığı, DSÖ'den yapılan açıklama ile gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini ve 30 ülkede etkisini giderek artırdığını açıkladı. Solunum yoluyla akciğerlere yerleşerek insan sağlığını tehdit eden tüberküloz, boşaltım ve sindirim sistemleriyle omurga, böbrekler ve karın boşluğu gibi farklı bölgeleri de etkileyebiliyor. Peki, Tüberküloz (Verem) nedir, belirtileri nelerdir? İşte, tüberküloz hastalığı belirtileri, tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#TüberkülozVerem kelimesi Arapça olan wrm kökünden gelerek waram kelimesinden alıntı şeklindedir. Dilimizde de verem sözcüğüyle kullanılmaktadır. Arapça olan bu kelime ise warima fiilinin mastar halidir. Bu mastar ekin Türkçe anlamı da şişti demektir. Verem geçmiş dönemlerde dünyaya damgasını vurmuş, bulaşıcı olan ve çok sayıda insanın yaşamını kaybettiği bir hastalıktır. Verem nasıl bulaşır, verem kimlere bulaşır, veremin belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#VeremSağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre son 24 saatte 222 bin 613 Kovid-19 testi yapıldı, 7 bin 656 kişinin testi pozitif çıktı, 137 kişi ise hayatını kaybetti. Salgınla ilgili konuşan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Koronavirüs zamanında akciğerleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle 'Aspergillus' dediğimiz akciğer mantarı ortaya çıkıyor ve ölüm oranı çok yüksek. Ne yazık ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çıktı, çıkıyor. Özellikle de baskılanmış, vücudumuzda yerleşik olan verem hastalığı da aktif hale gelebiliyor. Kişiler iyileştikten sonra kanlı balgam devam ederse, ateş, geçmeyen öksürük olursa mutlaka hastaneye müracaat etsin" ifadelerini kullandı.
#Doç. Dr. Ümit SavaşçıSağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre son 24 saatte 222 bin 613 Kovid-19 testi yapıldı, 7 bin 656 kişinin testi pozitif çıktı, 137 kişi ise hayatını kaybetti. Salgınla ilgili konuşan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Koronavirüs zamanında akciğerleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle 'Aspergillus' dediğimiz akciğer mantarı ortaya çıkıyor ve ölüm oranı çok yüksek. Ne yazık ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çıktı, çıkıyor. Özellikle de baskılanmış, vücudumuzda yerleşik olan verem hastalığı da aktif hale gelebiliyor. Kişiler iyileştikten sonra kanlı balgam devam ederse, ateş, geçmeyen öksürük olursa mutlaka hastaneye müracaat etsin" ifadelerini kullandı.
#HaberTürk edebiyatında ikinci dünya savaşından sonra yayınlanmış olan pek çok eser vardır. Matmazel Noraliya'nın Koltuğu'da o eserlerden birisidir. Türk yazarların yazmış olduğu en güzel eserlerden biri olan Matmazel Noraliya'nın Koltuğu kitabı mutlaka okunması gereken kitaplardan bir tanesidir. Matmazel Noraliya'nın Koltuğu kitabı son aylarda internette de en çok araştırılan kitaplar arasına girmiştir. Peki Matmazel Noraliya'nın Koltuğu yazarı kimdir? Matmazel Noraliya'nın Koltuğu kitabının özeti nedir? Matmazel Noraliya'nın Koltuğu karakterleri nelerdir? İşte Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ile ilgili her şey.
#Matmazel Noraliya'nın Koltuğu Kitabını Kim Yazmıştır?Salgının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti ancak hala virüsü yenebilmiş değiliz. Uzmanlara göre pandemi kalıcı olmayacak ancak Covid-19 ile yaşamayı da öğrenmemiz gerekiyor. Peki koronavirüs ile yaşamak ne demek ve pandemiden sonra bizi neler bekliyor?
#Koronavirüs AşısıVerem (tüberküloz) hastalığı genel olarak akciğerleri etkilemekte olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan verem hakkında Uzman Hekimi Prof. Dr. Salih Emri ayrıntılı bilgiler verdi.
#Verem NedirDünya Sağlık Örgütü’nün çalışmaları başta olmak üzere farklı araştırmalar Covid-19 salgınının verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Son bir yılda verem nedeniyle tanı koyulan hasta sayısı azaldı. Bunun nedenlerinin başında ise hastaların sağlık kurumlarına Covid-19 nedeniyle başvurmaması ya da sağlık kurumlarının Covid-19 dışındaki hastalara yeterli zaman ayıramaması geliyor.
#TüberkülozTüberküloz, halk arasında bilindiği şekliyle verem hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, enfeksiyon kaynaklıdır ve bu nedenle bulaşıcılık oranı yüksektir. Öksürme ve hapşırma gibi yollarla yayılabilen tüberküloz, hayvanlarda da görülebilmekte, bulaşıcılığı bu şekilde de sağlayabilmektedir. Peki, tüberküloz nedir ve nasıl bulaşır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Tüberkülozİngiliz edebiyatının en önemli isimlerinden George Orwell doğum gününde kitaplarından alıntılarıyla anılıyor. George Orwell 21 Ocak 1950 tarihinde Londra'da hayata veda etmiş, ardında on adet kitap ve sayısız makale bırakmıştır. İşte Hayvan Çiftliği kitabıyla tanınan George Orwell'in hayatı ve sözlerinden derlemeler...
#George Orwell Doğum Gününde AnılıyorÇanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren isim Seyit Onbaşı, Zafer’in 105. Yıl dönümünde anılıyor. Çanakkale kahramanlarından Seyit Onbaşı, mekanizması bozulan bir topun mermisini sırtına alarak namluya sürmüş, ateşleyip İngiliz zırhlısını vurarak savaşın seyrini değiştirmişti. İşte Seyit Onbaşı’nın hikayesi...
#Seyit Onbaşı KimdirSistit nadiren erkeklerde görülen bir kadın sağlığı sorunudur. Kadınların korkulu rüyası sistitin pek çok belirtisi olabilir en barizi idrar torbası ve idrar yollarında yanma hissidir. Peki, sistit nedir, neden olur? Sistit belirtileri neler?
#Sistit NedirVerem hastalığının en sık akciğerlerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Serdar Erturan, "2-3 haftadan uzun süre öksürük, balgam, ateş, gece terlemeleri, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, soluk darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, akciğer dışı verem hastalığı olanlar da o organa ait farklı belirtiler olabilir" dedi.
#VeremHer yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kutlanıyor. Peki, AIDS konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? HIV ile AIDS arasındaki fark nedir? HIV virüsü nedir? HIV belirtileri nelerdir? HIV nasıl bulaşır? HIV tedavisine başladığında bir kişinin hayatı nasıl etkileniyor? HIV pozitif ya da AIDS olmak cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Tüm sorularımızın yanıtını konusunda uzman isimlerden alıyoruz.
#Hiv Pozitif