Hangi üniversiteler uzaktan eğitim yapacak? Koronavirüs pandemisinde MEB'e bağlı okullarda uzaktan eğitim devam ederken, üniversitelerin durumu gündeme geldi. YÖK'ün açılış tarihi için 1 Ekim sonrasını işaret ettiği üniversitelerde, önlisans ve lisans programlarında okuyan öğrenciler son dakika açıklamalara odaklandı. Salgın süreci devam ederken Sağlık Bakanlığı'ndan üniversitelere uzaktan eğitim tavsiyesi yapıldı. Açıklamanın ardından bazı üniversiteler online eğitime geçildiğini duyurdu. İşte, uzaktan eğitim kararı alan üniversiteler.
#Üniversiteler Online Mı Olacakİzmir’de gayrimenkul sektörü son 40 yılda önemli değişimler geçirmiş ve büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Bu süre zarfında şehrin demografik yapısındaki değişiklikler, sanayi ve ticaretteki gelişmeler, turizm sektörünün büyümesi ve kentsel dönüşüm projeleri gibi faktörler, İzmir’in gayrimenkul piyasasını doğrudan etkilemiştir.
#1Formasyon kalktı mı sorusu, üniversite tercih dönemi dolayısıyla merak ediliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) pedagojik formasyon eğitimine ilişkin aldığı kararları üniversitelere bildirdi. Yükseköğretim Genel Kurulu’nda alınan kararlara göre, öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde ve örgün eğitimdeki öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilecek. Öğrenciler, formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli dersleri üçüncü yarıyıldan itibaren alabilecek.
#FormasyonYıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, yeteneklere ulaşmak konusundaki bakış açılarının temelinde fırsat eşitliği olduğunu söylüyor. Üniversitelerle iş birliğinde çalıştıklarını aktaran Aydın, “3. ve 4. sınıf öğrencileri ile genç mezunları bünyemize kattığımız JOB Genç Yetenek Programımıza her yıl 30 bin başvuru alıyoruz” diyor.
#Yıldız HoldingYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarAlmanya’da bu nisan ayında, bir dizi yenilikler günlük hayatımıza girdi. Kenevir kullanımının kısmen serbest bırakılmasından enerji tüketiminde kesilen katma değer vergisinin artırılmasına, yüksek öğrenim gören öğrencilere Almanya tren bileti imkânının sunulmasından ebeveyn parasındaki gelir sınırının düşürülmesine kadar hayatımıza giren değişiklikleri sizler için araştırıp derledik.
#AlmanyaYaşamımızdan bir yılı daha geride bırakıp yeni umutlarla yeni bir yılı karşılamaya hazırlanırken adettendir geçen yıl boyunca neler yaşadık şöyle bir hatırlayalım isteriz. Tabii konumuz eğitim olduğu için biz de gelin 2023 yılı boyunca eğitim dünyasında neler yaşandı ana başlıklarıyla bir göz atalım.
#CumhurbaşkanlığıÜniversiteler bugüne eğitime başlıyor. Depremden etkilenen 4 il dışında dersler yüz yüze yapılacak. Birçok üniversitede oryantasyon haftaları ve açılış hazırlıkları başladı bile. Biz de üniversitelerin bu yıl nasıl açılacağını ve yeniliklerini sorduk. Hepsi birbirinden farklı çalışmalarla öğrencilerine 'hoşgeldin' demeye hazırlanıyor.
#DepremUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1Formasyon kalktı mı sorusu, üniversite tercih dönemi dolayısıyla merak ediliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) pedagojik formasyon eğitimine ilişkin aldığı kararları üniversitelere bildirdi. Yükseköğretim Genel Kurulu’nda alınan kararlara göre, öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde ve örgün eğitimdeki öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilecek. Öğrenciler, formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli dersleri üçüncü yarıyıldan itibaren alabilecek.
#FormasyonÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarRamazan Bayramı'na iki gün kala 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda alışıla gelmiş yolcu yoğunluğu oluşmadı. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, bilet fiyatlarının uygun olmasına rağmen yoğunluğun yaşanmadığını belirterek, "Hava ve demiryollarındaki düşük fiyat uygulaması karayolunun payını yüzde 40-50 oranında daralttı. Geçen seneki tatilleri kıyasladığımızda yüzde 50 daralma var. Yani ek sefer bile doğru dürüst yapılmadı" dedi. Otobüs firmasında çalışan Yılmaz Sarıhan, "Geçen bayramlarda arabalarımız dolu gidiyordu, şimdi koltuklarımız boş gidiyor" diye konuştu.
#Ramazan Bayramı2 yıl boyunca tüm dünyayı sarsan COVID-19 salgını, büyük ölçüde etkisini yitirmiş görünüyor. Ancak Dünya Bankası Gelişmekte Olan Ülkeler Baş Ekonomisti Norbert Schady’nin yaptığı çalışma pandeminin bedelini gelecek kuşakların ödeyeceğini gösteriyor. Raporu Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ile konuştuk. Baltaş, “Çocuklar ve gençler eğitimden uzak kaldı. Pandeminin asıl ağır etkileri gelecekte ortaya çıkacak” diyor.
