Uzaya gönderilen araçlar, özel yapıları ve görevlerinden dolayı oldukça önemlidir. Uzay araçlarının dev motorları vardır. Atmosfer dışına çıkarken dış yapısının zarar görmemesi için üzeri silisyum seramik ve kompozit malzemeler ile hazırlanmıştır. Sizler için uzay araçları, isimleri, özellikleri ve görevleri hakkında tüm detayları derledik.
Dünya ile alakalı bilgiler birçok kişi için merak konusu olmuştur. Sadece dünya değil güneş ve diğer gezegenlerin varlığı da olduğu için insanların merakı artmıştır. Dünyanın güneşe olan uzaklığı ne kadar ve kaç kilometredir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Uzaya gönderilen araçların teknik ve teknolojik özellikleri, uzay çalışmaları açısından önem arz etmektedir. Rusya ve Amerika'nın öncülük ettiği bu alanda, Sputnik ve Mariner uzay araçları dikkat çekiyor. İşte, her defasında biraz daha geliştirilerek uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri hakkında detaylı bilgiler
#Uzaya Gönderilen AraçlarUzaya gönderilen araçlar, özellikleri ile büyük önem taşımaktadır. Devasa bir jet motoruna sahip olan uzay araçları, atmosferden çıkarken sürtünme dolayısıyla zarar görmemesi için silisyum seramik ve kompozit malzemelerle donatılmıştır. İşte, uzaya gönderilen araçların özellikleri hakkında merak edilen tüm detaylar
#Uzaya Gönderilen Araçların ÖzellikleriÇin, son yıllarda uzay konusunda atağa kalkmış durumda. Ay'a insansız araçlar yollayan ve Uluslar Arası Uzay İstasyonu'ndan ayrı olarak kendi istasyonunu kuran Çin, ABD'nin en büyük rakibi konumuna gelmiş durumda. ABD Uzay Dairesi NASA ve ABD Ordusu'na ait birimler de bu durumu saklamıyor. ABD Savunma İstihbarat Birimi DIA'nın Başkanı Korgeneral Jeffrey Kruse, Çin'in uzayda ABD için bir tehlike haline geldiğini ve yakında ABD'nin uzaydaki yerini alabileceğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl NASA Direktörü Bill Nelson da Çin'in Ay'da toprak iddia edebileceğini açıklamıştı.
#Çinİlk çağlardan beri uzay insanların hep hayallerini süslemiştir. Uzaya çıkmak, sonsuz boşluk hakkında bilgi sahibi olmak için birçok çalışma yapılmıştır. Bunun dışında dünya yörüngesine oturtulan uydularla da birçok teknolojik gelişme sağlanmıştır. Günümüzde dünyanın yörüngesinde ömrünü tamamlamış ve faaliyette bulunan yüzlerce uydu ve cisim bulunuyor. Uzay kirliliği nedir ve nedenlerini sizler için derledik.
#Uzay Kirliliği Nedir?Soğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#Çin80’li yıllarda kendi halinde birer atari oyunları olarak yola çıkan, kısa sürede dünya çapında birer popüler kültür ikonuna dönen Pac-Man, Space Inviders, Donkey Kong gibi oyunların gerçekten dünyayı istila ettiği bir film ‘Pixels’. Bir nevi 80’lerde çocuk olmak esprisinin dijital efektlerle aksiyona dönmüş hali.
#Çağlayan ÇEVİK