Yaklaşık 150 bin Türk’ün yaşadığı
Batı Trakya’da, 1927’lerde kurulmuş
İskeçe Türk Birliği ile
Gümülcine Türk Gençlerbirliği adlı dernekler vardı. Türk-Yunan ilişkilerinin gergin olduğu dönemlerde
Yunanistan ’Türk’ sözcüğünün kullanılmamasını istiyordu. Türkleri
’Müslüman azınlık’ sayıyordu.
Bu yüzden 1983’ten itibaren gerginlikler yaşanıyor ve Yunan yargısı
Türk sözcüğü bulunan iki derneği hukuki olarak kapatıyor; lokallerindeki
’Türk’ sözcüğü polis tarafından sökülüyordu.
Hukuki varlıkları olmadan sadece hizmet verdiler bugüne kadar.
Türkler, Yunanistan’da yargıya gittiler ama hiçbir sonuç alamadılar. Bu konuda baskı altında tutuldular; uzun yıllar mahkemeden karar çıkmaması sıkıntı yarattı hep.
Yunanistan, AB’ye girmesine karşın
’Türk’ sözcüğünün kullanılmasına engel oluyordu.
Gündem Gazetesi sahibi
Hülya Emin ve 6 arkadaşı, 2001’de Gümülcine’de
’Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’ni
kurdular. Yunanistan, buna da izin vermedi. İç hukuk yolları tükenince
AİHM’ye gidildi. Aynı şekilde, eski milletvekili
Galip Galip ve 7 arkadaşı da
’İskeçe Türk Birliği’ için ikinci bir dava açtı.
Strasbourg’daki
AİHM’den dün çıkan kararın gerekçesinde "Derneklerin, kendi etnik kültürlerini geliştirmeye çalışmasının, kesinlikle demokratik bir topluma tehdit oluşturmayacağı, farklı kültürlerden gelen azınlıkların, tarihin bir gerçeği olduğu ve bunu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde demokratik toplumun hoşgörüyle karşılaması ve koruması gerektiği" vurgulandı.
(Başbakan
Erdoğan ve Dışişleri Bakanı
Babacan’ın son gezilerinde ziyaret ettikleri
Gümülcine Türk Gençlerbirliği ise zamanaşımı ile ilgili hukuki bir süreci kaçırdığı için
AİHM’ye böyle bir başvuruda bulunamadı. Aynı şekilde
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği de kapalı durumunu sürdürüyor. Onların da başvurarak
AİHM’den
Türk sözcüğü için bu kararı almaları gerekiyor.)
KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI
AİHS’nin örgütlenme hakkıyla ilgili 11. ve 14. maddelerine göre alınan kararın oybirliğiyle çıktığı bildirildi. Hırvat üyenin başkanlığındaki 7 kişilik mahkeme heyeti; Azerbaycan, Lüksemburg, Norveç, İsviçre, Rum ve Yunanistan üyelerinden oluşuyor. En önemlisi de Yunan ve Rum üyelerin de, Yunanistan’ın örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiği yönündeki kararları dikkat çekti.
Gazeteci
Hülya Emin, "AİHM’nin, Batı Trakya Türklerinin örgütlenme özgürlüğü ve milli kimlik mücadelesi alanında önemli iki davayı sonuçlandırması tarihi bir karardır. İki karar da azınlığımız lehinedir. AİHM, Yunanistan’ı mahkûm etmiştir. İfade özgürlüğünün olduğu bir AB ülkesinin böyle bir kararını bekliyorduk" dedi.
İskeçe Türk Birliği Başkanı
Ozan Ahmetoğlu, "haklılıklarının
AİHM’nin kararı ile ortaya çıktığını" belirtirken, merkezi
İstanbul’da bulunan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Dr.
Erol Kaşifoğlu, "AİHM’nin bizleri mutlu eden bu kararına,
Yunanistan’ın saygı göstererek kurumlarımızın gerçek isimlerini içeren tabelalarımızı da boş bulunan yerlerine hep beraber asmamız gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Arınç ve ters şemsiye
"BEN size şahdamarınızdan daha yakınım" diyen yüce Mevla’nın gazabından hiç korkmuyorlar mı? Bir yıl kadar önce sizin köşenizden aldığım; anılan kişinin (Bülent Arınç) 4.5 yılda 37 ülkeye gittiğini, 5 aydan fazla yurtdışında kaldığını, heyetiyle 65 bin YTL aldığını hatırlatmak isterim.
