ÖZEL İzmir Gazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım, böbrek taşlarının kanser kadar ciddiye alınması gerektiğini belirterek, böbrek taşlarının tedavisinin eskiye oranla daha kolay olduğunu ve ameliyatın ertesi günü hastanın evine ve işine dönüp, normal hayatına kaldığı yerden devam edebildiğini söyledi.
#İzmirKoronavirüs enfeksiyonu nedeniyle evde kaldığımız ve hareketsiz yaşam sürdüğümüz bu dönemde değişen beslenme alışkanlıkları ve yetersiz sıvı pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de dayanılmaz ağrı ile belirti veren böbrek taşı… Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Levend Özkan, böbrek taşı oluşumunu engellemek için önerilerde bulundu.
#Böbrek TaşıVan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastaneye gitmeye çekinen böbrek hastası 60 yaşındaki Halis Akşit, tedavilerini aksatınca enfeksiyon dolayısıyla sağ böbreğini kaybetmeyle karşı karşıya kaldı.
#KoronavirüsÜroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ömer Faruk Bozkurt, yaz aylarında böbrek taşı hastalığına sıklıkla rastlandığını belirterek, “Dünyada sıklık oranları coğrafi bölgelere göre değişmekle birlikte ülkemizde bu oran oldukça yüksektir. Hemen hemen çocuklar da dahil olmak üzere her yaşta görülmesine rağmen en sık 30-60 yaş arasında görülmektedir. Erkeklerde daha sık görülmektedir” dedi.
#BöbrekHer yaş grubundan insanda görülebilen ve tedavi edilmediği takdirde sağlığı tehdit eden boyutlara ulaşan böbrek taşları, vücutta birçok faktörün bir araya gelmesi ile ortaya çıkabiliyor. Böbrek taşında ağrılar şiddetli, bıçak saplanır tarzda olabildiği gibi bazen de uzun sürebilen ve dayanılabilen yan ağrıları olabilmektedir. Peki, böbrek taşı nasıl anlaşılır ve nasıl düşer?
#Böbrek TaşıBöbrekte taşların oluşumu birçok faktörün bir araya gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Böbreklerde şekillenen ve atılan idrarın miktarı çok önemli olup, bir takım faktörlerin etkisi ile bazı kimyasal maddelerin idrar yoluyla atılımı artmakta ve alınan sıvı miktarına bağlı olarak azalabilen idrarda bu maddeler kolayca çökerek, küçük kristallerin oluşmasına yol açmaktadır. Peki, böbrek taşı nasıl anlaşılır?
#Böbrek TaşıÖZEL DEVA HASTANESİ BÖBREK VE ÜRETER TAŞI TEDAVİSİNDE HOLMİUM LAZER VE FLEXİBLE URS TEKNOLOJİSİ İLE FARKINI ORTAYA KOUYUYOR. ÖZEL DEVA HASTANESİ ÜROLOJİ UZMANI OP.DR. MEHMET REŞAT DEMİR, BİLİNEN EN ETKİLİ, GÜÇLÜ VE GÜVENİLİR TAŞ KIRMA CİHAZI OLAN “HOLMİUM LASER VE FLEXİBLE URS” NİN HEM TIBBİ SONUÇ HEM DE HASTA MEMNUNİYETİ AÇISINDAN ÇOK BAŞARILI OLDUĞUNU İFADE ETTİ.
Türkiye’de üretilen böbrek taşı kırma cihazı ESWL’nin hikayesini anlatan Prof. Dr. Remzi Sağlam, “Böbrek taşı kırma cihazı yapmak istediklerini belirten genç elektronik mühendisleri, bunu nasıl yapacaklarını sorduğumda, ‘Almanlar yaptıysa biz de yaparız’ dedi. Her şey bu cümleyle başladı” diye konuştu.
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, yaz mevsimine denk gelen ramazan ayının sıcak ve uzun geçtiğini, bu dönemde oruç tutanlarda böbrek taşı oluşma riskinin arttığını belirterek, "Ramazan ayı sonrası uzun süren susuz kalma süresi ortadan kalkacağı için sıvı tüketimi bir miktar artırılmalı ve bütün güne yayılmalı" dedi.
Erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha sık görülen ‘böbrek taşı’ rahatsızlığının en başta gelen belirtisinin şiddetli ağrı olduğunu belirten Doç. Dr. Özgür Uğurlu, şu önerilerde bulundu: “Günlük su tüketimi ortalama 2-3 litre olacak şekilde arttırılmalı, asitli içeceklerden kaçınılmalı.”