Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'ne dalan dalgıçlar, farklı bir canlı türüne rastladı. Tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali dışında başka bir balığın yaşamadığı bilinen Van Gölü'nde bulunan yeni türün görüntüleri araştırılmak üzere ilgili birimlere aktarılırken, Dalış Eğitmeni ve rehber Serkan Ök, sualtı kameralarına yansıyan türün kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi. Ök, "Van Gölü 600 bin yıl yaşında ve gölün tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali dışında başka bir balığın yaşamadığı biliniyordu. Van Gölü'nde bulunan ve 1958 yılında batan Rus şilebini görüntülerken farklı bir tür kameralarımıza yansıdı. Bu tüm ekibi oldukça heyecanlandırdı" dedi.
#Van GölüFutbol dünyasının bütün önemli spor olaylarında olduğu gibi EURO 2024 finallerinde de Şampiyon Oran, canlı sohbetler, detaylı istatistikler, uzman yazar yorumları ve son dakika haberleri yine Misli üyelerini bekliyor. İşte D Grubu hakkında detaylı analiz...
#MisliŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaTüm çocukların başarılı bir bilim insanının sahip olduğu niteliklerle doğduğunu biliyor muydunuz? Çocuklar buldukları her şeyi ellerine alırlar, merak ederler, incelerler ve çevrelerindeki dünyaya gerçek bir ilgi gösterirler. Yeni şeyler denemek, bitmek bilmeyen sorulara yanıt aramak doğalarında vardır. Sürekli hipotez kurarlar ve onu test ederler. Temelde bilim insanlarının da yaptığı budur aslında. Ama okula gittiklerinde çoğu bilime olan ilgilerini kaybeder. Okullarda ne oluyor da çocuklar doğuştan gelen merak ve keşif duygularını, sorgulama yeteneklerini kaybediyorlar? Fen derslerinde neden başarısız oluyorlar?
#Konuk YazarBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetKaradeniz, bozkır ve Akdeniz gibi farklı iklim kuşaklarına sahip olması; sıradağlar, ovalar, yaylalar, vadiler gibi çok çeşitli coğrafi özelliklere ev sahipliği yapması Anadolu’yu doğa açısından ayrıcalıklı ve eşsiz kılıyor. Bu ayrıcalığı yaşamanın en güzel yöntemiyse baharda yola düşmek. Bugünlerde rotanızı nereye çevirirseniz çevirin karşınıza çiçeklerle bezeli rengârenk kırlar çıkacak.
#GazetehaberleriDünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'ne dalan dalgıçlar, farklı bir canlı türüne rastladı. Tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali dışında başka bir balığın yaşamadığı bilinen Van Gölü'nde bulunan yeni türün görüntüleri araştırılmak üzere ilgili birimlere aktarılırken Dalış Eğitmeni ve rehber Serkan Ök, sualtı kameralarına yansıyan türün kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi. Ök, "Van Gölü 600 bin yıl yaşında ve gölün tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali dışında başka bir balığın yaşamadığı biliniyordu. Van Gölü'nde bulunan ve 1958 yılında batan Rus şilebini görüntülerken farklı bir tür kameralarımıza yansıdı. Bu tüm ekibi oldukça heyecanlandırdı" dedi.
#VanVAN Gölü Havzası'nı tehdit eden ve istilacı bir tür olarak bilinen zebra midyelerin ardından bölgede, şimdi de tatlı su ıstakozu ortaya çıktı. Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalleri için tehdit oluşturan su ıstakozlarının birileri tarafından getirilip, su kaynaklarına atıldığını söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Önce zebra midye ortaya çıktı şimdi de tatlı su ıstakozu dediğimiz canlı türünün olduğunu görüyoruz. Bunların hiçbiri doğal yolla gelmedi. Yani birileri bunları getirip buradaki su kaynaklarına attılar. Bu hem ekolojik açıdan çok tehlikeli bir durum" dedi.
