Dünyanın dört bir yanından akademisyenler, politika yapıcılar, sivil toplum örgütleri ve uygulayıcılar günümüzde kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar ve kadın hakları ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar birçok başlıkta ilerliyor: hak ihlalleri, karar mekanizmalarında kadının yeri, kadın liderliği, kadınların güçlenmesi ve toplumsal değişim, annelik ve iş-yaşam dengesi, insan ticareti ve fuhuş, siyasal temsil, kadınlar için güvenli yaşam, kadına yönelik ekonomi politikaları ve şiddet gibi...
#Dünyada Kadın Hareketlerine BakışTürkiye’de kadınların yükseköğretime katılımı ve akademideki etkinliği artmaya devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü sebebiyle paylaştığı verilere göre; üniversitelerdeki kadın öğrencilerin oranı yüzde 53, kadın akademisyenlerin oranı ise yüzde 47 oldu.
#Üniversitelerde KadınYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de özellikle son yıllarda kadınların yükseköğretime erişimi ve akademideki ağırlığı arttı. Yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısında geçen yıl kızların oranı erkekleri geçerek yüzde 50,8’e ulaştı.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de özellikle son yıllarda kadınların yükseköğretime erişimi ve akademideki ağırlığı arttı. Yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısında geçen yıl kızların oranı erkekleri geçerek yüzde 50,8’e ulaştı.
#YÖKNe bir dolmuşta öldürülen Özgecan Aslan’ı unutuyorlar ne de bir varilde yakılan Pınar Gültekin’i… “Hayatlarımızı korumaya çalışıyoruz, hedefimiz eşitsizliğin olmadığı bir dünya” diyorlar. Genç Feministler Federasyonu’nu kurmaya çalışan üniversite öğrencisi genç kadınlar, mücadelelerini ve yaşadıkları güçlükleri anlattı.
#KadınCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarKadın eğitim, yaş, medeni hal, deneyim gibi faktörler fark etmeksizin her sektörde emeğiyle varlık gösterebilmek için ciddi bir mücadele içinde. Aile içinden iş yaşamına kadar neredeyse hayatın her kademesinde kimlik, eğitim, sağlık, emek boyutunda ciddi ve oldukça sancılı bir varoluş mücadelesi veriliyor. Özellikle çalışma hayatında neredeyse her sektörde eşitsizliğin iklimi farklı hissediliyor.
#Akademide Kadının YeriSiemens Türkiye, “Geleceği Şekillendiren Kadınlar” Projesi ile genç kadın mühendisleri geleceğe hazırlıyor. Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile iş birliği içinde mühendislik eğitimi alan kadın öğrencilere mentorluk ve burs desteği sağlayan şirket, kadın istihdamının artırılmasına ve liderlik rollerinde yer almalarına da katkı sağlıyor. Kadın mühendis oranı yüzde 33 olan Siemens Türkiye’de kadın yönetici oranı yüzde 26, Ar-Ge alanında kadın yönetici oranı ise yüzde 32,6 düzeyinde bulunuyor.
#Siemens TürkiyeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 19 yaşında programında önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'de çalışmalarına devam Oruç Reis gemisiyle ilgili olarak sert mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Oruç Reis'imize sakın saldırmayın, saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz dedik ve bugün ilk cevabı aldılar" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan‘Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit(siz)liği’ raporuna göre, her 10 akademisyenden 4’ü kadın. Son 35 yılda üniversitelerde kadın ve erkek bilim insanları arasındaki makas küçülse de rektörlük ve profesörlük düzeylerinde kadınların oranı yüzde 35’in altında. Eşitsizliğin en büyük olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu.
