Uzaktan Çalışma haberleri sayfasında Uzaktan Çalışma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4627 Uzaktan Çalışma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pandemi ile birlikte hayatımıza giren ve birçok işletme için kalıcı hale gelen uzaktan ve hibrit çalışma modeli yeni bir girişime ilham verdi. Sosyal medya platformu olarak yola çıkan PeerBie, çalışma hayatındaki köklü değişim nedeniyle yönetim platformuna dönüştü. Ekip içi iletişim, proje yönetimi, yazılım geliştirme ve satış süreçlerini tek çatı altında birleştirerek küçük ve orta ölçekli işletmelerin verimliliğini artırmayı hedefleyen girişim, mesafeleri ortadan kaldırarak takım ruhunu güçlendiriyor.
#PandemiYapılan araştırmalar gençlerin hibrit çalışma modelini istediğini ortaya koyuyor. İpsos’un raporuna göre, Türkiye genelinde her 10 beyaz yakalıdan 7’si haftanın tamamında ofise giderken, bu oran genç beyaz yakalılarda her 2 kişiden birine düşüyor. Gençlerin yarısı, “Çalışma şeklimi değiştirme fırsatım olsa freelance çalışırım” da diyor.
#Özge ESENDünya genelinde yapılan pek çok araştırma, birçok işverenin esnek çalışma modeline yönelik duyduğu endişeyi boşa çıkardı. Derlediğimiz küresel çaptaki araştırma ve makalelere göre uzaktan ya da hibrit çalışma, çalışanları daha az stres, daha fazla egzersiz, daha kaliteli uyku ve daha sağlıklı beslenme konularında destekliyor ve çalışanların iş-yaşam dengesini kurmada yardımcı oluyor. Araştırmalar ayrıca, esnek çalışma modelinin sadece çalışanların üretkenliğini artırmadığını, aynı zamanda ‘yetişmiş işgücünü elde tutma aracı’ olduğunu ve verimliliği artırdığını ortaya koyuyor.
#Uzaktan ÇalışmaPandemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli birçok kurum için kalıcı hale geldi. Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Melon’un ortak yürüttüğü Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu’na göre de çalışma tercihleri değişti.
#Endeavor TürkiyeKoronavirüs salgınından sonra hayatlarımıza iyice yerleşen ‘uzaktan çalışma’ kavramı, iş yeri ve çalışma koşullarıyla ilgili alışkanlıkları kökten değiştirmeye devam ediyor. Ancak bu yeni çalışma şekliyle ilgili henüz yerine oturmayan kurallar zaman zaman sıkıntılı durumlar yaratabiliyor. Bunun son örneği ise Hollanda-Florida hattı üzerinde yaşandı…
#Uzaktan ÇalışmaDünyada çalışma saatlerinin önce 10 saat sonra da 8 saat olarak kabul edildiğini hatırlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, teknolojinin gelişmesiyle önümüzdeki yıllarda 6 saat veya daha az fiili çalışmanın devreye gireceğini söyleyerek, “Teknoloji üretim sürecini mekandan bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz. Çalışanların sosyal güvencelerinin de bu koşullara göre yeniden düzenlenmesi lazım” dedi.
#Vedat Bilgin1960'lı yıllara ait bu sözün sahibi Stanford Üniversitesi'nden bilim insanı ve fütürist Roy Amara. Pandemiyi görecek kadar uzun yaşasaydı, bize tam olarak bunu hatırlatması muhtemeldi. Pandeminin etkileri hafiflerken artık çalışmanın geleceğinin nasıl bir hibrid modeli olacağı hakkında daha fazla konuşuyoruz. Geleceği hibrid hale getirecek teknolojilerimiz var fakat bu teknolojiyi ne zaman ve nasıl kullanmaya başlayacağız?
#CiscoPandemide uzaktan çalışmaya geçilmesi, alışverişlerin online kaymasıyla siber saldırılarda artış yaşanınca sigortaya olan talep de arttı. Hem bireyler hem de KOBİ’ler saldırılardan korunmanın yolunu siber sigortada buldu. Sigortacılar siber sigortada ciddi de hasar ödemeye başladı. Hasarların çoğu siber fidye ve iş durmasından kaynaklanıyor.
#Siber KorsanlarEvde, kafede, bahçede derken şimdi de kumsalda çalışmak popüler… Ofis hizmeti sunan pek çok girişim yaz aylarında uzaktan çalışanlara Çeşme, Bodrum, Antalya, İstanbul’daki plajlarda ‘ofis ortamı’ yaratıyor. Bu alanlarda iki toplantı arasında denize girmek, rapor hazırlarken güneşlenmek mümkün.
