Mutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriMercimek dediğimizde birçok çeşidi olsa da akla ilk başta çorbası gelir. Bunun yanında çay saatlerinin vazgeçilmezi mercimek köftesi ve güçlü bir vitamin deposu yeşil mercimek… Ancak hepsi bu kadar da değil, mercimek dünyası sandığınızdan daha geniş ve çeşitli, yani keşfedilecek çok şey var. Hazırsanız, mercimeği yakın mercek altına alıyoruz…
#MercimekEtin yemeklerinin en sevilenlerinden leziz kuzu incik yapımı... Ağır ateşte uzun pişirilerek hazırlanan bu ev yemeğini, temel teknik ve yapım kurallarını öğrenerek kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken uzun et pişirme tekniğini ve ağır pişirmenin lezzetlendirme sırlarını iyi kavramak.
#Ağır AteşEv yemeği hazırlamanın en lezzetli yöntemlerinin başında güveç geliyor. Bütün uzun pişirme tekniklerinde olduğu gibi güveç de, kurallarını öğrendikten sonra kolaylıkla uygulanabilecek bir yöntem. Güveç yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilirseniz sonra tek yapmanız gereken kapağını kapamak ve pişmeye bırakmak olacaktır.
#GüveçBafa Gölü kıyısındaki 10 odalı Agora Pansiyon, Yeşil Yıldız alarak Michelin Rehberi’ne dahil oldu. Birçok gurmenin ilk kez adını duyduğu bu minik pansiyonun yemekleri nasıl oldu da Michelin dedektiflerinin radarına girdi, merak ettik, yola çıktık. Yıldız heyecanını hâlâ yaşayan Serçin ailesi ile o ünlü sofralarına oturduk.
#Ebru ERKEMutlu seneler sevgili dostlar… Bu hafta büyük heyecanla yılbaşına geri sayarken, her Noel ve yılbaşı döneminde İtalya’dan yayılan ve dünyanın dört bir yanında sofraları süsleyen, sadece bir tatlı olmakla kalmayan aynı zamanda derin köklere sahip bir kültürel simge özelliği taşıyan bir lezzetin tarifi ile geldim; Panettone. Kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, yumuşak dokulu bu kek,lezzetinin yanı sıra tarihi ve gastronomik anlamda taşıdığı dikkat çekici hikayeyle de gönülleri fethetmeyi başaracak.
#PanettoneŞef restoranlarının alameti farikasıdır imza tabakları... 2007’de Avustralya’da açtığım ilk restoranım Efendy’den itibaren her menümde mutlaka yer bulan kadayıf karides, benim için böyledir. İlk kez ben yapmadım ama kendi yorumumla birleşen haliyle lezzetinin zirvesine çıkan bu yemeği tüm detaylarıyla yazdım bu hafta...
#Somer SivrioğluBeyaz eşyalar, evlerimizdeki en büyük yardımcılarımız, elimiz ayağımız… Alırken uzun süre kullanacağız diye özenle seçiyoruz ama bazı nedenlerden dolayı beyaz eşyalarımızın ömrü beklediğimizden daha kısa oluyor. Bu nedenlerden biri de elektrik kesintileri… Bazen tamamen kullanılmaz hale geliyor, bazen yüksek maliyetli masraflar çıkarıyor. Peki elektrik kesintisi nedeniyle elektrikli aletlerde yaşanan hasarlarda tüketicinin hakkı nedir? Tüketici hasarı kimden talep edebilir? Nereye başvurulmalı?
#Beyaz EşyaBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolKıvamının, şekerinin ve lezzetinin tutturulması zor olan tatlıların başında gelen kabak tatlısı, hafifliğiyle damak çatlatıyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sorunu da yaşatmayan bu tatlı, üzerine dökülen tahinle birlikte çok başka bir boyuta ulaşılıyor. Kimilerinin kireçte beklettiği kabak tatlısını biz hiç bekletmeden direkt şekerle beraber pişirdik. Şerbetli değil de sanki kabağın kendi balıymış gibi bir kıvama sahip olan tahinli kabak tatlısı tarifimizi öğrendikten sonra herkesten sır gibi saklayacağınıza eminiz.
#Kabak TatlısıMichelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinFakir Hausgeräte’in Kaave serisi; kolay kullanımı, akıllı güvenlik önlemleri ve şık tasarımıyla Türk kahvesinin müdavimleri için kahve keyfini zirveye çıkarıyor. Köpük yoğunluğunu algılayarak taşmayı önleyen ve her seferinde mükemmel köpüğe ve kıvama ulaşmayı sağlayan Fakir Hausgeräte patentli Luminasense Teknolojisi ise kahveseverler için yepyeni bir deneyim sunuyor.
#Sponsorlu İçerikKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveKimse yaşlanmak istemiyor. Konu pürüzsüz ve porselen gibi bir cilt olunca her geçen gün yeni bir cilt bakım trendi ortaya çıkıyor. Milyonlarca insan kulaktan dolma bilgililerle sosyal medyada gördüğü bu trendleri denemek ve doğal yollarla yumuşacık bir cilde kavuşmak istiyor. Bugüne kadar bu uğurda kahve telvesi, yumurta beyazı, aloa vera, anne sütü, salyangoz özütü hatta plasenta bile sürenleri duyduk. Şimdi ise yeni trend sığır don yağı…
#Cilt Bakım TrendleriAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#Sağlıkİyi yemek yapmak sadece yazılı tarifleri eksiksiz uygulamak demek değildir; yemeği yaparken harcadığınız zaman, efor ve elde edeceğiniz verim de buna değmelidir. Tüm bu bileşenlerin bir araya gelmesi ise, mutfağınızda dikkat etmeniz gereken bazı detaylara bağlıdır. Kullandığınız tencere ve tavalar, mutfaktaki başarınızın anahtarıdır. O halde, iyi bir tava veya tencere seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Karaca ile Refika Birgül’ün iş birliğiyle geliştirilen Swiss Crystal serisi, mutfakta pratik ve güvenilir bir deneyim sunmak için tasarlandı. Refika’nın mutfaktaki bilgi birikimi ve güvenilirliği, Swiss Crystal serisinin her detayında hayat buluyor. İşte yanmaz yapışmaz tava seçerken dikkat edilmesi gereken 6 önemli özellik.
#Sponsorlu İçerikArkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#ArkestraToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök Sebze