#Kadir Has Üniversitesi8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Türkiye, kadın akademisyen bakımından yüz güldürüyor. Hem öğretmen hem de akademisyenlerde kadın sayısı, diğer ülkelere göre fazla. 1797 dekanın 322’si kadın, 201 üniversitede 17 kadın rektör bulunuyor. “Akademiye düşen önemli görevlerden biri de kadına sıfır şiddetin olduğu bir toplumu inşa etmektir” diyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile akademide kadını konuştuk:
#YÖK8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Türkiye, kadın akademisyen bakımından yüz güldürüyor. Hem öğretmen hem de akademisyenlerde kadın sayısı, diğer ülkelere göre fazla. 1797 dekanın 322’si kadın, 201 üniversitede 17 kadın rektör bulunuyor. “Akademiye düşen önemli görevlerden biri de kadına sıfır şiddetin olduğu bir toplumu inşa etmektir” diyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile akademide kadını konuştuk:
#YazarlarCinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) ‘Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Geliştirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi’ kapsamında ‘Siyasal Kararlara Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ raporu hazırladı. Rapora göre, kadınların aday gösterilme ve seçilme oranı neredeyse yok denilecek düzeyde. Yerel seçimlere üç ay kala yayınlanan raporda, 2014 yerel, 2015 ve bu yıl 24 Haziran’da yapılan genel seçimlere ilişkin bilgilere yer verildi.
#GazetehaberleriUNESCO Türk Milli Komitesi’nin (UTMK) Kundu Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlediği Türkiye Milli Komisyonu 3. Büyük Buluşması toplantısının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, barış, hoşgörü, diyalog ve uzlaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bu dönemde UNESCO'nun çalışmalarının ayrı bir önem kazandığını söyledi. Yılmaz, “YÖK Başkanlığımız halihazırda hukuk fakültelerine, tıp fakültelerine bir taban puan kriteri getirdi, önümüzdeki dönemde taban puan, artı diğer kriterleri getirerek eğitim fakültelerimizi bugün olduğu halinden daha iyi bir konuma getirmek istiyoruz" dedi.
#İsmet YılmazTürkiye’nin önde gelen kadın akademisyenleri AB’nin bilimsel araştırmalarda daha fazla kadın akademisyene yer verilmesi amacıyla yürüttüğü FESTA projesi için İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) bir araya geldi. FESTA’nın Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer, akademik hayatta kadın oranının son 10 yılda azalmaya başladığına dikkat çekerek, “Kadınlar hayatın her alanında erkeklerle eşit rol almalı. Eşitsizlik ortadan kalkmadan kalkınma olmaz” dedi.
#Handaze Doğan BoynerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın erkek eşitliğinin, cinsiyet adaleti gibi bir değer kriteriyle ele alınmasının önemini vurgulayarak, "Kadınların özel sorumlulukları hesaba katılmadan sağlanan eşitlik, bazı eşitsizlikler doğurabilir" dedi. Emine Erdoğan, aynı zamanda "Türkiye’de bazı etnik ayrımlar konusunda birikmiş sorunlarımız olmuştur. Keza, 60 darbesi, 80 darbesi Türkiye tarihinin enkazlarıdır. Geçtiğimiz hafta, tarihimizin bu tür enkazlarına atıf yapan bir ifadem, çarpıtılarak bambaşka noktalara çekildi. Oysa kazanımlarıyla ve birikmiş sorunlarıyla geçmiş, hepimizin ortak geçmişidir. Cumhuriyet, milletimizin ortak eseridir, yaşadığımız coğrafyanın umut kaynağıdır, hepimiz için bir değerdir" diye devam etti.
#Borsa İstanbulCumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Kadın meselesi, aynı zamanda bir erkek meselesidir. İşte bu noktada üniversitelerimizden beklentimiz büyüktür. Toplumsal sorunların kaynağını tespit etmek, onları ortadan kaldıracak çözüm yolları önermek, cinsiyet algılarıyla ilgili yeni kavramsal çerçeveler inşa etmek üniversitelerin meseleleridir” dedi.
#Emine ErdoğanTürkiye’de kadınların üniversiteye girişinin 100’üncü yılı, bir sergiyle kutlanıyor. 21 Aralık’ta sona erecek sergiden yola çıkarak, rektörlük ve YÖK üyeliği yapan kadın profesörlere “Neden üniversitelerde kadın yönetici sayısı az” diye sorduk. Bazıları kadınların yöneticilik için “isteksiz” olduğunu savunurken, bazıları da bunun nedenini ataerkil sisteme bağlıyor.