Paylaş
Türk Eğitim Vakfı (TEV) 4 Mayıs 1967 tarihinde merhum Vehbi Koç’un önderliğinde eğitime gönül vermiş iki yüz beş Türk aydını tarafından kuruldu. Çalışmalarını başarılı ve maddi olanakları sınırlı olan öğrencilere burs desteği vererek, Türkiye’ye ve insanlığa katkı sağlayacak öncü gençleri desteklemek amacıyla yürüten TEV, kuruluşundan günümüze yaklaşık 270 bin yurtiçi ve 2 bin yurtdışı burs sağlamış bulunuyor.
Eğitime katkılarını 31 adet eğitim tesisi yaptırarak destekleyen Türk Eğitim Vakfı, ayrıca, Türkiye’de üstün başarılı ve çok yüksek potansiyelli öğrencilere ihtiyaç duydukları eğitimi lise düzeyinde sağlamak amacıyla kurulan İnanç Lisesi’ni 2001 yılında devraldı. Okul, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adıyla, eğitim faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.
Türkiye’nin köklü sivil toplum kuruluşlarından olan Vakıf, 2023-2024 Akademik Yılı’nda başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan meslek lisesi, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine vereceği burslarla ilgili kararlarını açıkladı. 56 yıldır eğitimde fırsat eşitliği için çalışan TEV, bir önceki yıla göre burs tutarlarını yüzde yüze yakın bir oranda artırdı; bursiyer sayısını ise 15.000’e yükseltti.
6 Şubat depremleri sonrasında, dört aylık bir periyotta destek verilen afetzede öğrencilerin burslarının 2023-2024 Akademik Yılında da sürdürüleceğini açıklayan TEV, ayrıca önceki akademik yılın sonunda bursu kesilme durumunda olan tüm bursiyerlerinin burslarının yeni dönemde de devam ettirilmesine karar verildiğini bildirdi.
2023-2024 Akademik Yılı için burs başvurularını Eylül ayı başında almaya başlayacak olan Türk Eğitim Vakfı, yeni dönemde vereceği aylık burs desteklerini meslek lisesi için 1100 TL, eğitim-yükseköğretim için 2500 TL olarak belirledi. Ayrıca, 2023-2024 Akademik Yılı’nda TEV’in yüksek lisans bursu 3750 TL, üstün başarı bursu 5000 TL, doktora bursu da yine 5000 TL oldu. Önceki yılın iki katına çıkarılan ek burs ödemeleri ise; yemek ek bursu için 700 TL, erişim ve ulaşım ek bursu için 300 TL, kitap-kırtasiye ek bursu için 200 TL olarak açıklandı. Yeni dönemde Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi bursiyerleri de dahil olmak üzere, TEV’in toplam bursiyer sayısı 12.220’den 15.500’e yükseldi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin hemen ardından afetten en üst düzeyde etkilenen öğrenciler için bir başvuru çağrısı yapan TEV, 94 bin başvurunun arasından seçilen, ebeveyn veya kardeş kaybı yaşamış, kendisi yaralanmış ya da evi yıkılmış 1360 yükseköğretim öğrencisine Mart-Haziran 2023’te burs desteği sağlamıştı. 4 aylık periyotta destek alan afetzede öğrenciler arasında eğitime devam edecek olanların, 2023-2024
Akademik Yılı’ndan itibaren, TEV Eğitim-Yükseköğretim bursiyeri olarak devam etmelerine karar verildi.
· Bursa başvuru tarihi: 12 Eylül - 2 Ekim
· (Her yıl eylül ayı başından itibaren kesin başvuru tarihleri web sitesinde ilan ediliyor.)
· Adayların TEV internet sayfasından form doldurması gerekiyor.
· TEV Burs Başvuru Formu doldurup açıklanan prosedüre göre başvuru yapılması isteniyor. Adaylara aşamalarla ilgili bildirim yapılıyor.
Başvuru Koşulları
· T.C. vatandaşı olmak,
· Mal varlığı ve gelir durumuna göre maddi desteğe ihtiyacı olmak,
· Başka bir kamu kurumundan veya özel kurumdan burs almamak, (Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan alınan ve geri ödemeli olan öğrenim kredisi alınmasının sakıncası bulunmuyor.)
