Ekol Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, Da Vinci Robotik Cerrahi ile horlama operasyonlarının klasik yöntemlere göre çok daha başarılı ve konforlu yapılabildiğini belirterek, hastanın operasyon sonrası sosyal yaşama dönüşünün daha hızlı olduğunu söyledi. Günümüzde kullanılan en yüksek teknolojilerden birinin Da Vinci Robotik Cerrahi olduğunu belirten Çallı, “Robotik cerrahi, daha çok alanda cerrahinin kullanımına girmiştir. Bu teknoloji kulak burun boğaz hastalıkları alanında da başarı ile kullanılmaktadır. Horlama cerrahisinde Da Vinci Robotik Cerrahi haricindeki diğer yöntemlerle ulaşabildiğimiz bölgeler sınırlı iken robot ile dil kökü ve gırtlak kapağı gibi obstrüksiyon dediğimiz tıkanıklığa etkisi olan bölgelere rahatlıkla ulaşabilmekteyiz. Ameliyat bölgesini 12 kez büyüterek görüntüleme avantajı ile nokta atışı dediğimiz, sadece gerekli bölge ve yapının planlandığı kadar kanamasız bir şekilde ameliyatını gerçekleştirmekteyiz” diye konuştu.
#1İleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkEhliyet için sağlık raporu nereden alınır sorusu, sürücü belgesi sahibi olmak için gerekli belgelerden birisi olarak sağlık raporuna ihtiyacı bulunan vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Sınav sürecini ile birlikte niteliğe sahip olan ehliyet için sağlık raporu, belirli kurumlardan temin edilebiliyor. Peki, ehliyet için sağlık raporu nereden alınır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Ehliye Sağlık RaporuEnürezis olarak bilinen ve Türkçe karşılığı alt ıslatma olarak bilinen hastalık, çocuklarda sık sık görülen bir durumdur. Hem gece hem de gündüz alt ıslatma olarak ayrılır. Çocukluk dönemlerinde en fazla görülen hastalıklardan biri olarak bilinen bu hastalık, pek çok nedene bağlı olarak gelişme gösterir. Alt ıslatma neden olur, belirtileri nelerdir? Çocuklarda alt ıslatma tanı ve tedavisi nasıl yapılır merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
#ÇocukGün içinde ansızın gelen uyuma isteğinizi bastıramıyorsanız, siz de Nicola Barke'nin hayatını değiştiren narkolepsiden mustarip olabilirsiniz. Peki nedir narkolepsi? Normal uykudan nasıl ayırt edilir?
#SağlıkBeyin sisi bilimsel ya da tıpta yer alan hastalık değil. Daha çok insanların kendi zihinsel fonksiyonları ile ilgili algıladıkları bir soruna halk dilinde verdikleri bir isim diyebiliriz. Tıp literatüründe bir hastalığa tam olarak işaret etmiyor ama insanlar algıladıklarına, kendilerinde bir problem olduğunu düşündüklerine göre bu aslında başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu şekilde düşünmek gerekiyor. İşte, beyin sisi hakkında bazı bilgiler
#Beyin SisiKüçük tansiyon, tansiyon değerlerinin normalin epey altında olduğu, yani 60 mm Hg'nin de altında olduğu değerlerde meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Bu durumun yaşanması her zaman bir rahatsızlık olduğu anlamını taşımaz. Düşük tansiyon bulunan insanlarda normal ya da yüksek tansiyon olanlardan daha fazla uzun yaşamaya eğilimli oldukları bilinir. Bu sebepten dolayı düşük tansiyon durumu tercih edilebilir bir durumdur. Pek çok nedene bağlı olan küçük tansiyon ne gibi durumlarda düşer ya da yükselir, normal değerleri nedir gibi merak edilen soruları sizler için derledik.
