Paylaş
Öncelikle yılın en önemli olayı hepimizi büyük üzüntüye boğan, bazılarımızın büyük kayıplara uğradığı 6 Şubat’taki depremlerdi. Bu felaketin eğitim dünyasına da çok önemli etkileri oldu. Bir diğer önemli olay da yaşanan bakan değişikliğiydi. Önümüzdeki yıl ise müfredatta yapılacak önemli değişiklikler gündemde. İşte 2023’te iz bırakan olaylar:
MİLLİ EĞİTİM BAKANI DEĞİŞTİ
28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin ardından 3 Haziran’da yeni kabine açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı görevine Mahmut Özer’in yerine 2013-2018 tarihleri arasında son MEB Müsteşarı olarak görev yapmış, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı görevini Mahmut Özer’den devralan Yusuf Tekin, “Gece gündüz demeden, 7-24 bütün gücümüzle bu mücadeleyi yürüteceğimizi taahhüt ediyorum. 2018’den beri görev yapan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. Ardından bakanlıkta birçok görev değişikliği yapıldı.
SINIFTA KALMA GERİ GELDİ
Yusuf Tekin’in göreve başlamasından sonra Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değişti, liselerde sınıf tekrarı geri geldi. Öğrencilerin en az 50 not ortalaması ile en fazla 3 dersten sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecekleri, alt sınıf dahil 6 dersten başarısız olanların ise sınıf tekrarı yapacakları açıklandı. Alınan kararda, nakil veya geçişler sebebiyle ortaya çıkan sorumlu derslerin, bu sayıya dahil edilmeyeceği de belirtildi. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de eylül ayında yayımlandı.
ORTAK SINAVLAR BAŞLADI
Ortaokul ve liselerde bazı dersler için ülke genelinde ‘ortak sınav’ uygulaması başlatıldı. Sınavlar okul, il ve ülke genelinde uygulanmaya başlandı. Buna göre ortaokullarda 6’ncı sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık Salı günü, 9’uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık Çarşamba günü ilk ülke geneli ortak sınav yapıldı.
SINIF GEÇME PUANI 70 OLDU
5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda daha önce 45 olan geçme puanı Türkçe için 70’e, diğer dersler için 50’ye yükseltildi. Her hangi bir desten bu puanların altında kalan öğrencilerin not ortalamaları tutsa bile takdir ya da teşekkür alamayacakları açıklandı. Ancak gerekli not ortalamasını tutturamayan öğrencilerin geçme ya da kalmalarında son karar öğretmenler kuruluna bırakıldı.
SINIF ANNELİĞİ YASAKLANDI
Sık sık Hürriyet’te gündeme getirdiğimiz sınıf anneliği uygulaması yasaklandı. Eleştirilere neden olan bu uygulamaya son noktayı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) koydu. Artık sınıflarda adı ne olursa olsun öğretmenden başka bir otorite bulunmayacak.
AÇIK LİSEYE SINIRLAMA
- Bakanlığın yeni düzenlemesiyle örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişlere sınırlama getirildi. Yönetmelikle, özel eğitim ihtiyacı olan kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, milli sporcular, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybedenler dışında kalanların açık liseye nakil ve geçiş yapamayacakları açıklandı.
6 ŞUBAT DEPREMLERİ EĞİTİME SEKTE VURDU
2022-2023 yılı yarıyıl tatili için 23 Ocak-3 Şubat tarihleri belirlenmişti. Yani okullar ikinci döneme 6 Şubat pazartesi sabahı başlayacaktı. Ancak okulların açılmasından birkaç saat önce meydana gelen büyük deprem felaketi nedeniyle tüm ülkede okulların kapalı kalma süresi uzatıldı. Depremden etkilenmeyen 71 ilde 20 Şubat’ta eğitim ve öğretim başlarken depremden etkilenen illerde okullar 1 Mart’tan itibaren kademeli olarak açıldı.
Deprem bölgesinden diğer illere nakil yapmak isteyen ilk ve ortaöğretim öğrencilerine kolaylık tanındı. Öğretmenlerden oluşan AKUB adlı arama kurtarma kuruluşu afetten hemen sonra gönüllü olarak deprem bölgesine yardıma koştu. Deprem bölgesinde okulların açılmasının ardından eğitim öğretim konteynerlerde ve çadırlarda sürdürüldü.
ÜNİVERSİTELER YARDIMA KOŞTU
Üniversiteler depremin ardından uzaktan eğitime geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yaza kadar üniversiteleri tatil ediyoruz, uzaktan devam edecekler. Üniversitelerimizin tamamının Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarını depremzedeleri ağırlamak için kullanacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından Türkiye’de 208 üniversite ve 825 KYK yurdu depremzedelerin hizmetine sunuldu. Üniversitelerden deprem bölgesine tıbbi destek birimleri, yardım kolileri gönderilirken art arda yardım kampanyaları düzenlendi.
ÖĞRETMENLER ODASI TOPLANTILARI
- Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlerle cumartesi günleri her ay farklı bir ilde bir araya geldiği ve fikir alışverişinde bulunduğu Öğretmenler Odası toplantılarını hayata geçirdi. Basına kapalı yapılan bu toplantılardan birini sadece Hürriyet gazetesi izledi ve okurlarına aktardı.
İLK 500’DE 3 ÜNİVERSİTE
- Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 8 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı ve listenin ilk sırasında yer aldı. 1904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
29 EKİM VE 100’ÜNCÜ YIL ETKİNLİKLERİ
- Yıl boyunca okullarda 29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyetin 100’üncü yılına dair etkinlikler yapıldı. 29 Ekim bu yıl okullarda farklı bir coşkuyla kutlandı. Milli Eğitim Bakanlığı da tiyatrodan sergiye birçok alanda 100’üncü yıl çalışması yaptı.
YKS’DE REKOR BAŞVURU
- Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 17-18 Haziran’da yapıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavlara 3 milyon 527 bin 463 aday başvuru yaptı. Bu yılki sınavda depremzedelere ücretsiz başvuru imkânı sunuldu. Bazı adaylar sınav için başka illere atandı. Sınav sonrası yerleştirmelerde ise depremzeder, 34 yaş üstü kadınlar ve gazi yakınlarına özel kontenjanlar ayrıldı.
Paylaş