Geçtiğimiz pazar günü, öğleden sonra Kadıköy’e geçmek üzere köprüdeyken tatsız bir tesadüf, yükselen dumanı gördük. Köprünün üzerinden görüldüğü kadarıyla Vanî Mehmed Efendi Yalısı tutuşuyor gibiydi. Tabii durup bakmak mümkün değildi. Maalesef biraz sonra öğrendik ki Boğaz’ın sevimli camilerinden, Vanî Mehmed Efendi Camisi tarihe karışmış.
#YAZARİnsanlar doğdukları günlerde neler olduğunu ya da kimlerle aynı gün doğduklarını bilmek isteyebilirler. Bu günlerden biride 27 Haziran günüdür.27 Haziran hangi burçtur? 27 Haziranda doğanların özellikleri nelerdir? 27 Haziranda yaşanan tarihi olaylar nelerdir? 27 Haziranda doğan ünlü isimler kimlerdir? 27 Haziranda doğan anime karakterler kimlerdir? Sizler için 27 Haziran günü ile ilgili merak edilenleri derledik.
#27 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?İstanbul Çengelköy’de önceki gün yanarak kül olan 355 yıllık Vaniköy Camisi’ni yaptıran Vani Mehmed Efendi’nin ilginç bir hayat öyküsü var. Hikayesi Van’dan Karabağ’a, Karabağ’dan Çengelköy’e, oradan da Bursa’ya uzanan Mehmed Efendi, cami yaptırdığı ve o vakte kadar ‘Papaz Bahçesi’ olarak bilinen semte de adını vermiş.
#GazetehaberleriMimar Sinan kimdir? sorusu Danıştay'ın Ayasofya ile ilgili verdiği karar sonrası gündeme geldi. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen 15 asırlık bir tarihe sahip Ayasofya, 500 yıl cami olarak kalmıştı. Osmanlı başmimarı Mimar Sinan 1573’te Ayasofya’nın kubbesini onararak, takviyeli duvarlar yaptı ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağladı. İşte, Ayasofya'da katkıları olan Mimar Sinan'ın hayatıyla ilgili ayrıntılar.
#Mimar Sinan KimdirKuruluş Osman’da Emre Basalak'ın canlandırdığı Gündüz Alp karakteri şimdiden dikkatleri üzerine çekti. Dizinin kadrosunu inceleyenler, hem Emre Basalak'ın hem de Gündüz Alp'ın hayatına dair bilgileri merak ediyor. Peki, Emre Basalak ve Gündüz Alp kimdir? İşte, oyuncu ve karaktere ilişkin bilgiler…
#Emre Basalak'ın Canlandırdığı Gündüz AlpOsmanlı'nın en güçlü dönemlerinde mimarbaşı olarak görev yapan Mimar Sinan, yaşamı boyunca camiler, külliyeler, köprüler, hamamlar, çeşmeler inşa etti. Mimar Sinan, Kayseri'nin Ağırnas köyünden çıkıp Yeniçeri Ocağı'na katılmasıyla değişen hayatında bıraktığı yüzlerce eserle bugün de hayranlıkla anılıyor. İşte, vefat yıl dönümünde anılan Mimar Sinan hakkında merak edilenler...
#Mimar SinanSevr anlaşması maddeleri, Vatanım Sensin dizisinde gündeme gelmesinin ardından araştırılan konular arasında yer aldı. Dizi içerisinde konu olarak alınan Sevr anlaşması maddeleri kapsamında nelerin değişeceğini sorgulanması, izleyicilerin de dikkatini çekti. Peki, Sevr anlaşması nedir, kimler arasında imzalanmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar
#Sevr‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser2011, seyahatname türünün anıtsal örneğini yazan Evliya Çelebi’nin doğumunun 400’üncü yılı. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nce (UNESCO) Evliya Çelebi Yılı ilan edildi. Ne yazık ki Evliya Çelebi’den sonra, bu alanda onun kadar kapsamlı eser yazan Türk çıkmadı. Siz siz olun, bir gezi defteri edinin. Ve bıkmadan usanmadan yazıp, gezilerinizi ölümsüzleştirin...
Geçen ay Diyarbakır’da toplanarak “Demokratik Özerklik” konusunu tartışan BDP kurmayları, avukatıyla görüşen Öcalan ve kimi Kürt yazarları son dönemde hep aynı tarihten bahsedip bir olay anlatıyorlar. Diyorlar ki, Büyük Millet Meclisi 10 Şubat 1922’de Kürtlere özerklik verdi. Üstelik ayrıntı da veriyorlar, yasa 64 “Hayır”a karşılık, 373 “Evet” oyuyla geçti. Meclis’ten Kürtlere özerklik veren bir yasa geçti mi? Gerçek ne?..
Başbakan Erdoğan’ın, CHP lideri Baykal’a yanıt verirken, “Dersim sürgünü belgelerini açıklarım” şeklindeki sözlerine çok şaşırdım. Bu tür sözlerin uluslararası platformlarda karşımıza nasıl çıkarıldığını, son ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu ve İsveç meclisi kararlarında gördük. Tabii ki, “Yaptıklarımızın üzerini kapatalım” demiyorum. Tarihimizi bilmediğimizi, iyi bir okuma yapamadığımızı iddia ediyorum. Nasıl mı?..
Türkiye’de "Ne sağcıyız ne solcu, futbolcuyuz futbolcu" klişesini yıkan, toplumsal konulara duyarlı bir taraftar grubu var: Beşiktaşlı Çarşı Grubu. Tribüne ünlü devrimci Che posteri de asıyorlar; 1 Mayıs’ta Taksim’e de yürüyorlar. Nükleer santrallara da, ırkçılığa da karşılar. Son Galatasaray maçında açtıkları "Türkan Saylan onurumuzdur" pankartı ise polis engeline takıldı. Peki Çarşı niye devrimci? Bu tavırları hangi siyasal hareketten miras kaldı?
Ermeni tehcirinin mimarı olan Dahiliye Nazırı ve Sadrazam Talát Paşa, 1915 tehcirinin tamamlanmasından sonra, İçişleri Bakanlığı’nın bünyesindeki "İskán, Aşiretler ve Muhacirler Müdürlüğü"ne sonuç listeleri hazırlatmış ve listelerin bir kopyasını da kendisine almıştı.