Bugün bana, herkes bir gün ölecek ayetini okuyana ben de
"Kıblegáh-ı kibriyadır, kırma kalbin kimsenin" diyorum ve yiyin efendiler bu iştah sizin.
Dinime kasteden bari Müslüman olsa...
Bu ülke, mesir şenliklerinde şemsiyeyi ters çevirip daha çok macun kapmak isteyen, hakkı hukuku sadece kendileri için isteyenlerin imamlığına müstahak mı diye sual ediyorum.
Orhan FİŞEK-BURSACumartesi 20.00-21.00
Değişimin bir parçası olmak için az bir zaman kaldı.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), herkesi bu sesi duymaya ve
Earth Hour’da (Dünya Saati) bir saatliğine ışıkları kapalı tutmaya çağırıyor.
Earth Hour’a herkes ve her kuruluş destek verebilir. 29 Mart Cumartesi, 20.00-21.00 arasında ışıkları kapatmak, elektrik kullanımını minimuma indirmek yeterli.
Destek vereceğini bildiren kuruluşlar
WWF-Türkiye’nin kurumsal sitesinde, www.wwf.org.tr/earthhour sayfasında açıklanmaktadır. 27 Mart 2008 Perşembe gününe kadar eyleme katılacağını bildiren kuruluşlar şöyle:
Başkent Uluslararası Ajans Ltd. Şti., Çağdaş Holding, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ekolojik Araştırmalar Topluluğu, ÇEVTAŞ Çevre Teknolojisi Ticaret ve Sanayi A.Ş., ÇİMTAŞ Boru, Dicle Üniversitesi Genç Tema Grubu, fotoritim.com e-fotoğraf dergisi, Garanti Bankası, Çevreye Duyarlı Bonus Card, NTSR Uluslararası Fuar ve Kongre Organizasyonları, Santral İstanbul- Müze Eğitim Birimi, Sniper Channel, Sönmez Kauçuk Ltd. Şti., Türkiye İş Bankası, Unilever, YKM.Küresel iklim değişikliği kapımızda, harekete geçin, bize katılın...
Ayasofya müzesinde 'Sinan'a Saygı' sergisi
ÇEKÜL Vakfı’nın, Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul gelistirme şirketlerinden Multi Turkmall’un da kurumsal katkısıyla gençekleştirdiği 'Sinan’a Saygı' fotoğraf yarışması sonuçlandı. Dün Ayasofya Müzesinde yarışmanın sergisi açıldı. Mimar Sinan’ın eserlerindeki sayısız yorumu biraraya getirmek, Sinan’ın mimarlık mirasına farklı bakış açılarını yansıtabilmek amacıyla düzenlenen
yarışmaya, İstanbul'dan Kayseri'ye, Edirne'den Van'a, Sofya'dan Şam'a, Sinan'ın eserlerinin bulunduğu kentlerden 210 katılımcı 419 fotoğraf göndermiş.
Sergi nedeniyle Ayasofya ile Mimar Sinan ilişkisi de önem kazanıyor.
16. yüzyılda Ayasofya cami haline getildikten sonra ilk restarasyon çalışması Mimar Sinan tarafından yapılmış. Koca Sinan, Ayasofya’nın payanda duvarlarını inşaa etmiş. 500 yıl sonra Sinan’ın yapıtlarının fotoğraflarından oluşan bir seçkinin Ayasofya’da yer alması anlamlıydı.
Multi Turkmall, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde Alışveriş Merkezleri yapıyor. İlki İzmir bornova’da, ikincisi ise Mersin’de açıldı alışveriş merkezlerinin. Mult Turkmall’un CEO’su Levent Eyüboğlu’nun verdiği bilgiye göre, nisan ayında Denizli’de Forum Camlık adıyla yeni alışveriş merkezini açıyor. Bu yıl sonuna kadar Trabzon, Ankara, Aydın da da birer Forum Alışveriş Merkezi açacaklar. 2010 yılına kadar Türkiye genelinde toplam 25 alışveriş merkezni hizmete sokacaklar. İstanbul’da 2 tane alışveriş merkezi açıyorlar. İlki 2009’un ilk aylarında açılacak olan Forum İstanbul. İddiaları yalnız Türkiye’nin değil, Balkanların en büyük alışveriş merkezi olmak. Alışveriş merkezinin içinde 8000 metrekarelik dev bir akvaryum da yer alacak. İstanbul’daki ikinci alışveriş merkezi ise 2009’un sonunda Gaziosmanpaşa’da hizmete girecek.