· Öğrenimine yeni başlayanlar için: Başarı kriteri her yıl Eylül ayında ilan ediliyor.
· Ara sınıflar için :Genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,50 olmak, (100 üzerinden not verilen üniversitelerde en az 65 olmak). Genel ortalamanın 2,50 olması durumunda en fazla 1 başarısız ders olabiliyor.
· Hazırlık sınıfından 1. sınıfa geçen öğrenciler için: başarılı olarak geçmiş olmak.
· DGS ile yerleşen öğrenciler için: İki yıllık mezuniyet ortalamalarının en az 2,80 (100 üzerinden not veren okullarda 70) olması gerekiyor.
· İkinci öğretim öğrencileri için: İkinci sınıfa geçmiş olmaları ve genel ortalamalarının en az 2,80 (100 üzerinden not veren okullarda 70) olması gerekiyor.
Aday olamayacaklar ise:
· Vakıf üniversitesi öğrencileri,
· Açık öğretim /uzaktan öğretim öğrencileri,
· Ücretli, değişim programlı bölümlerde öğrenim görenler,
· Dört yıllık lisans programından mezun olup ikinci kez lisans eğitimi görenler, (açık öğretimden mezun olanlar dahil)
· 25 yaşından büyük olanlar,
· Hüküm giyenler,
· Öğrenim gördüğü sürede yüz kızartıcı bir eylemden dolayı disiplin cezası alanlar,
· TEV’den burs almaya devam eden kardeşi olan öğrenciler
Türk Eğitim Vakfı’ nın internet sayfasından TEV Eğitim Bursu Başvuru Formu doldurulduktan sonra açıklanan prosedür takip edilerek başvuru yapılması gerekiyor. Adayların ön değerlendirmeyi geçmesi ve mülakata katılmaya hak kazanması durumunda, gerekli belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması ve bildirilen platforma yüklenmesi isteniyor.
TEV'in ön değerlendirmesi sonrası mülakata davet edilecek adaylara SMS veya e-posta ile istenilen evrakları hangi linke yükleyecekleri bildiriliyor. (Ön elemeyi geçemeyen adayların belge hazırlaması gerekmiyor. Bu nedenle bilgilendirme gelmeden lütfen belge hazırlamayınız)
Bazı üniversitelerde TEV bursuna yapılan başvuru ile üniversiteye yapılan burs başvurusu üniversiteler tarafından birlikte değerlendiriliyor. Bu nedenle her türlü burs talebinizi
üniversitenize mutlaka bildirmeniz gerekiyor. (Örn: Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik, ODTÜ) Bursiyerler, öğretim kurumlarınca oluşturulan burs komisyonları tarafından, TEV’in burs şartları doğrultusunda seçiliyorlar. Burs kazanan öğrencilere, ekim ayından geçerli olacak şekilde en geç aralık ayında ilk ödeme yapılıyor; sonraki aylarda ise aylık olarak ödenmeye devam ediliyor. Burslar, ekim-haziran ayları arası (9 ay) ödeniyor. Diğer aylarda ödeme yapılmıyor.
TEV'in yurt içi bursları karşılıksızdır ancak genel ilke olarak öğrenimini tamamlayan her burslu, iş hayatına atıldıktan sonra, imkanı olduğu takdirde TEV'e maddi katkıda bulunmayı, kendisi gibi en az bir Türk gencine TEV aracılığıyla burs vermeyi ayrıca TEV'e manevi katkı yapmayı, bulunduğu ortamlarda TEV’in tanıtımını üstlenmeyi ve gönüllü elçisi olmayı vicdani bir yükümlülük olarak kabul ediyor. Bu amaçla bursiyerlerden başvuru esnasında Vicdani Yükümlülük Belgesi onayı isteniyor.
Gençlerimize eğitimde fırsat eşitliği sağlayan Değerli Sivil Toplum Kuruluşumuz’ a ve Kurucuları’ na, eğitime gönül vermiş bir Türk vatandaşı olarak, yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş