Atatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaTiyatro kariyeri çocukluğunda antik sahne kalıntıları içinde zeytin toplamaya gelenlere yaptığı gösterilerle başlıyor. Ancak ailesi onu bir ‘Machiavelli prensi’ olarak yetiştiriyor. Eşzamanlı olarak hem hukuk hem konservatuvar okuduysa da tercihini siyasetten yana kullanıyor. Türkiye onu 90’lı yıllarda merkez sağın prensi olarak tanıdı: Yüksel Yalova... Devlet bakanlığı ve TBMM Başkanvekilliği görevlerinden sonra 2002 yılında aktif siyasetten ayrılan Yalova, 45 sene sonra ilk göz ağrısı tiyatroya döndü. Bu vesileyle buluştuk, eski albümleri karıştırdık….
#Yüksel Yalovaİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Türkiye yanarak ölen 1-5 yaşlarındaki 5 kardeşe ağlıyor. Baba cezaevinde, anne ve çocukları zor şartlarda. Peki Aile Bakanlığı’nın girişimlerine rağmen çocukları devlet korumasına vermeyen anneye karşı ne yapılabilirdi? Medeni Kanun’un 348. maddesine dayanarak çocuklara devlet koruması yolu açılabilir miydi?
#5 KardeşNarin Güran davasında anlatılanlar kadar mahkeme başkanı ve heyetinin tavırları da gündem oldu. Özellikle mahkeme başkanı; dramatik, karmaşık ve gergin bir süreci alışılmış kalıpların dışında rahat, esnek ama disiplinden ödün vermeyen bir tavırla idare ederek dikkat çekti. Avukatlara yönelik bir ikazında “Uyarılarım dikkate alınmazsa polise ve jandarmaya talimat veriyorum, kimi işaret edersem onu yaka paça dışarı atacaksınız” dedi. Aslında kadife eldiven içinde demir bir yumruk olduğunu da göstermiş oldu.
#NarinMurat Balcı kimdir sorusu, Polis Akademisi Başkanlığına atanmasıyla birlikte gündeme geldi. Uzun yıllardır akademik kariyeriyle dikkat çeken Prof. Dr. Murat Balcı, ceza hukuku alanında uzmanlığı ve çok sayıda bilimsel çalışmasıyla tanınıyor. 2024 yılında Polis Akademisi Başkanı olarak görevlendirilen Balcı, Türkiye’de hukuk ve ceza muhakemesi alanında önemli akademik çalışmalara imza atmıştır. Peki, Murat Balcı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Prof. Dr. Murat Balcı hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Murat BalcıABD’deki başkanlık seçimleri için geri sayım başladı. 5 Kasım Salı günü oy verme işlemi sona erecek. Eski başkan Donald Trump ve şu anki başkan yardımcısı Kamala Harris arasındaki yarışın galibi ABD’yi yönetirken Ortadoğu, Doğu Avrupa ve ekonomiyle ilgili sorunlarla boğuşacak.
#Fırat KARADENİZMetin Feyzioğlu hayatı ve biyografisi atama kararıyla gündeme geldi. Resmi Gazete'de yer alan karara göre Çek Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Metin Feyzioğlu atandı. Türkiye Barolar Birliği başkanlığı, Ankara Barosu başkanlığı, KKTC Büyükelçiliği gibi görevlerde bulunan Feyzioğlu, 2002 yılında Doçent, 2005 yılında Profesör oldu. 2007 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı oldu ve bu görevi bir yıl sürdürdü. Peki, Çek Cumhuriyeti büyükelçiliği görevine atanan Metin Feyzioğlu kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Metin Feyzioğlu kariyeri hakkında bilgiler.
#Metin Feyzioğlu KimdirSavcı Yavuz Engin'in hayatı ve biyografisi gündemde yer alan haberlerle öne çıkan konulardan oldu. Yenidoğan Çetesi tarafından tehdit edilen ve soruşturma sürecinde gösterdiği dik duruş ile dikkatleri üzerine çeken Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin, biyografisi ile merak edilen isimler arasında yer alıyor. Kuvözdeki bebekleri çeşitli yöntemlerle bilinçli olarak öldürerek karşılığında para alan çeteyi ve bağlantılarını tespit eden Savcı Yavuz Engin, soruşturmanın ilerlemesine büyük katkı sağladı. Peki, Yenidoğan Çetesini çökerten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Türkiye'nin konuştuğu o isim hakkında merak edilen bilgiler
#Yavuz EnginTBMM, iki aylık bir tatil sürecinden sonra bu hafta yasama yılına başladı. Siyasette ‘normalleşme’ rüzgârları eserken herkesin temennisi milletin vekillerinin TBMM’de kavgasız-yumruksuz oturumlar yapması… Peki medeni müzakere nasıl yapılır? 33 yıl geçirdiği TBMM’de milletvekilliği ve bakanlık, 2007-2009 arası Meclis Başkanlığı yapan siyasette ‘sakin güç’ ve ‘ağabey’ konumundaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan ile buluştuk; eski albümleri karıştırıp siyasete yönelik tavsiye ve tespitlerini dinledik.
#TBMMBir süredir yoğun bakımda tedavi gören Türk basınının duayen isimlerinden Güneri Cıvaoğlu, 85 yaşında hayatını kaybetmişti. Güneri Cıvaoğlu'nun cenazesi, Demirören Medya Center'da düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cıvaoğlu'nun cenazesi öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
#Güneri CıvaoğluTürk basınının duayen isimlerinden Güneri Cıvaoğlu, İstanbul’da bir süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede 85 yaşında hayatını kaybetti. Meslekte 60 yılı deviren usta gazeteci, bundan dört yıl önce Hey Gidi Yıllar söyleşi sayfamıza konuk olmuştu...
#Güneri Civaoğluİnternette lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine para karşılığında bitirme tezi yazdığını iddia eden pek çok site var. Bu ilanlara başvurup tezlerini parayla yazdırmak isteyen öğrencilerin önemli bir bölümü ise dolandırılıyor...
#Sahte TezAvukat Enes Çetinkaya, Sosyal Medya Fenomeni Kübra Aykut'un ölümünün ardından gündemdeki isim oldu. Kübra Aykut'un sevgilisi olduğu iddia edilen Avukat Enes Çetinkaya'nın biyografisi ve hayatı merak ediliyor. Peki, Avukat Enes Çetinkaya kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#AvukatMeriç Aral kimdir sorusu, hayatı ve kariyeri hakkında bilgi almak isteyenler tarafından merak ediliyor. 17 Kasım 1988 doğumlu Aral, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Hukuk kariyerini bırakarak oyunculuğa yönelen Aral, birçok televizyon dizisi ve filmde rol almıştır. Peki, Meriç Aral kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Meriç AralYeni Bolu Valisi kim oldu, değişti mi sorusu 19 Eylül Resmi Gazete kararı sonrası merak edildi. Valiler kararnamesi 2024 Resmi Gazete'nin 19 Eylül 2024 tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre 16 ilin valisi değiştirildi. Abdulaziz Aydın yeni Bolu Valisi olarak atandı. Peki, Yeni Bolu Valisi Abdulaziz Aydın kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte kariyeri ve özgeçmişi hakkında bilgiler!
#Bolu ValisiMehmet Fatih Çiçekli kimdir sorusu, hayatı ve kariyeri hakkında bilgi almak isteyenler tarafından merak ediliyor. 1976 doğumlu olan Çiçekli, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur ve kaymakamlık, vali yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuştur. 2024 yılı itibariyle Karaman Valiliği görevine atanmıştır. Peki, Mehmet Fatih Çiçekli kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Mehmet Fatih Çiçekli