Uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 16:50

Uzaya gönderilen araçların teknik ve teknolojik özellikleri, uzay çalışmaları açısından önem arz etmektedir. Rusya ve Amerika'nın öncülük ettiği bu alanda, Sputnik ve Mariner uzay araçları dikkat çekiyor. İşte, her defasında biraz daha geliştirilerek uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Çeşitli hazırlıklar ve geliştirmelerin ardından uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri, bilimi yakından takip eden kişilerin her dönem yakından takip ettiği konu olmaya devam ediyor. Peki, uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri  nelerdir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

UZAYA GÖNDERİLEN ARAÇLARIN ÖZELLİKLERİ

Uzaya, şu ana kadar birçok araç gönderilmiş, her denemede hata payları azaltılarak geliştirmeler sağlanmıştır. 100.000 kg’lık kütlesiyle 300 km irtifadaki yörüngesinde saniyede 7700 m hızla hareket eden bir uzay mekiği Dünya’ya dönerken yüksekliğinden ve hızından kaynaklanan muazzam enerjisini çok kısa sürede kaybeder.

Görevlerini tamamlayan uzay araçları Dünya’ya dönerken kütleçekim kuvveti nedeniyle atmosferde çok yüksek hızlara ulaşır. Atmosferdeki havada bulunan parçacıkların yüksek hızlarda oluşturduğu sürtünme nedeniyle uzay araçlarının yüzeyinin sıcaklığı yaklaşık 2000°C’ye çıkar. Isı kalkanları uzay araçlarını yüksek sıcaklığın tahrip edici etkisinden korur. Apollo, Gemini gibi uzay araçlarında kullanılmış olan, plastik reçinelerden üretilmiş, kullanıldıktan sonra tahrip olan ısı kalkanları belli bir sıcaklığa maruz kaldığında yanmaya başlar ve kimyasal tepkime sonucunda açığa çıkan sıcak gaz, uzay aracından uzaklaşarak yüksek ısının uzay aracına zarar vermesini önler. Uzay mekiklerinde ise ısıyı yansıtma özelliğine sahip, yalıtkan silisyum seramik karolar ve farklı kompozit malzemelerden oluşan ve tekrar kullanılabilen ısı kalkanları kullanılmıştır.

Haberin Devamı

İşte, uzaya gönderilen araçlardan bazılarının teknolojik özellikleri;

Sputnik Uzay aracı: 1957 yılında uzaya gönderildi

Ağırlığı : 84 kg
Uzay Ajansı : Eski SSCB Uzay Dairesi
Özellikleri : Sputnik 1, dünyanın ilk yapay uydusudur. Bu uydunun görevi ise, atmosferle ilgili bilgiler toplayarak, bilgileri yeryüzüne gönderebilmekti. Fakat, uydu sadece 21 gün boyunca sinyal gönderebilmiştir.

Mariner 2 Uzay aracı: 1962 yılında uzaya gönderildi

Ağırlığı : 203 kg
Uzay Ajansı : NASA
Özellikleri : Venüs gezegeninin özelliklerini saptamak için uzaya gönderilmiştir. Farklı bir gezegenin etrafında ulaşan ilk uzay aracıdır.Bu araç,Venüs’ün atmosferi ve çevresi ile ilgili bilgiler vermiştir. Güneş rüzgarıyla ilgili ilk ölçümleri yapan bir cihazdır.

Haberin Devamı

Apollo II iniş aracı: 1969 yılında uzaya gönderildi

Ağırlığı : 5.900 kg
Uzay Ajansı : NASA
Özellikleri : İnsanlı olarak uzay aracının Ay’a iniş yaptığı ilk yolculuk bu araç ile yapılmıştır. Astronotlar Ay’da 22 saat kaldılar ve taş örnekleri topladılar.

Bu araçların genel özellikleri ise;

1.Isıya karşı dayanımları oldukça yüksektir.
2.Aşırı olarak sağlam maddelerden yapılmış olması gerekir.
3.Hız konusunda oldukça iyidir.

SpaceX’in Falcon9 isimli roketi 11 küçük uyduyu yörüngeye yerleştirdikten sonra Dünya’ya başarıyla iniş yaptı. Daha önce Blue Origin şirketinin New Shepard roketi de dikey iniş yapmıştı, ancak bu rokete göre daha yüksek hızda ve daha uzun menzilde uçtuktan sonra yere dikey iniş yapan Falcon9’un başarısı büyük önem taşıyor. Çünkü tekrar kullanılabilir roketler alanında SpaceX’in elde ettiği bu başarının uzaya uçuş maliyetlerini düşüreceği ve uzay yolculuğunda yeni bir dönem başlatacağı düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!