#Dünya Bankası2 yıl boyunca tüm dünyayı sarsan COVID-19 salgını, büyük ölçüde etkisini yitirmiş görünüyor. Ancak Dünya Bankası Gelişmekte Olan Ülkeler Baş Ekonomisti Norbert Schady’nin yaptığı çalışma pandeminin bedelini gelecek kuşakların ödeyeceğini gösteriyor. Raporu Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ile konuştuk. Baltaş, “Çocuklar ve gençler eğitimden uzak kaldı. Pandeminin asıl ağır etkileri gelecekte ortaya çıkacak” diyor.
#Dünya BankasıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar, “2022-2023 akademik yarıyılı bahar dönemine mahsus olmak üzere uygulanmakta olan uzaktan eğitim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitim verilmesine karar verildi” dedi. Özvar, bahar dönemi ara sınavlarının çevrimiçi yapılabileceğini de açıkladı.
#Erol ÖzvarÜniversiteler deprem nedeyiyle bahar döneminde uzaktan eğitime geçmişti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Nisan ayında alınan uzaktan eğitim kararının tekrar değerlendirileceğini vurgulamıştı. Üniversiteler resmi internet sayfalarından akademik takvimi paylaştı. Şimdi ise gözler alınacak olan yeni kararlara çevrildi. Peki, üniversiteler Nisan'da açılacak mı, ne zaman açılacak? Üniversiteler yüz yüze eğitime geçecek mi? İşte detaylar...
#Üniversiteler Açılacak MıDeprem felaketi nedeniyle iki hafta uzatılan yarıyıl tatilinin ardından 71 ilde okullar 20 Şubat'ta açılıyor. Deprem bölgelerinden diğer illere nakil olan 54 binden fazla öğrenci de ders başı yapıyor. Uzmanlar, okulun ilk günü için öğretmenleri uyarıyor: ”Derslere başlamadan önce depremi konuşun.”
#Deprem FelaketiKahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından gözler bir yandan da ÖSYM sınav takvimi için yapılacak olan açıklamaya çevrildi. YÖK ve MEB eğitim öğretim kararını duyurdu. Değerlendirmelerin sonucunda, Üniversiteler online (uzaktan eğitim) eğitimle devam edecekken, YKS sınavının ertelenmesine yönelik beklentiler arttı. Öte yandan seçim takvimiyle sınav tarihinin denk gelmesi nedeniyle ÖSYM YKS sınav tarihi ile ilgili değişikliğe gitmişti. Üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca aday, alınan kararlar sonrası YKS iptal mi olacak, ertelenecek mi? sorularına yanıt arıyor. Peki, 2023 YKS sınavı ne zaman yapılacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#YKSYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “2022-2023 akademik yarıyılı bahar dönemi hakkında bazı kararlar aldık. Bu dönemin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanması uygun görüldü. Alınan bu kararlar nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirilerek uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitimle harmanlanmış hibrit modele geçilebilecek” dedi.
#YÖKÜniversitelerde online eğitimin devam edip etmeyeceği son gelişmelerle takip ediliyor.... Üniversitelerde uzaktan eğitim devam edecek mi, sorusu alınan kararın ardından gündeme geldi. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin ardından üniversitelerde online eğitime geçilmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tamamen uzaktan eğitimle yola devam edecekler.” dedi. Bahar dönemini pandemide olduğu gibi online eğitimle geçirecek olan öğrenciler üniversitelerin açılıp açılmayacağına odaklandı. Hürriyet yazarı Nuran Çakmakçı konuyu köşesinde kaleme aldı. Peki, üniversiteler açılacak mı? Üniversiteler ne zaman açılacak? İşte, o konu hakkında son gelişmeler.
#ÜniversitelerÜniversite yurtlarının depremzedelere tahsis edilecek olması nedeniyle eğitimin yaz sonuna kadar online devam etmesine karar verildi. Eğitimin yüz yüze sürdürülmesi gerektiğini savunan üniversite yönetimleri ise ara formüller arıyor. İşte birçok üniversite yetkilisi, bürokrat ve uzmanın yüz yüze eğitim yapılması için düşündüğü ara formüller:
#EĞİTİMYükseköğretim Kurulu (YÖK) pedagojik formasyon eğitimine ilişkin aldığı kararları üniversitelere bildirdi. Yükseköğretim Genel Kurulu’nda alınan kararlara göre, öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde ve örgün eğitimdeki öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilecek. Öğrenciler, formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli dersleri üçüncü yarıyıldan itibaren alabilecek.
#Pedagojik Formasyon Eğitimi