Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin 9’uncusu, Antalya’daki Olimpos Antik Kenti’nde düzenlenecek. Türkiye'nin dört bir yanından astronomi ve uzay bilimleri tutkunlarını ağırlayacak olan festivalde katılımcılar, teleskoplarla gezegenleri ve galaksileri gözlemleme ve bilim insanlarının gökyüzü hakkındaki söyleşilerine katılma fırsatı yakalayacak.
#AntalyaTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarısını bir üst lig olan uzay sanayisine taşıdığını belirterek, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzaya fırlatılmasının Türkiye ve içinde bulunduğu bölge açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
#TürkiyeTürkiye’nin Milli Muharip Uçağı KAAN, ilk uçuşunu Ankara semalarında yaptı. Mürted’ten havalanan KAAN, 8 bin feet’e çıktı ve yaklaşık 13 dakika gökyüzünde kaldı. Siyasiler ve uzmanlardan tebrik yağarken, dünya da ‘ilk uçuş’u yakından takip etti.
#KAANTürk şirketleri teknolojik olarak ara ürünleri üretmeyi başardığı andan itibaren çözüm modelleri geliştirmeye başladı. Bugün size ASELSAN’ın IDEF’2023’te lansmanını yapmayı planladığı bu tarz ürünleri tanıtacağım. “Önemli olan gömlek almak değil, gömlek dikmeyi bilmektir.” İşte ASELSAN’ın terzi işi çözümleri...
#ASELSANTürk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAS) Genel Müdür Yardımcısı Özkan Altay, imalat ve tasarımıyla milli muharip uçak KAAN'ın montajını kısa sürede tamamlayarak ilk yerli testlerine başladığı ve taksi operasyonu gerçekleştirdiğini belirterek, “İnşallah yıl sonuna uçağımızı gökyüzü ile buluşturmayı planlıyoruz” dedi.
#Türk Havacılık Ve Uzay SanayiiSpaceX’te aviyonik başkan yardımcısı olarak görev yaparken Almanya’da kendi şirketini kuran Bülent Altan, Avrupa Yatırım Fonu’ndan 60 milyon Euro’luk destek aldı. Münih merkezli Alpine Space Ventures aldığı bu destekle Avrupa’nın özel uzay programları ve sanayisinin gelişimine katkı sunacak.
#SpacexTürkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, 4'üncü denemede uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İMECE'nin uzaya fırlatılma törenine videomesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemize stratejik kabiliyet kazandıracak" dedi. Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İlk sinyal alındı; İMECE yörüngesine yerleşti. Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya" dedi.
#İMECESamsun Yurt Savunma (SYS) bünyesinde faaliyet gösteren dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden CANiK, 25-28 Ekim’de gerçekleştirilen Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO’ya en yeni ürün ve aksesuarları ile katıldı.
#Samsun Yurt SavunmaTürkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Karadeniz ilk gününde rekor ziyaretçi sayısına ulaştı.110 bin ziyaretçinin giriş yaptığı alanda Türkiye’nin havacılık ve uzay sanayisi, savunma sanayisinde yerli ve milli üretimi yapılan insansız savaş araçları ile helikopter ve jetler geçiş ve gösteriler yaptı.
#TEKNOFESTTEKNOFEST Karadeniz ile TÜRKPATENT 7. Uluslararası Buluş Fuarı ISIF'22'nin açılış töreninde TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar açıklamalarda bulundu. Bayraktar "Habis fikirli kişilere karşı birlikte mücadele edeceğiz. Ambargo sopası sallayanlar biz yolumuzdan dönmedikçe asla kazanamayacaklar" dedi.
#TEKNOFESTCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını açıkladı. Türk uzay yolcusunda aranacak kriterler ise 45 yaşından küçük olmak, Mühendislik, Fen Bilimleri, Temel Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Bilimler alanındaki Eğitim ve Tıp Fakültelerinden birini bitirmek olacak.
#Milli Uzay ProgramıGüzellik uğruna laboratuvarlarda işkence çekip ölen deney hayvanlarının konu edildiği kısa film ‘Save Ralph- Ralph’i Kurtar’ sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Tavşan Ralph’in yürek dağlayan hikâyesi buzdağının görünen kısmı. Parfüm için derilerine enjeksiyon yapılan, travma için kafalarına yüksekten ağırlık bırakılan, gözleri dikilip annesinden ayrılan ve istatistiklerde rakam bile olamayan yüzbinlerce laboratuvar hayvanı var... Oysa artık gelişen teknolojiyle bu deneylere gerek olmadığı biliniyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Erdoğan, uzay çalışmalarını başlatacaklarını ve Türkiye'nin kendi milli ve özgün hibrit roketiyle Ay'a iniş gerçekleştireceğini söyledi. Peki aya gitmek insanlık için ne anlama geliyor? Türkiye gerekli altyapıya sahip mi? İşte Türkiye'nin uzay macerasında merak edilenler...
#Aya Giden ÜlkelerRize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğretim üyelerinin geliştirdiği düz plakalı atımlı ısı borusu başlıklı buluş Türk Patent ve Marka Kurumundan incelemeli patent aldı. Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mete Avcı Tamamen yerli imkanlarla yaptığımız buluşla, yerlileşme ve millileşme sürecine katkıda bulunmak istedik dedi.
#TeknolojiElazığ Fırat Üniversitesi mühendislik bölümlerinde okuyan 10 öğrenci, 7 ay süren çalışma sonucu tasarladıkları ve "TRoket" ve "GökRuh" isimlerini verdikleri roketlerle TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde derece elde etmeyi hedefliyor.
#Teknofest