ATB'den afet raporu

Güncelleme Tarihi:

ATBden afet raporu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 13:15

ATB'den afet raporu

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, batı ilçelerinde yaşanan hortum felaketinin son 50 yılın en şiddetli afeti olduğuna dikkat çekti. Ali Çandır, afette zarar gören çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için acil nakit desteği ve banka borçlarının ertelenmesini istedi.

ATB'nin Kasım ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Kasımın Antalya için afetle geçen bir ay olduğunu belirten Ali Çandır, Demre, Finike, Kumluca ve Kaş ilçelerinde yaşanan hortum felaketinin son 50 yılın en şiddetli afeti olarak adlandırıldığını söyledi. Afette üreticilerin ciddi hasarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Çandır, afet sonrası Antalya Tarım Konseyi'nce hazırlanan raporla Acil Önlemler ve Uzun Vadeli Önlemler başlıkları altında yer alan önerilerin ilgili makamlara iletilerek üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için çaba harcayacaklarını açıkladı.

KISA VE UZUN VADE ÖNERİLERİ

Üretim olmazsa ticaretin de olmayacağını dile getiren Ali Çandır, Türkiye'de örtü altında üretilen her 4 domatesten biri, biberin neredeyse yarısı, kabağın ise beşte birini üreten bu bölge üreticileri için devlet ve TARSİM'in üzerine düşeni yapmasını istedi. Ali Çandır, rapordaki önerilerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Kısa vadede üretimin devamı için Başbakanlık kanalıyla üreticilere acil nakit desteği sağlanmalıdır. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçları, üretim normale dönene değin ertelenmelidir. Uzun vadede ise sürekli tekrar eden afet bölgeleri havza sisteminde tespit edilip, bu bölgelerdeki tüm tarım alanlarında sigortalılık zorunlu hale getirilmeli ve primlerdeki devlet katkı payı yüzde 70'e çıkarılmalıdır. TARSİM mevzuatında tarımsal üretim yapıldığı her alan, niteliğine bakılmaksızın kapsayıcı bir yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Yeni oluşturulacak seralarda, dolu riski için temperli sarsıntı ve darbelere dayanıklı cam ya da UV içeriği yüksek plastik örtüler kullanılması mevzuatla destekleme kapsamına alınmalıdır."

ÜYELERİN BEKLENTİLERİ

Ekonomik verilerle ilgili de değerlendirmede bulunan Çandır, döviz fiyatları, faiz, işsizlik, tüketici ve üretici güven endekslerinin geleceğe yönelik iş dünyasını motive edecek düzeyde olmadığını vurguladı. Hükümetin finansmana erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle uygulamaya konulan Kredi Garanti Fonu destekli kredilerin devam etmesi yönünde üyelerin beklentisinden bahseden Çandır, diğer beklentileri de şöyle sıraladı:

“KDV ve geçici vergi mevzuatı olmak üzere maliye politikalarında ve SGK prim teşvikleri ile borç yapılandırmaları gibi kolaylıkların sağlaması için yoğun talep gelmektedir. Yine 2018 yılı bütçesinde istihdam desteğinin kaldırılmış olmasının kendileri için ilave bir yük getirdiğini ve mevcut zorlukları artırdığını ifade etmişlerdir."

KIRMIZI ETTE PÜF NOKTA ÜRETİM

Kırmızı et ithalatı nedeniyle yaşanan sorunları da anlatan Çandır, “Bir yanda eti pahalı yiyen tüketici, diğer yanda ise ithalatla terbiye edilmeye çalışılan üretici bulunuyor. Tüketici, zincir market, kasap, aracı ya da üretici kesimlerini topyekün memnun etmenin zor bir durum olduğunun bilincindeyiz. Ancak durum ne olursa olsun serbest piyasa ekonomisinde devletin hem üretici hem ticaret erbabını terbiye edici uygulamalarla problemi çözmeye çalışması kabul edilemez. Girdi maliyetlerinin bu denli yüksek ve ithalata bağımlı olduğu bir dönemde büyükbaş hayvancılığı yapmak akıl karı görünmemektedir. Üreticiyi üretimde tutacak kararlar bir an önce alınmalı, girdi maliyetleri düşürülmelidir. Bu işin püf noktası üretimdir" dedi.

Sütte de girdi maliyetlerine 3 katı oranda zam geldiğine işaret eden ATB Başkanı, sütteki sıkıntıların daha fazla artmasının mevcut hayvancılığın da kısa sürede bitmesi anlamına geleceği uyarısında bulundu.

300 DÖNÜMLÜK TIBBİ AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİ

Tıbbi ve aromatik bitkilerin Korkuteli'nde üretiminin geliştirilerek ilçe ekonomisine katkı yaratması amacıyla kaymakamlık, üniversite, teknokent, özel sektör ve borsa olarak birlikte hareket ettiklerini açıklayan Ali Çandır, 300 dönümlük alanda pilot üretim yapılacağını söyledi. Çandır, Korkuteli'nin mantarda yazdığı başarı hikayesini tıbbi aromatik bitkilerde de yazmayı hedeflediklerini belirtti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!