Pandemi döneminde her yaştan bireyi saran kaygı ve endişe halinin, farklı travmalara yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, bu dönemde yaşanan psikolojik gerilimlere bağlı olarak kimi fiziksel sağlık sorunları da gözlenebildiğini söyledi. Büyükünaldı, “Yoğun stres altında olma durumunun en belirgin örneklerinden olan gece uykuda diş sıkma-diş gıcırdatma (bruksizm) vakalarının da arttığı pandemi döneminde kullanılan ilaçlar da bruksizmi tetikleyici etki yapabiliyor” diye konuştu.
#Prof. Dr. Burçin BüyükünaldıKoronavirüs süreci büyük küçük her bireyde farklı bir stres ve kaygı oluşturdu. Bu dönemde yaşanan kaygıların uyku halinde dış diş sıkma hastalığını yani bruksizm'i tetiklediğini ifaden Diş Hekimi Sonay Öztan Gökhan konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#DişGün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stres, uyku sırasında diş sıkmaya neden olabilir. Hastalar genellikle dişlerini sıktığının farkında bile olmuyor. En sık görülen uyku bozukluklarından biri olan diş sıkma, uykuda konuşma ve horlamadan sonra üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Peki, Uykuda diş sıkma neden olur? Uykuda diş sıkma tedavisi nasıl yapılır?
#Uykuda Diş SıkmaSon zamanlarda en sık tanı koyduğum rahatsızlıkların başında diş sıkma yani bruksizm geliyor. Kişi bazen uykuda bazen de gün içerisinde farkında olarak veya olmayarak dişlerini sıkar. Peki belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir ve görülme oranı neden çok arttı? Sizler için derledim.
#Neslihan DOLARHer gün milyonlarca insan baş ağrısı çekiyor. Kimi stresten, kimi migrenden kimi de nedenini hiç bilmediği bir sebepten dolayı… Araştırmalar dünya genelinde her 6 kişiden 1’inin dünya genelinde baş ağrısı çektiğini söylüyor. Bu ağrılarının bazısı birkaç saatte geçecek kadar sıradan olabilirken bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tıpkı 20 yaşındaki Xavier Ortiz'in başına gelen olayda olduğu gibi...
#SağlıkYÜZ ve ağız bölgesinde bulunan tüm oluşumların hayati önem taşıdığını belirten Çene Eklemi Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tınastepe, çene bölgesinde konuşma, çiğneme, yutkunma ve solunum gibi çok önemli fonksiyonların yapıldığının altını çizerek bu sistemde çene eklemi kaslarının, çiğneme kaslarının, dişlerin, tükürük bezlerinin, yanakların ve dilin bulunduğunu ve bu sistemin en önemli parçasının da çene eklemi olduğunu söyledi.
#ÇeneProf.Dr. Pınar Kursoğlu, diş hekimi olan bir yakınının tavsiyesi ile mesleğe ilk adımı attı. Aslında gönlündeki “mimarlık”tı. 1987’de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin ilk günlerinde mesleğe ısındı. Fakültenin laboratuvarında sabundan dişler yapıp teorik bilgiyi klinik eğitimde uygularken mesleğe iyice adapte oldu. 1992’de yüksek lisansının ardından doktorasını aynı üniversitede tamamladı. 1995’te Kentucky Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi baş, boyun, çene eklemi ağrıları merkezinde Dr. J. Okeson ve ekibiyle birlikte çene eklemi rahatsızlıkları üzerine çalıştı, yurda döndüğünde bu konuda doktorasını tamamladı. 1999’da henüz yeni kurulmuş olan Yeditepe Diş Hekimliği Fakültesi’ne geçti. Yardımcı doçent olarak başladığı bu ilk vakıf diş hekimliği fakültesinde önce doçent sonraki yıllarda da profesörlük ünvanını aldı. Şu anda burada hastalarının keyifle gülmelerini sağlıyor.
#Diş Hekimliği- Genelde yetişkinlerde karşılaşılan, yaşanan sorunlardan kaynaklı "diş sıkma" sorununun çocuklarda da yaygın olarak görüldüğü tespit edildi - Prof. Dr. Uysal: "7-19 yaş arasındaki 965 çocukta yaptığımız araştırmada yaklaşık yüzde 13'ünde şiddetli derecede diş sıkma problemi tespit ettik" - "Çocuklardaki sınav, okul stresi, huzursuz bir aile ortamı, belki bir kıskançlık, çeşitli sorunlar buna neden olabiliyor"
EKONOMİDEKİ dalgalanmalar, kur ve faizlerde aşırı oynaklık, iş dünyasının diş sağlığını bozdu. ‘Patron hastalığı’ olarak anılan ‘diş sıkmaların’ arttığına değinen diş hekimleri ve uzmanlar, son iki ayda ‘patron hasta sayısının’ yüzde 40 oranında arttığını söylüyor.
#DovizGeceleri istem dışı dişlerinizi sıkıyor, gıcırdatıyor, buna bağlı dişlerde aşınma sorunu yaşıyor, soğuğa karşı hassasiyet ile karşılaşıyor ve ilerleyen süreçte dişlerinizi kaybetme riski mi taşıyorsunuz? Gıcırdatma sonucunda şakak ve yanak bölgesinde kasların aşırı çalışmasından dolayı kas ve baş ağrısı yaşıyor, çene ekleminde çıtırtı ve kenetleme ile karşılaşıyorsanız, tıbbın birçok alanında kullanılan “botoks” ile bu sıkıntılar ortadan kalkıyor.