Dünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretBir litre sütün 17.5 TL’ye üretilirken satış fiyatının 14.65 TL’de kaldığını söyleyen süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye satış fiyatında artış yapmasını talep ediyor. Sanayiciler ise yurt içindeki çiğ süt fiyatının Avrupa’ya kıyasla pahalı olduğunu; bunun da ihracatta pazar kaybına yol açmaya başladığından dertli. Bu tartışmalar yaşanırken marketlerde satılan bir litre sütün perakende fiyatı ise 40 lirayı aştı. Peki ne üreticiyi ne sanayiciyi ne de tüketiciyi memnun eden süt fiyatları için neler yapılmalı? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı.
#TÜSEDADKonut satışlarında düşüş devam ediyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar da henüz açıklanmadı. Mevduat faizlerindeki yükseliş, konut fiyatlarının daha da aşağı geleceği beklentisi, konut kredisi faizlerindeki artış, yatırım için konut alacaklara yüzde 22.5 oranında kredi çıkması gibi faktörler sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca kira artış oranlarının yüzde 25 seviyesinde kalması ve kiracı ev sahibi arasındaki tartışmalar da konut sektörüne olan ilgiyi azalttı. Uzmanlar yaz aylarından sonra talebin artacağını, finansal koşulların iyileşebileceğine dikkat çekti.
#KonutFahiş fiyat tartışmasında tansiyon düşmüyor. Marketler artan girdi maliyetlerini gösterip “Biz fahiş fiyatlı etiket koymuyoruz” diyor. Bazı ürünler haftadan haftaya hatta günden güne zamlanıyor. Vatandaşlar da ‘Her gün etiket değişir mi’ diye soruyor. Uzmanlar ise “Bazı ürünlerde maliyetten kaynaklı artış normal ama piyasada art niyetli zamlar da var” diyor.
#Zincir MarketlerSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin sanayi üretiminde, ekonomik büyümede ve ihracatta müthiş bir ivme yakaladığını ifade ederek, “Yeni dünya düzeninin sunduğu fırsatları doğru bir şekilde kullanarak bu potansiyeli daha da geliştirecek ve Allah'ın izniyle ülkemizi global bir üretim üssü haline getireceğiz” dedi.
#Mustafa VarankGayrimenkul fiyatları, fahiş oranda arttı. Tüketicinin kiralık veya satılık konuta erişmesi oldukça zorlaştı. Konuyla ilgili son durumu araştırıp, kentimizde yaşananları paylaştık. Fiyatlar neden yükseliyor? Kentteki arz-talep dengesini nasıl değerlendiriyorlar? Konut açığı var mı? Fiyat artışları gayrimenkule ulaşmayı nasıl etkiledi? Fiyatlarda geri dönüş bekleniyor mu? Sektörde bir kriz yaşanır mı? Kentsel dönüşüm çalışmaları ne boyutta ve neler yapılabilir? Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin stratejileri neler? Orta ve alt gelir grubunun konut edinmesi için neler yapılabilir? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve sektör temsilcileri ile konuştuk. Ayrıca konut edinmek isteyen vatandaşlarla görüşüp, son dönemde yaşadıklarını öğrendik.
#BursaAvrupa'da başlayan enerji krizi Çin, ABD ve Hindistan'a da yayılırken, fiyatlarda yaşanan yükselişin kalıcı olup olmadığı tüm dünyada tartışılıyor. Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında yaşanan yükseliş sene başından bugüne yüzde 400’ü aşarken, elektrik fiyatları ise yüzde 250’nin üzerinde artış gösterdi. Gas&Power Enerji Uzmanı Emin Emrah Danış ve Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler dünyada yaşanan enerji krizini ve Türkiye'ye olası etkilerini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Enerji KriziSon günlerde en çok konuşulan konuların başında yükselen gıda fiyatları geliyor. Hububattan yumurtaya, süt ürünlerinden tavuk etine kadar birçok üründe fiyat artışları yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele ederek en kısa sürede enflasyonu kontrol altına alacaklarını, etiketlerdeki fahiş fiyat artışının önüne geçeceklerini söyledi. Ticaret Bakanlığı marketlerde ve perakende satış noktalarında yaptıkları denetimi arttırdı. Hükümet cephesinde yüksek fiyatlarla mücadele bu şekilde ilerlerken, biz de fiyat yükselişinin nasıl önleneceğini, vatandaşın daha ucuz ürünlere nasıl ulaşabileceğini uzmanlara sorduk.
#Fahiş FiyatHaziran ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.8 artarak 13 milyar 469 milyon dolara çıktı. İhracat, mayıs ayına göre de yüzde 35 yükseldi. İthalat yıllık bazda yüzde 30 artışla 16.3 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk 6 ayında ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.06 düşüşle 75 milyar 55 milyon dolar oldu.
#GazetehaberleriRamazan ayına sayılı günler kala pidelerin fiyatı da tartışılmaya başlandı. İstanbul Ticaret Odası'na bağlı fırıncılar, Ramazan pidesini üretim maliyetine göre kendi oluşturacakları tarifeyle satışa sunacak. Pideye yüzde 20 zam gelmesi gündemde. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası ise henüz pide fiyatlarıyla ilgili tarifesini açıklamadı.
#Pide FiyatlarıGıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek ve et fiyatlarına son dönemde yapılan zamları değerlendirirken, "Nihai satış fiyatı 61 kuruş olması gereken bir ekmeğin bugün 1, 1.25 TL’den satılması kabul edilir değildir" dedi. Çelik, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de, "Ankara Büyükşehir Belediyesi 250 gram halk ekmeğinin 75 kuruşa satıyor. Melih Bey’e sesleniyorum. Biraz fazla kar ediyorsun, biraz indir" diyerek mesaj gönderdi.
#EkmekBütçe açığı beklentilerin üzerinde geldi, hükümet zam kararlarını art arda açıkladı. Akaryakıt, içki ve otomobildeki fiyat artışlarını, elektrik ve doğalgaz zammı takip etti. Son açıklanan zamlar ilk başta ekmek fiyatını etkileyecek. Sırada, süt ve süt ürünleri, et, ve temel gıda ürünleri bulunuyor.