#HaberSon yıllarda kültür turlarına olan ilgi sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların etkisiyle daha da artmaya başladı. Tur şirketleri de sosyal medya kullanıcılarının ilgisini çeken gezi noktalarını turlarının içine dahil ediyor. Bu turlara en iyi örneklerden biri ise Rize’deki Gito yaylası. Yaylada, salıncakta çekilen ve sosyal medyadan paylaşılan fotoğrafların ardından bölgeye olan ilgide bir anda patlama yaşandı.
#GazetehaberleriVan İl Jandarma Komutanlığı’nın Sualtı Timi tarafından eğitim dalışları sırasında tespit edilen balık türü ile ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi araştırma başlattı. YYÜ tarafından oluşturulan araştırma ekibi, balığın yaşadığı ekosistemi derinlemesine inceleyecek. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yeni balık türünün ismi konusunda da jandarma ekiplerinin görüşlerine başvuracaklarını söyledi.
#VanJonathan Wilson, futbol tarihçisi ve gazeteci. Yazıları halihazırda The Guardian, Sports Illustrated ve World Soccer’da yayımlanıyor. ‘Liverpool FC: 10 Maçta Efsanenin Anatomisi’, ‘Kirli Yüzlü Melekler: Arjantin Futbol Tarihi’ ve ‘Futbol Taktikleri Tarihi: 1-2-7’den Tiki Taka ve Ötesine’ adlı üç kitabı İthaki Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi. Wilson bu hafta sonu Kadir Has Üniversitesi ve İthaki Yayınları’nın işbirliğiyle Türkiye’ye geldi. Kendisiyle ülkemize gelmeden önce Londra’da buluştuk, futbol üzerine yazma ve oyunun genel meseleleri üzerine konuştuk...
#Futbol YazarlarıMonaco Fenerbahçe maçı bu akşam heyecan seviyesi yüksek bir mücadeleye ev sahipliği yapacak. Karşılaşma öncesinde iki takım oyuncularından önemli eksikler bulunuyor. Monaco Fenerbahçe maçı ile temsilcimiz bu akşam Avrupa arenasında 206. karşılaşmaya çıkıyor. Taraftarlar karşılaşmanın hangi kanalda saat kaçta ve şifreli mi yayınlanacağını merak ediyorlardı. Peki Monaco Fenerbahçe maçı bu akşam saat kaçta hangi kanalda canlı yayınlanacak?
#Fenerbahçe MaçıKüçük bir seyahat yapmak istiyorsanız, tam da bu günlerde Türkiye’nin farklı yerlerinde görebileceğiniz doğa harikaları sizi bekliyor. Çok farkında olmasak da yaşadığımız coğrafya biyoçeşitlilik açısından dünyanın en özel alanlarından biri. Anadolu, her mevsim başka bir doğal güzelliği görebilmemizi sağlayacak kadar çeşitli ve cömert. Şehir yaşamının hızı ve monotonluğundan sıkılanlar için işte bu günlerde görülmesi gereken 10 yer...
Türkiye'de 3 bin 713 metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde yeni bir canlı türü tespit edildi. Yıllardan bu yana sadece endemik bir tür olan İnci Kefali balığı ile onların besin kaynağı olan planktonların yaşadığı sanılan gölde bilim insanları, yaptıkları araştırmalarla bilim literatürüne ilk defa girecek olan ve boyu 1.5-2 santimetre arasında değişen yeni bir canlı türünün varlığını ortaya çıkardı. Araştırmayı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Naime Arslan yaptı. 1.5 yıl boyunca Van Gölü'nün 35 ayrı noktasında araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Arslan, gözle görülebilinen solucanın da yaşadığını belirledi. Doç. Dr. Arslan, "Gözle görülebilen bu solucana, Van Gölü'nde yaşadığı için 'Enchytraeus vanii' adını vermeyi düşünüyoruz. Bu solucan türü dünyanın en eski sakinlerindendir" dedi.Murat ÇAĞLAR-VAN-DHA
#Htvhaber