Çağımızın artan korkusu, Parkinson ve hareket bozuklukları. Tüm dünya genelinde 10 milyonu aşkın Parkinson hastası olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise 180 binden fazla kişi Parkinson ile mücadele ediyor.
#ParkinsonBurundan nefes almanın bu faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız! Ömür boyunca yarım milyon kez yapıyoruz ama doğrusunu biliyor muyuz? Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkBurundan nefes almanın sağlık için ağızdan nefes almaya kıyasla daha iyi olduğunu biliyor olabilirsiniz ama şimdi sayacağımız faydalarını çoğunuz ilk defa duyacaksınız. Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkKULAKTAKİ vagus sinirini elektriksel olarak uyararak stres kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen özel kulaklık, Harvard Üniversitesi tarafından satın alındı. Cihaz, Harvard Tıp Fakültesi'ndeki doktor ve araştırmacılar tarafından infeksiyon alanında araştırma yapmak için kullanılacak.
#Vagus SiniriAsetilkolin kalp atışını hızlandırır mı sorusu sınavın ardından gündemde yer alan konular arasında yer almaya başladı. Sınavda öğrencilerin karşısına çıkan Asetilkolin kalp atışını hızlandırır mı sorusu, pek çok öğrenci tarafından cevaplanırken doğru ya da yanlışlığı araştırılmaya başlandı. Peki, Asetilkolin kalp atışını hızlandırır mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Asetilkolin Kalp Atışını Hızlandırır MıVagus siniri, beynimizdeki 12 parçadan oluşan sinir sistemimizden biridir. Beyinden başlayıp, baş, boyun, gövde gibi vücudumuzun diğer bölgelerine bağlanırlar. Dolaylı yoldan sinir sistemimizi de etkileyen vagus siniri beyine uyarı yollar. Peki vagus siniri nasıl harekete geçirilir? Daha anlaşılır olması için gelin vagus sinirini yakından tanıyalım.
#VagusNefes alıp verirken sempatik ve parasempatik sistemler harekete geçiyor. Nefes alırken kalp atış hızı artıyor, nefes verildiğinde de zayıflayıp yavaşlıyor. Uzmanlar doğru nefesin pek çok şeyin anahtarı olduğunu söylüyor. Dr. Öğretim Üyesi Gülnur Öztürk, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Doğru NefesMide yanmasını önlemek için içilen süt bile ülser rahatsızlığını ileri seviyelere götürebilir. Bu nedenle ülser hastaları midelerine iyi gelmeyen, mide salgısını artıran her türlü gıda ve içecekten kesinlikle uzak durmalıdır. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülser diyetini anlattı...
#ÜlserSindirim sistemini etkileyen ülser, mide dokusunda meydana gelen yaralar ve iltihaplanmalar olarak kendini gösteriyor. Hayat kalitesini düşüren bir mide hastalığı olarak dikkat çeken ülser, beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle belli ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülser ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#ÜlserSindirim sistemini etkileyen ülser, mide dokusunda meydana gelen yaralar ve iltihaplanmalar olarak kendini gösteriyor. Hayat kalitesini düşüren bir mide hastalığı olarak dikkat çeken ülser, beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle belli ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülser ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Ülser NedirR gut, kendi hücrelerini 100 kattan fazla aşan kendi nişlerine sahip belirli bir gıdayı besleyen muazzam bir bakteri popülasyonuna ev sahipliği yapar. Bu bakterilerin çoğu iyi bakterilerdir. Aslında bu bakteriler olmadan hayatta kalamazsınız!
#Bağırsak BakterileriBir insanın en temel ihtiyaçlarının başında gelir yemek yemek… Ancak bazı hastalıklar yemek yemeyi bile zorlu hale getirebilir hatta beslenmek bir işkenceye dönüşebilir. Ağza atılan her lokmayı, mide için zorlu bir görev haline getiren mide felci hastalığını Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş anlatıyor.
#Mide FelciGaz ve şişkinliğin günlük hayatı olumsuz etkilediğini, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görüldüğünü belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, gaz ve şişkinliğin sebebinin bağırsak bakterileri olduğunu söyledi.
#Bağırsak BakterileriDünyada 1 milyar, Türkiye’de ise 12 milyon kişinin hastalığı haline dönüşen migren için Türk girişimciler ezber bozan bir çare buldu. Vagustim adında kulaklığa benzer bir cihaz geliştiren girişimciler, migreni tetikleyen vagus sinirini uyararak migren ataklarını durdurmaya aday.
#Gazetehaberleri