Güncelleme Tarihi:
İşte Bakan Koca'nın paylaşımı:
Son hafta 100.000 nüfusta vaka görünme oranı en çok artan illerimiz: Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan. En çok azalan illerimiz: Sinop, Gümüşhane, Mersin, Kırıkkale ve Burdur. Riski ortadan kaldıracak olan tedbirdir.
Son hafta 100.000 nüfusta vaka görünme oranı en çok artan illerimiz: Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan. En çok azalan illerimiz: Sinop, Gümüşhane, Mersin, Kırıkkale ve Burdur. Riski ortadan kaldıracak olan tedbirdir. pic.twitter.com/mhum3yKLHo
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) March 23, 2021
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın en çok artış olan illeri açıklamasının ardından uzmanlar CNNTürk ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu.
PROF. DR. ALPER ŞENER
''Öncelikli olarak İngiltere’deki mutasyonun Türkiye’de baskın olduğunu görüyoruz. Sahadaki deneyimlerimiz bu. Biz bunu domuz gribi ve kuş gribinde yaşadık. İlk çıktığında daha yaygın görülürken kendini mevsimsel bir grip haline aldı. Türkiye’deki yükselme buna bağlı olabilir.
Ya da Türkiye’ye has bir mutasyon olabilir. Ancak elimizde yeterli bir veri ve saha analizi yok. Alınan her virüs örneğinde rastgele atarak söylüyorum 10 örnekten bir tanesinde mutasyon var mı yok mu diye araştırılıyor. Genel olarak İngiltere ve Güney Afrika mutasyonu araştırılıyor. Bize has bir mutasyon var mı diye bakılmıyor. Türkiye’de teknik olarak bundan sonra kendinize ait nasıl bir aşı hedefiniz varsa kendinize ait bir mutasyon yayılımına bakmak lazım.
Kasım ayından itibaren Türkiye’nin ve dünyanın genelinde varyant ve mutasyonlu virüslere karşı aşı kokteylleri gelecek ve Türkiye’nin de buna karşı hazırlıklı olması gerekiyor.''
PROF. DR. MUSTAFA ÇETİNER
''Şimdi gerçekten zor bir dönemece girdik, tüm Türkiye için. Türkiye’de aslında salgın seyrinde İstanbul çok kritik bir rol oynuyor. Salgın İstanbul’da başladı ve İstanbul’da bitecek. Baktığınız zaman Tüm Türkiye’de haritanın kırmızı olduğunu görüyoruz. Sadece 11 ilimizde vaka sayılarının azaldığını görüyoruz. Bunların sebebi ortaya çıkabilecek bir varyant virüs. İngiltere’de yayılan varyant virüs endişe yaratıyor.
Bizim bunu kırmamızın en önemli yolu kurallara uymaktır. Bu varyantlar virüs bilerek kendini güçlendirmeye çalışmıyor. Bulaşırken ortaya çıkan genetik kodlamaları bu hatalar. Bu hatalar virüse avantaj sağlarsa bu virüs giderek daha hakim hale geliyor. İngiltere’de bu böyle olmuştur. Türkiye’de de benzer bir sürece girildiğini ve ilk dalgada 3. Pikin yaşandığı görülüyor.''
TÜRKİYE MUTASYONU OLMA OLASILIĞI MÜMKÜN
''Türkiye’ye özgü bir mutasyon olması teorik olarak doğru bir şey. Ancak böyle bir mutasyonun gösterilmediğini biliyoruz. Türkiye’de yaşanan mutasyonlarda Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları da rastlandı ama çok az rastlandı. Bir Türkiye mutasyonunu olma olasılığı gerçekten mümkün. Bildiğim kadarıyla da Türkiye’de özel ve bulaşıcılığı yüksek bir mutasyon gösterilmedi.
Özellikle Güney Afrika mutant varyantlarının aşıya karşı daha dirençli olduğunu biliyoruz. Güney Afrika AstraZaneca aşısı yeterli değil diye geri göndermişti.
Bizim aşımızın daha az etkileneceği söylenebilir ama bir yandan da çok büyük olasılıkla bu varyant virüslerde çok daha yüksek antikor düzeyleri oluşturan aşılara gereksinimimiz olacak. Diğer aşılarla kıyaslandığında bizim antikor düzeylerimiz daha düşük kalıyor. Mutasyonla virüs aşı etkinliğini azaltabilir. Bunu bir anda sıfır noktasına çekmez ama aşağı doğru indirebilir. Bununla ilgili verilerde aslında var.''
VAKA SAYILARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?
''Kısa vadeli bir yükselme olacağı öngörülüyor şuanda. Dünyada vaka sayıları ve ölüm sayıları arttı. Çok ciddi bir dünya krizi var ama bunu kısa tutmanın ve baş etmenin en önemli yolu aşılamadır. Ne kadar çok aşılarsak o kadar başarılı oluruz. Bizim sağlık altyapımız aşılamaya destek veriyor ama aşının Türkiye’ye gelmesi sağlanmalı.
Türkiye aşılamada 7. Sırada ve Türkiye’nin karnesini çok kötü göremeyiz ama daha çok aşılama olması gerekiyor.''