#Küçük Tansiyon Nedir?Stres, yorgunluk, çalışma hayatı ve zor yaşam koşulları sağlığımızı etkilerken uyku düzenimizi de bozuyor. Oysa kaliteli uyku ruh ve beden sağlığımız için çok önemli. İngiltere’de 25 yıl süren bir araştırmanın sonuçlarına göre, 6 saatten az uyuyan orta yaşlı kişilerin demansa yakalanma olasılığı yüzde 30 daha fazla.
#GazetehaberleriBeyin sisi, literatürde bir hastalık olarak geçmemekle birlikte zihinsel fonksiyonlar üzerinde doğrudan etkili bir olumsuzluktur. Uyku bozukluğu da beyin sisinin bir etmeni olabilmektedir. Ancak beyin sisi kişinin kendisini tanıması ile ortaya çıkabilmektedir. Performans düşüklüğü, odak problemi gibi durumlarda beyin sisi üzerinde durulması gerekebilmektedir. Peki, beyin sisi nedir ve neden olur?
#Beyin SisiSon zamanlarda oldukça sık sık gündeme gelen beyin sisi rahatsızlığı tıpta bir hastalık olarak anılmıyor ancak belirtilerine ve etkilerine dikkat etmek gerekiyor. Beyin sisinin dikkat eksikliği, hafıza gücünün azalması, uyku bozukluğu ve sağlıklı düşünememe gibi belirtilerle ortaya çıktığına dikkat çeken uzmanlar, bu rahatsızlığın aslında başka hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek uyarıyor.
#Beyin SisiUyku Apnesi Sendromu, tedavi edilmediği takdirde kalp krizinden inmeye, diyabetten obeziteye birçok hastalığa yol açıyor. Her 100 kişiden 5'inde görülen bu hastalık, gündüz ve gece aşırı uyku eğilimi yaparak kişinin direksiyon başında veya iş yerinde uyuklamasına ve dikkat dağınıklığına neden oluyor. Peki, Uyku Apnesi Sendromu nedir? Uyku apnesi belirtileri neler?
#Uyku Apnesi Sendromu Nedir?Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hikmet Fırat, “Tedavi edilmemiş uyku apnesi olanların ehliyetleri alınmalı” dedi. 2016’da yürürlüğe giren sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık koşullarıyla ilgili yönetmeliğe göre, vücut kitle indeksi 33 kg/m2 ve üzerinde olanlardan şikayetine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi (uyku testi) isteniyor. Tanıklı apne (solunum durması)ve gündüz uyuklama hali olan kişilerin de vücut kitle indeksine bakmaksızın aynı testi yaptırması gerekiyor.
#UykuTedavi edilmediğinde kanser, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına yol açan Obstrüktif Uyku Apnesi sendromuna etkili ve kullanımı rahat yeni bir çözüm Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde görev yapan Türk bilim insanları tarafından geliştirildi. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özgür Kocatürk, Doç. Dr. Albert Güveniş ve doktora öğrencisi Sefa Zülfikar’ın geliştirdikleri ağız içi aparat kolay kullanımı ile hastalığın çok daha kolay tedavi edilmesini sağlıyor. Dünyada başka bir örneği olmayan, uyku konforundan ödün vermeden kullanılabilen ürün, horlamaların şiddetini de büyük oranda azaltıyor.
#Boğaziçi Üniversitesi2016 Ocak ayı itibariyle ehliyet alımı ve yenilenmesiyle alakalı yapılan düzenlemelerle alakalı yönetmeliğe göre obez sınıfına giren kişiler istedikleri anda ehliyetlerini alamıyorlar. Yönetmelikle beraber obez sınıfına giren kişiler bazı testlerden geçmek zorunda kalıyor. Peki, yapılan bu yeni düzenleme kimleri kapsıyor? Ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde...
#EhliyetSürücü belgesi alımı ve yenilenmesiyle ilgili yeni yönetmelik, 'obez' sınıfına giren kişilerin uyku laboratuvarına başvurarak test yaptırmasını zorunlu kılıyor. Uyku Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Karadağ, "Şu anda bir hasta, uyku laboratuvarına müracaat ettiğinde bekleme süresi 6 aydan 2 yıla kadar uzamış durumda" dedi.
#Ehliyet