Bir gayrimenkul geliştirme şirketinin Çekül gibi tarihi ve doğal mirası korumak için canla başla çalışan, varlığını gönüllü katkılarda sürdüren bir vakıfla kurumsal ilişkiye girmesi örnek bir olay sayılıyor.
ÖDÜLÜ KİMLER KAZANDI
Mimar Sinan'ın eserlerinin kent yaşamının hala bir parçası olduğunun anlatıldığı 'Sinan ve Yaşam' kategorisinde Uygar Korça 'Ustanın Mührü' adlı Edirne Sultan Selim Camisi fotoğrafı ile birinci seçildi. Korça, ödülünü İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı'ndan aldı.
Sinan'ın eserlerinin koruma sorunlarının anlatıldığı 'Korunamayan Sinan' adlı kategoride ise Aydın Mızrak 'Van Hüsrev Paşa Camisi' fotoğrafıyla birinciliğe değer bulundu. Mızrak'a ödülünü, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili verdi.
Sinan'ın inşa ettiği görkemli kubbelerini ön plana çıkaran 'Kubbelerin Mimarı' adlı kategoride ise, 'Sinan 3' adlı Süleymaniye Camisi fotoğrafıyla birinci seçilen Muhsin Divan ödülünü Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya'dan aldı. Eski bir siyasetçi olan Muhsin Divan 'Kubbelerin Mimarı' (Süleymaniye Camisi) ödüle layık görülürken, törenin en çarpıcı konuşmasını yaptı. Mimar Sinan'ın Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camisinde, dijital ayet ve hadis okutmak için dış duvarına sistem konulmasını eleştiren Divan, "Vakıflar ve Diyanet'i uyardım ama hiçbir şey yapmadılar. Dünyanın hiçbir yerinde bir anıt esere çivi çakılmaz. Ne yazık ki, reyting yaptığı için umursamıyorlar bile" diye sitemini dile getirdi. Mihrimah Sultank, Mimar Sinan'ın Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan kızı Mihrimah Sultan için yaptığı cami.
SÖZEN NE DEDİ
ÇEKÜL Başkanı Prof. Metin Sözen, ÇEKÜL'ün temsilcilerinin Anadolu'daki Mimar Sinan'ın eserlerini takip ettiklerini, gerektiğinde alınacak önlemler için çalıştıklarını kaydeden Sözen, çalışmalarda Vakıflar Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapıldığını anlattı.
İstanbul'daki Mimar Sinan yapıtlarının haritaya alınıp Atlas Dergisi ile dağıtıldığını anlatan Sözen, bu çalışmanın devamında Sinan'ın Balkanlar'daki ve Ortadoğu'daki eserlerinin haritaya alınacağını dile getirdi.
"Sinan'a sahip olmak, gerektiği zaman bir tören yapmakla olmaz" diye konuşan Sözen, şunları kaydetti:
"Fotoğraf yarışması, bir projeler demetinin bir parçasıdır. Sinan'a Saygı Projesi bir yandan devam ediyor. Bilgi birikimine, sağlıklı projeye, doğru onarım yapacak insanlara ihtiyaç var. Yetkililer tarafından bu işe dünden daha sıcak bakılıyor. Tüm Türkiye'nin, İstanbul 2010 ve Sinan'a Saygı Projesi ile bir buluşma yeri haline gelmesi temel hedefimizdir."
Multi Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu da, gayrimenkul şirketi olarak büyük yatırımda bulunduklarını ve yatırımlarını götürdükleri yerlere kültür ve sanatı götürmeye, o bölgedeki kültür varlıklarına destek olmaya çalıştıklarını söyledi ve hatta şunu ekledi:
"Her yıl Sinan'a Saygı fotograf yarışması yapılacaksa, destek olma sözü veriyoruz."
Ayasofya'daki sergi, 6 Nisan'a kadar gezilebilecek.
Biliyor musunuz
TÜRKLERİN Avustralya’ya gidişlerinin 40. yılı nedeniyle Türklerin yaşadığı bölgelerde çeşitli kültürel etkinlikler düzenlendiğini, bu arada sanatçı
Sümer Ezgü’nün bugün
Sydney’de, yarın da
Melbourne’de iki konser vereceğini...
FATİH Sultan Mehmed’in doğumunun 576’ncı yılı nedeniyle Fatih Belediyesi’nin, Fatih Camii avlusunda bugün
’Osmanlı pilavı’ ve ayran dağıtacağını...
AZİZ Nesin’in,
’Mizah ve Şaka Günü’ olarak kutlanan 1 Nisan Salı akşamında Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde anılacağını...