#GazetehaberleriPandemiyle birlikte dijital göçebelik kavramı hayatımıza popülerleşerek girdi. Artık uzaktan çalışma özgürlüğü birçok çalışanı farklı rotalara itti. İstanbul'un da araştırmalarda en iyiler listesine girdiği dijital göçebeliği yaşayanlar anlatıyor...
#Dijital GöçebelikKronik yorgunluk, ruhsal yorgunluk, bahar yorgunluğu derken nur topu gibi bir yorgunluğumuz daha oldu: “Zoom yorgunluğu” Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre çevrimiçi toplantılar beyinde olumsuz etkiler yaratıyor. Anksiyete ve stres bozukluğuna yol açan bu durumla ilgili Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de bir araştırma yapıldı. 470 üniversite öğrencisinden oluşan katılımcılarda yüksek düzeyde zoom yorgunluğu gözlendi.
#Zoom YorgunluğuUzaktan çalışma İş Kanunu’nda 2016 yılında karşılığını bulmuş ve pandemi sebebiyle sıkça gündeme gelmiştir. Kanunun 14. Maddesinde “çağrı üzerine çalışma ve uzaktan çalışma” başlığı altında uzaktan çalışmanın tanımı ve ana unsurlarına yer verilerek diğer usul ve esaslarına ilişkin yönetmelik ise 10.03.2021 tarih ve 31419 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
#Uzaktan ÇalışmaSalgın sürecinde milyonlarca çalışanın uzaktan çalışmaya geçmesi nedeniyle bu alanda bir düzenleme yapıldı. Yayımlanan yönetmeliğe göre uzaktan çalışma için çalışan ve işveren arasında sözleşme yapılması gerekecek. Sözleşmede, tüm giderlerin nasıl karşılanacağı, çalışma saatleri yer alacak.
#GazetehaberleriHürriyet İK, yeni yılda da kurumsal iş yaşantısının dinamiklerini kapsamlı bir perspektifle ele alarak, gündemindeki gelişmeleri farklı bakış açılarıyla okurlara aktarıyor. 2025 yılının ilk sayısı çalışansızlık sendromundan, gençlerin iş dünyasında karşılaştığı deneyim engellerine; haftada 4 gün çalışma taleplerinden, 50 yaş üstü çalışanların değişen iş tercihlerine uzanan geniş bir yelpaze sunuyor.
#Hürriyet İKHazır yemek sektörüne yönelik önemli değerlendirmelerde bulunan Yakın Mutfak Genel Müdürü Erdeniz Sevinç, “Türkiye’deki istihdamın, üretimin artmasıyla bizim işimizin yoğunlaşması aynı paralelde gidiyor. Dolayısıyla yeni açılacak olan alanlar ve yatırımlar bizim işlerimizin artışı için hep bir potansiyeldir. Türkiye’deki büyümenin etkisiyle 2025’ten umutluyuz” dedi.
#Yakın Mutfak Genel Müdürü Erdeniz SevinçGündelik hayatımızı sarsacak büyük tehlikelerin 2025’te kapıda olduğu uyarısı giderek güçleniyor. Uzmanlar, dijital dünyadaki değişimlerin bireyler ve kurumlar için ciddi riskler yaratabileceğini vurguluyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yeni yılda siber dolandırıcıların kullanacağı yeni yöntemleri ve bu tehditlere karşı nasıl önlemler almamız gerektiğini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşGençlerin iş seçimlerinde önem verdikleri faktörler değişti. Artık maaştan önemli olan başlık iş-yaşam dengesi. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 53.7’si iş-yaşam dengesinin iş seçiminde en önemli faktör olduğunu belirtirken, yüzde 48’i esnek çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmayı tercih ediyor. Uzaktan çalışma modeli de gençler arasında popülerliğini korumaya devam ediyor.
#İş-YaşamYeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşİş dünyasındaki en son gelişmeleri kapsamlı bir içerikle sunan Hürriyet İK, 3 Kasım Pazar günü raflarda yerini alıyor. Çalışanların yan haklarından iş dünyasındaki yetenek savaşlarına, yapay zekâ korkusundan bölgesel asgari ücret tartışmasına kadar uzanan zengin içerikler, yeni sayıda okurlara sunuluyor.
