Güncelleme Tarihi:
Uzay araçları, özel bir üretim ile hazırlanır. Ortam koşullarından etkilenmemesi adına, sıkı bir denetim ile hazırlanır.
Uzay Araçları ve İsimleri Nelerdir?
Uzay araçları, ortam koşullarına uyum sağlayacak şekilde hazırlanır. Hazırlanma sırasında sıkı bir denetimden geçer. Uzay boşluğundan zarar görmemesi adına dış cepheleri ve içeriği tamamen özel dayanıklı malzemelerden hazırlanır. Özellikle uzay boşluğunda bulunan, göktaşlarından uzay araçlarının etkilenmemesi için oldukça dikkatli hazırlanması gerekir. Sürekli olarak gelişim gösteren uzay araçları, dünyaya tek parça dönecek şekilde hazırlanmaktadır. En bilinen üç uzay aracının isimleri ise şöyledir;
Sputnik
Mariner 2 Uzay Aracı
Apollon 2
Falcon 9
Uzay Araçlarının Özellikleri ve Görevleri Nedir?
Geçmişten, günümüze uzaya birçok farklı araç gönderilmiştir. Sürekli olarak uzay araçları üzerinde denemeler yapılarak, oluşabilecek sorunlar minimuma indirilmektedir. Uzay araçları ortalama 100.000 kilograma sahiptir. 300 kilometre irtifa sağlayabilen uzay araçları, 7700 m hızla hareket eder. Ancak bu araçlar dünyaya dönerken yüksekliği ve hızından oluşan enerjisini kısa süre içerisinde kaybetmektedir. Görevi biten uzay araçları, dünyaya dönerken kuvvetinden dolayı atmosfere oldukça hızlı bir şekilde gider. Sürekli olarak aşınma ve havada bulunan parçacıklar yüzünden uzay araçlarının dış cephesi ortalama 2000 dereceye kadar yükselmektedir. Isı kalkanları uzay araçlarına zarar gelmesini engeller. Sıcaklığın aracı tahrip etmesini yok eder. Apollo en çok bilinen uzay araçlarından biridir. Araçların dışında plastik reçinelerden üretilmiş ısı kalkanları vardır. Kullanıldıktan sonra dış bölgesi, belirli bir sıcaklığa maruz kaldığından dolayı yanar ve kimyasal tepkimeye girer. Ancak ortaya çıkan gaz araca zarar gelmesini engeller. Uzay araçları, ısıyı yansıtma özelliğine sahiptir. Yalıtkan silisyum seramik ve kompozit malzemelerden imal edilir. Bundan dolayı tekrar kullanılabilir, ısı kalkanlarına sahiptir.
Sputnik Uzay Aracı
Sputnik uzay aracı ilk olarak 1957 yılında uzaya gönderilmiştir. Üretildiği uzay ajansı eski SSCB uzay dairesidir. Ortalama bilinen ağırlığı ise 84 kilogramdır. Sputnik uzay aracı bilinen ilk yapay uydudur. Bu uydu, bilgileri toplamak ve dünyaya göndermekle görevlidir. Fakat bu uydu gönderildikten sonra sadece 21 gün boyunca, sinyal göndermiştir.
Mariner 2 Uzay Aracı
NASA tarafından gönderilen Mariner 2 uzay aracı, ilk olarak 1962 yılında uzaya gönderilmiştir. 203 kilogram ağırlığa sahiptir. Venüs gezegeni için tasarlanan bu araç, Venüs gezegenin özelliklerini öğrenmekle görevli bir araçtır. Farklı bir gezegene giden, bilinen ilk uzay aracıdır. Bu uzay aracı gönderildikten sonra Venüs ile ilgili atmosfer ve çevresel bilgileri toplamıştır. Güneş rüzgarı ile ilgili ölçümler yapan bir araçtır.
Apollo 2 Uzay Aracı
İniş aracı olarak kullanılan Apollo 2 uzay aracı, NASA tarafından ilk olarak 1969 yılında uzaya gönderilmiştir. Ağırlığı ortalama 5900 kilogramdır. İnsanlı olarak tasarlanmış olan bir araçtır. Aya ilk iniş ve yolculuk bir araç ile gerçekleştirilmiştir. Astronotlar bu araç ile aya giderek ortalama 22 saat boyunca ayda vakit geçirmiştir. Aydan taş örnekleri toplayarak dünyaya getirmişlerdir. Bu araçlar ısıya karşı dayanıklıdır, aşırı sağlam malzemelerden üretilmiştir ve hız konusunda oldukça iyidir.
Falcon 9 Uzay Roketi
SpaceX tarafından gönderilen Falcon9 roketi, 11 küçük uyduyu yörüngeye sokması ile bilinen bir rokettir. Uyduları yörüngeye soktuktan sonra herhangi bir sorun yaşamdan dünyaya dönmüştür. Bundan dolayı en büyük başarıyı sağlayan roketler arasındadır. Daha öncekilerine göre daha uzun süre uzayda kalıp, işlemlerini yaptıktan sonra en az sorunla dönen uzay roketi olarak bilinmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise Falcon9’un tekrar kullanılabiliyor olmasıdır.