Güncelleme Tarihi:
Günlük hayatta yaşanan sıkıntılar ve stresli yaşam tarzı, yönetici hastalığı olarak bilinen diş sıkma yani bruksizme neden oluyor. “ Zamanın en kötü stres hastalığı bruksizm” diyen Diş Hekimi Murat Zogun, hastalığın belirtilerini ve tedavisini anlatıyor…
Diş sıkma hastalığı bruksizm, hastanın uyku sırasında dişlerini sıkma, gıcırdatma ve çeneyi kenetlemesi olarak kendini gösteriyor. Vücudumuzda, stresin oluşturduğu etkileri görebileceğimiz ilk yer ağız ve diş bölgesidir. Ayrıca aşırı titiz, hassas, sinirli bir yapıya sahip olmak da hastalığın oluşmasında etken rol oynuyor.
Diş kayıplarına neden oluyor
Genellikle uykuda görülen bruksizm; diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da tetikleyerek ciddi boyun ve sırt ağrılarını da beraberinde getiriyor. Eğer bruksizm tedavi edilmez ise; ağızdaki diş, dolgu veya porselenlerde kırıklara neden oluyor. Dişleri çene kemiğinde tutmaya yardımcı olan diş destek dokularının zedelenmesine neden olarak, dişlerin kaybedilmesiyle de sonuçlanabilir. Ayrıca çene ekleminde zedelenmeye, yeme zorluklarına ve ağız açamamaya kadar sonuçlar ortaya çıkabilir. Boyun ve omuzda ağrılara, böylece kas rahatsızlıklarıyla kendini göstererek çabuk yorulmaya da neden olabilir.
Nasıl tedavi ediliyor?
Bruksizm yani diş sıkma hastalığının tedavisi ilk olarak dişleri korumaya almak için önlem alınır. Kişiye özel hazırlanan, koruyucu şeffaf gece diş sıkma plakları, uyku sırasında dişlerin birbiriyle direkt temasını keserek aşınmayı engeller, böylece çene eklemini rahatlatmaktır ve ağrıyı ortadan kaldırır. Ağızda kapanışı bozan eğri dişler, yanlış kaplama veya dolgu varsa düzeltilir. Aşırı sıkma kuvvetlerini önlemesi için, geceleri dişlerine takmak üzere ‘gece koruyucusu’ yapılır. Çoğu vakada hasta koruyucuyu 6 ay kullandığında, diş sıkma alışkanlığını bırakır. Bunun yanı sıra, çiğneme kaslarına botoks uygulanarak, kasların kasılması engellenir. 6-9 ay sonra bu uygulama tekrarlanabilir. Sıcak uygulaması veya kas gevşeticiler de vakanın durumuna göre öneriliyor.