TEKNOFEST Karadeniz'de ikinci gün
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen TEKNOFEST Karadeniz, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda başladı. Bu yıl 5'incisi düzenlenen festivale, bölge halkı da yoğun ilgi gösterdi. Yerli üretimin ön plana çıktığı festivalde; Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayisi, savunma sanayisinde yerli ve milli üretimi yapılan insansız savaş araçları ile helikopter ve jet sergilendi. Festivalde ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının yerli üretim ürünleri de katılımcılar tarafından incelendi. Festival kapsamında 30 Ağustos-4 Eylül'de çeşitli gösteriler ile teknoloji yarışmaları gerçekleştirilecek; Türk Yıldızları ve Solo Türk de gösteri uçuşu yapacak.
SELÇUK BAYRAKTAR, HÜRKUŞLA UÇTU
TEKNOFEST Kardeniz'deki etkinlikler kapasamında test pilotu Murat Özpala ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın ikinci pilotluğundaki Hürkuş, Akıncı ile Samsun semalarında kol uçuşu gerçekleştirdi.
TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar HÜRKUŞ'taki uçuşu sonrası şu ifadeleri kullandı:
Tarihte olmayan bir duygu. Tarihte ilk defa biri insanlı biri insansız iki uçakla uçuş gerçekleştirildi. Türk mühendislerinin marifetleri sergilendi. İnsanlı ve insansız uçaklarının beraber hareket etmesi açısından da ayrı bir gösteri oldu.
TEKNOFEST esnasında olmasının da ayrı bir anlamı var. İnşallah festivalimize katılan 600 binden fazla gelen genç ileride daha büyük adımlar atacaklar.
BAYRAKTAR'IN PİLOT EĞİTMENİ KIZILELMA'YI ANLATTI! İLK UÇUŞ 2023'TE
BAYKAR tesislerinde Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağının geliştirme çalışmaları sürerken, KIZILELMA MİUS'un 2'nci Üretim Geliştirme Prototipi TEKNOFEST Karadeniz kapsamında ilk kez Samsun'da sergilendi. Gelişmiş yapay zekası ve gerçekleştireceği agresif manevraları ile Bayraktar KIZILELMA, gelecekte güvenlik güçlerinin muharebe sahasında kullanacağı en güçlü unsurlardan biri olacak.
Türkiye'nin inşa ettiği, halihazırda seyir testlerini yapıldığı TCG ANADOLU gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyeti sağlayacak olan Bayraktar KIZILELMA, bu sayede denizaşırı görevlerde bulunacak. Bu kabiliyeti ile Mavi Vatan'ın korunmasında da aktif görev alacak. Tamamen Türk mühendis ve teknisyenlerince geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, yerli hava mühimmatları ile hava hedeflerinde de etkinlik sağlayacak.
MÜHİMMATLAR DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Milli imkanlarla geliştirilen ve KIZILELMA'da kullanılacak mühimmatların mock-up'larını da görücüye çıktı. KIZILELMA MİUS'un yanında sergilenen mühimmatların çoğu, uzun menzilli özelliği ile dikkati çekti. Bu mühimmatların arasında; SOM Seyir Füzesi, LAÇİN Güdüm Kiti, IIR ve GPS Güdümlü Minyatür Bombalar, Kanatlı Güdüm Kiti, GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi ve BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi bulunuyor.