Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün yeni bir versiyonunu varyantlar listesine ekledi. Adı B.1.621 olarak da bilinen 'Mu' varyantı…Ne kadar tehlikeli, hangi ülkelerde görülüyor, aşılara karşı daha mı dirençli, ülkemizde görüldü mü? İşte 8 SORU 8 YANIT...
#Mu VaryantıCovid-19 test sonucu pozitif çıkan kişiler hala oldukça fazla. Ancak bir de enfekte olmasına rağmen testi negatif çıkanlar var ki, bu oran yüzde 30'dan yüzde 70'e yükseldi. Yalancı negatifi yaşayanlardan Rıfat Kara, bize deneyimlerini anlattı, uzmanımız ise söz konusu durumun nedenlerine açıklık getirdi...
#Pozitifİngiltere varyantı, geçen yılın sonlarında ilk olarak Birleşik Krallık’ta tanımlandı ve kısa sürede neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Şu an Türkiye'de yeni vakaların yüzde 85'i söz konusu varyant kaynaklı. İngiltere varyantının detaylarını öğrenmek bizim için hastalığın son halini de görmek anlamına geliyor. İşte A'dan Z'ye İngiliz mutasyonu...
#İngiltere VaryantıTürkiye'de koronavirüs vakaları artmaya devam ederken Ramazan ayında yeni önlemler alınması gündemde... CNN Türk yayınına katılan Prof. Dr. Mustafa Çetiner ve Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüsle mücadeledeki son durumu ve alınması gereken önlemleri değerlendirdi.
#KoronavirüsTürkiye’de günlük koronavirüs vaka sayıları bir ay içerisinde rekor düzeyde arttı. Öyle ki 7 martta 11 bin olan vaka sayısı 55 bini aşmış durumda. Kontrolü güç bir noktaya doğru hızla gidiyoruz. Peki ne oldu da bugüne vardık? Vaka sayıları neden patladı? En önemli soru ise bu hızlı yükselişin düşüşü nasıl olacak? Tam kapanma ile mi? Amerika’da yaşayan dünyaca ünlü Türk bilim insanı - immünoloji profesörü Dr. Derya Unutmaz ile 7 soruda ‘üçüncü pik’in röntgenini çektik!
#YazarKonya'da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Güzide Kurt, mutasyona uğrayan koronavirüsün çocuklarda, 'MIS- C' sendromuna (multisistem inflamatuar sendrom) yol açabildiğini söyledi. Dr. Güzide Kurt, “MIS- C sendromu vücutta birçok sistemi tutan iltihabi rahatsızlıklar bütünüdür. Özellikle çocuklarda ilerleyen dönemlerde çarpıntı, kalp ritmi bozukluğu, kalp kası iltihabi, kalp yetmezliğine yol açabilir” dedi.
#Kovid-19Koronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#KoronavirüsCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak olan kabine toplantısının başlıkları belli olmaya başladı. Uzmanlar, konuyla ilgili CNN Türk ekranlarında önemli açıklamalarda bulunurken, restoranların kapatılması, seyahat yasağı ve Ramazan'a özel tedbir gibi düzenlemelerle ilgili bir çok konuyu değerlendirdi.
#KoronavirüsYapılan bazı araştırmalar doğrultusunda Güney Afrika ve Brezilya varyant virüslerinin normal fare hücrelerini de etkilediğini gösterdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Op. Dr. Bülent Polat, " Farelere bulaşması, fareden fareye bulaşması ve sonra tekrar insana bulaşması gibi bir olay, böyle bir sirkülasyon virüsün kontrolünü çok daha imkansız hale getirebilir" dedi.
#Varyant VirüsSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Uzun, mutant virüsün belirtilerinin baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzun, "Samsun’daki vakaların çoğu İngiliz varyantı dediğimiz mutant virüsten oluşuyor. Bu varyant virüs önceki pandeminin ilk dönemine göre biraz daha farklı seyrediyor" dedi.
#SamsunSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Uzun, mutant virüsün belirtilerinin baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzun, "Samsun’daki vakaların çoğu İngiliz varyantı dediğimiz mutant virüsten oluşuyor. Bu varyant virüs önceki pandeminin ilk dönemine göre biraz daha farklı seyrediyor" dedi.
#SamsunSon dakika haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son hafta vaka görünme oranı en çok artan ve en çok azalan illeri açıkladı. Bakan Koca, "Son hafta 100.000 nüfusta vaka görünme oranı en çok artan illerimiz: Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan. En çok azalan illerimiz: Sinop, Gümüşhane, Mersin, Kırıkkale ve Burdur. Riski ortadan kaldıracak olan tedbirdir" mesajını paylaştı.
#Bakan KocaKademeli normalleşme verileri, varyant virüs ve kısıtlamaların kaldırılmasının sonuçlarını net olarak gösterdi. Yapılan testlerde pozitiflik oranı yüzde 11’lere çıktı. Bu artışta, varyant virüs etkisinin olduğu belirtiliyor. Vaka sayısı yüzde 300, yoğun bakımlardaki doluluk oranı ise yüzde 25 arttı. Bunun nedeni olarak sayıları 8 milyonu bulan 65 yaş üstünün büyük bölümünün aşılanmış olması gösteriliyor. 65 yaş üstü grubun yüzde 9’u aşı yaptırmadı.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz hafta ve bu hafta paylaştığı ‘illere göre vaka sayısı’ haritasında en dikkat çeken nokta Karadeniz Bölgesi’ndeki artış oldu. Bu artışların nedeni uzmanların da sıklıkla dile getirdiği ‘Karadeniz mutasyonu’ mu?
#PandemiKoronavirüs, mutasyonlara uğrayarak bir bilinmezliğe doğru gitmeye başladı. Akıllarda bir sürü cevapsız soru, önümüzü göremediğimiz bir yol var. 'Üçüncü dalga’ Türkiye için kapıda mı? Ülkece bu dalgaya karşı ne gibi önlemler almalıyız? Ne zaman normalleşeceğiz? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsTüm dünya İngiltere’de koronavirüsün mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı bir hale gelmiş olabileceğinden bahsediyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Nilüfer Aykaç, konuyla ilgili gelişmeleri anlatıyor ve uyarılarda bulunuyor.
#KoronavirüsOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkHaziran ayında Almanya'da tespit edilen Covid XEC varyantı, hızla yayılarak 15 ülkede görüldü. Covid XEC varyantının, havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğini belirten uzmanlar "daha yeni başlıyor" uyarısında bulundu.
#CovidAfrika’dan hızla yayılan M-Çiçeği virüsü, dünya genelinde sağlık endişelerini artırdı. Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijerya, Kamerun, Gabon ve Burundi gibi ülkelerde daha sık rastlanan virüs, sağlık otoritelerinde büyük kaygıya neden oldu. Burundi’de yaşayan Egide Irambona ise virüse yakalananlardan biri. Yüzü, göğsü ve kollarındaki kabarcıklarla mücadele eden Irambona, yaşadıklarını paylaştı. İşte Irambona’nın virüse karşı dokuz gündür süren mücadelesi ve ülkede yaşananlar…
#M-ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiSakarya Sağlık Müdürlüğü, kentte tedavi altına alınan Senegallinin M çiçeği hastası olmadığını bildirdi. Açıklamada, habere konu hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirtildi. M Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
#M ÇiçeğiBeklenen haber dün akşam saatlerinde geldi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan M çiçeği virüs için "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan etti. Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan salgının dünyaya yayılması önlenmeye çalışılacak.
#M Çiçeği