Mutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriMercimek dediğimizde birçok çeşidi olsa da akla ilk başta çorbası gelir. Bunun yanında çay saatlerinin vazgeçilmezi mercimek köftesi ve güçlü bir vitamin deposu yeşil mercimek… Ancak hepsi bu kadar da değil, mercimek dünyası sandığınızdan daha geniş ve çeşitli, yani keşfedilecek çok şey var. Hazırsanız, mercimeği yakın mercek altına alıyoruz…
#MercimekEtin yemeklerinin en sevilenlerinden leziz kuzu incik yapımı... Ağır ateşte uzun pişirilerek hazırlanan bu ev yemeğini, temel teknik ve yapım kurallarını öğrenerek kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken uzun et pişirme tekniğini ve ağır pişirmenin lezzetlendirme sırlarını iyi kavramak.
#Ağır AteşEv yemeği hazırlamanın en lezzetli yöntemlerinin başında güveç geliyor. Bütün uzun pişirme tekniklerinde olduğu gibi güveç de, kurallarını öğrendikten sonra kolaylıkla uygulanabilecek bir yöntem. Güveç yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilirseniz sonra tek yapmanız gereken kapağını kapamak ve pişmeye bırakmak olacaktır.
#GüveçBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkTereyağının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışmaları yıllardır sürüyor. Zaman zaman övülüyor zaman zaman yerden yere vuruluyor. Ancak yapılan son çalışma tereyağı sevenleri bir hayli üzecek. Araştırma tereyağı tüketiminin daha erken ölme riskini artırdığını, bitkisel yağların ise yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkGüneş yüzünü göstermeye başlasa da hem kış hem de hastalık mevsimi devam ediyor. Hal böyle olunca hastalıklardan korunmak için aklımıza hemen C vitaminine başvurmak geliyor. C vitamini için kimimiz pazardan aldığımız meyvelere kimimiz takviyelere koşuyoruz. Peki hangisi daha doğru? C vitaminini en kolay şekilde almanın yolu ne? Akıllardaki soruları uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkSağlık Bakanlığı, Ramazan’da sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu: Sahuru atlamayın, hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalayın.
#RAMAZANSarısının akışkan kaldığı, tam ortasına ekmek banarak patlattığımız göz göz yumurtalara hayır demek çok zor olabilir ama yumurtalarınızı az pişirmenin sağlık açısından çok ciddi riskleri var.
#SağlıkTarih boyunca fakirin de zenginin de sofrasını süsleyen sakatat yemekleri bütün dünyada olduğu gibi bizim kültürümüzde de çok sevilir. Genel olarak kokoreç, işkembe-paça ve ciğerle sınırlandırdığımız sakatat aslında engin bir deniz. Büyükannelerimizin ellerinde şifa niyetine pişen dil, yürek gibi parçalara iadei itibar genç şeflerden geliyor. Şefler, gözde sakatatlarıyla yaptıkları özel lezzetlerin tariflerini verdi.
#Zeynep Nazlı YILDIRIM35 yaşın altındaki şefler arasından 8 başarılı isim... Hepsi ya kendi mekânının sorumluluğunu almış ya da büyük bir mutfağın başında. Genç şeflere hayallerini ve Türk gastronomisinin geleceğini sordum. Dünyayı takip eden, sürdürülebilirlik konusuna hâkim, doğdukları kültürün yemeğini ve coğrafyanın ürünlerini araştıran, gelecekte büyük başarılara imza atacak, mutfağımızı globale taşıyacak gençleri takdimimdir.
#Ebru ErkeDeniz ürünlerini hazırlamak ustalık ister. İyi yapılanın da tadına doyum olmaz. Fakat bu lezzetleri hazırlamak doğal olarak zaman alıyor. Bu noktada hazır marine edilmiş ürünler kullanmak büyük kolaylık sağlıyor. Hazır ürünleri soğuk meze yapımında da sıcak yemeklerde de kullanabilirsiniz.
#Metro MarketBir hastanede çalışan farklı kuşaklardan üç kadın ve onların hayata tutunma çabaları, sevinçleri, mutlulukları ve üzüntüleri... Belgesel kökenli Payal Kapadia’nın Cannes’da Büyük Ödül’ü kazanan filmi ‘Aydınlık Hayallerimiz’ hem bir kente sevdalı bir bakışı içeriyor hem de karakterleri üzerinden sınıfsal okumalara soyunuyor.
#Aydınlık HayallerimizBu senenin ‘MasterChef Türkiye’sinde maraton geçen hafta sona erdi. Kupayı kucaklayan isim Onur Üresin oldu. Onunla finalin hemen ertesinde buluştuk. “Çok mücadele içerisinde büyüdüm” dediği hayatını, yarışma boyunca yaşadıklarını, yemek tutkusunu ve bilinmeyenlerini konuştuk: “Bütün hayallerim gerçekleşti.”
#Onur Üresinİngiliz kraliyet ailesine sırtlarını dönerek ABD’ye yerleşen Prens Harry ve eşi Meghan Markle burada kendilerine bambaşka bir hayat kurdular. İki çocuklarını Meghan’ın memleketi Amerika’da gözlerden uzakta büyüten çift sürekli tartışmaların odağında yer almaktan da kurtulamıyorlar.
#Meghan MarkleYeni yıl soframızda her zaman iddialı bir ana yemek ve bolca meze çeşitleri olur. Bu masalar bazen abartılı bulunsa da pek çoğumuz için gelecek yılı bereketle, neşeyle, birlikteliğin huzuruyla taçlandırma heyecanının sonucudur. Peki, bu ziyafetten kalanlar... Hiçbir ürünü israf etmeden ertesi gün ve sonra yapılacak hindili güveçten tavuklu pizzaya hem pratik hem çok nefis önerilerim var.
#GÜLAY BARBAROS ALTANBafa Gölü kıyısındaki 10 odalı Agora Pansiyon, Yeşil Yıldız alarak Michelin Rehberi’ne dahil oldu. Birçok gurmenin ilk kez adını duyduğu bu minik pansiyonun yemekleri nasıl oldu da Michelin dedektiflerinin radarına girdi, merak ettik, yola çıktık. Yıldız heyecanını hâlâ yaşayan Serçin ailesi ile o ünlü sofralarına oturduk.
#Ebru ERKEMutlu seneler sevgili dostlar… Bu hafta büyük heyecanla yılbaşına geri sayarken, her Noel ve yılbaşı döneminde İtalya’dan yayılan ve dünyanın dört bir yanında sofraları süsleyen, sadece bir tatlı olmakla kalmayan aynı zamanda derin köklere sahip bir kültürel simge özelliği taşıyan bir lezzetin tarifi ile geldim; Panettone. Kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, yumuşak dokulu bu kek,lezzetinin yanı sıra tarihi ve gastronomik anlamda taşıdığı dikkat çekici hikayeyle de gönülleri fethetmeyi başaracak.
#Panettone