#Hürriyet Gazetesiİzmir’de gayrimenkul sektörü son 40 yılda önemli değişimler geçirmiş ve büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Bu süre zarfında şehrin demografik yapısındaki değişiklikler, sanayi ve ticaretteki gelişmeler, turizm sektörünün büyümesi ve kentsel dönüşüm projeleri gibi faktörler, İzmir’in gayrimenkul piyasasını doğrudan etkilemiştir.
#1Pandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiKurumsal iş yaşantısına dair son yenilikleri kapsamlı bir yorumla aktaran Hürriyet İK, pandemi sonrasında iş hayatında yaşanan dönüşümden modern dünya düzeniyle giderek önem kazanan kurumsal sosyal sorumluluk projelerine kadar pek çok konu başlığını yeni sayısında inceliyor.
#KurumsalCUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Zamanın ruhuna uygun, yeni bir perspektifle tasarlanan 'İşgücü Uyum Programı', çalışmaya adım atmayı kolaylaştırıcı, cesaretlendirici ve yol gösterici olacaktır. Vatandaşlarımızın becerilerini geliştirerek farklı sektörlerde iş bulma şansını artıracaktır" dedi.
#Cevdet YılmazPandemi ile birlikte hayatımıza giren ve birçok işletme için kalıcı hale gelen uzaktan ve hibrit çalışma modeli yeni bir girişime ilham verdi. Sosyal medya platformu olarak yola çıkan PeerBie, çalışma hayatındaki köklü değişim nedeniyle yönetim platformuna dönüştü. Ekip içi iletişim, proje yönetimi, yazılım geliştirme ve satış süreçlerini tek çatı altında birleştirerek küçük ve orta ölçekli işletmelerin verimliliğini artırmayı hedefleyen girişim, mesafeleri ortadan kaldırarak takım ruhunu güçlendiriyor.
#PandemiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na başkanlık etti. Yılmaz "Özel sektörümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek ve katma değeri yüksek yatırımı önceleyen bir anlayışla teşvik sistemimizi sadeleştiriyoruz" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na başkanlık etti. Yılmaz "Özel sektörümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek ve katma değeri yüksek yatırımı önceleyen bir anlayışla teşvik sistemimizi sadeleştiriyoruz" dedi.
#Cevdet Yılmazİletişim alanında ülke ağları kapandığında milyonlarca insanın başvurduğu VPN (Sana Özel Ağ) programları, bir yandan kapıları açarken bir yandan da kişisel verileri riske atıyor. İşte sanal güvenlik uzmanlarından VPN hakkında bilinmesi gerekenler ve kullanım önerileri...
#Vpn“Çalışan bağlılığı son yıllarda neredeyse tüm şirketlerin en öncelikli gündem maddelerinden biri oldu” diyen Gelecek Varlık Yönetimi İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Gaye Kaleağası, “Bu konudaki rekabetçi insan kaynakları ve iç iletişim uygulamalarımızla sektörümüzün cazibe merkeziyiz. ‘Gelecek Birlikte Güzel’ dünyamızla çalışma arkadaşlarımıza sosyalleşme olanaklarından eğitim ve gelişim fırsatlarına, zindelik uygulamalarından takdir ve ödüllendirme süreçlerine kadar aynı amaca hizmet eden farklı farklı imkânlar sunuyoruz” dedi.
#Çalışma HayatıYapılan araştırmalar gençlerin hibrit çalışma modelini istediğini ortaya koyuyor. İpsos’un raporuna göre, Türkiye genelinde her 10 beyaz yakalıdan 7’si haftanın tamamında ofise giderken, bu oran genç beyaz yakalılarda her 2 kişiden birine düşüyor. Gençlerin yarısı, “Çalışma şeklimi değiştirme fırsatım olsa freelance çalışırım” da diyor.
#Özge ESENSabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, Los Angeles’taki SHRM (Society for Human Resource Management) Konferansı’nda öne çıkan üç trendi saydı. İlk sırada ‘medeniyet’ olması şaşırtıcıydı. Dönüşen iş dünyası, küçülen küresel ekonomide sürdürülebilir yeteneğin şifresini ‘medeniyet’ ile kırmaya odaklanmış görünüyor. Vahşi rekabette ‘esnetilen’ eşitlik, kapsayıcılık gibi etik değerlerin yeteneklerde güven sorunu yarattığı anlaşıldı. Şimdi ‘medeni şirketler’in çağı mı başlıyor?
#Yasemin SALİH