‘Hallyu’ yani ‘Kore dalgası’ müziğiyle, sinemasıyla, dizileriyle ve mutfağıyla tüm dünyada çığ gibi büyüyor. Kore edebiyatı da bu çığın parçası mı? Raflarda artık daha fazla Koreli yazarın romanlarına yer veren yayınevleriyle konuştuk, Kore edebiyatı uzmanı Prof. Dr. Göksel Türközü’ne yeni başlayanlar için yazar önerilerini sorduk...
#Kore EdebiyatıYerli edebiyatın ustalarının en yeni eserleri, dünyanın dört bir yanından ödüllü romanlar, çarpıcı biyografiler, yeni keşifler, tarih, bilim, anı türünde dikkat çeken çalışmalar... Yayın dünyası yeni sezona hazırlanırken önümüzdeki günlerde tanışacağımız kitapları seçtik, öne çıkanları derledik...
#Ahmet ÜmitEka Kurniawan romancılık kariyerinin ilk romanı olan ‘Güzellik Bir Yaradır’da ülkesinin 20. yüzyılında yaşadığı felaketleri hayali bir kent özelinde büyülü bir gerçekçilik içinde ele alıyor. Roman kişilerinin tarihin akışı içinde oradan oraya savrulduğu, fantastik öğelerin tarihsel gerçeklere kaynaştığı çok sayıda masalsı hikâye barındıran ‘Güzellik Bir Yaradır’ ile hem Endonezya edebiyatını hem de geleceği parlak bir yazarı tanıma fırsatı buluyoruz.
#Güzellik Bir YaradırYerli edebiyatın güçlü sesleri, ödül komitelerinin gözbebekleri dünyaca ünlü isimler, çarpıcı biyografiler, yepyeni soluklar... Kitap dünyasının yeni sezonunda her okuru heyecanlandıracak bolca havadis var. Yıl bitmeden buluşacağımız roman, öykü, inceleme, biyografi, söyleşi türlerinin en öne çıkan kitaplarını sizler için derledik.
#Kitap SanatNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un da kısa listesinde yer aldığı, dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden Uluslararası Man Booker Ödülü’nü ‘The Vegetarian’ romanıyla Güney Koreli yazar Han Kang ve çevirmeni Deborah Smith kazandı. Kitabın yazar ve çevirmeni, 50 bin poundluk ödülü eşit olarak paylaşacak.
#Man Bookerİngiltere'nin bu yıl uluslararası boyuta taşınan prestijli Man Booker Edebiyat Ödülü'ne, çağdaş Arnavut edebiyatının tanınmış yazarlarından İsmail Kadare layık görüldü. Ödülü veren komitenin başkanı John Carey, Kadare'nin eserlerinde, tarihi, tutkuları, folkloru, siyaseti ve felaketleriyle bir kültürün tamamının haritasını çıkardığını söyledi.
Libyalı yazar Hisham Matar, ‘Babalar, Oğullar ve Aradaki Memleket’ altbaşlıklı ‘Dönüş’te babasını arayışını anlatıyor. Libya tarihine, Kaddafi yönetiminin zulmüne, kayıplara, tarihe, coğrafyaya, çocukluğa, edebiyata kadar uzanan gerilimli bir anı kitabı. Kısa ve etkileyici bir anlatı. Babasını bulup bulamayacağı konusundaki belirsizlik metne gerilimli, gizemli ve sürükleyici bir atmosfer sağlıyor.
#Hisham Matar‘Vejetaryen’ İngilizceye çevrildikten kısa süre sonra bir uluslararası çoksatan olmuş, 2016’da Man Booker Ödülü’nü kazanmıştı. Güney Koreli yazarı Han Kang’ın daha sonraki kitabı ‘Çocuk Geliyor’ da dünya çapında büyük ilgi görmüştü. Merakla beklenen son kitabıysa bu ay Türkçeye çevrildi. ‘Beyaz Kitap’ yazarın trajik aile öyküsünden parçalar taşıyor.
#Beyaz Kitapİkinci Dünya Savaşı yıllarında geçen ‘Oduncular’, savaşın yol açtığı yıkımları anlatmasına rağmen bir savaş romanı değil. Roy Jacobsen, tarafı bile olmadıkları bir savaşa zorla sürüklenen sıradan insanların zorlu doğa şartları altında verdikleri hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.
#Roy Jacobsen2018 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Olga Tokarczuk’un ‘Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde’si bir suç hikâyesi. Polonya kırsalındaki kasvetli ve izole bir köyde art arda erkekler öldürülüyor; polis bu ölümlerin peşine düşüyor. Fakat sayfalar ilerledikçe kuvvetli bir aşk hikâyesi giriyor devreye.
#Olga TokarczukBugünden itibaren kışın resmi olarak başlayacağı 1 Aralık’a kadar tam 77 gün kaldı. Sonrası kar, fırtına, boran... Soğuklar iyice bastırmadan, kitaptan tiyatroya, sinemadan televizyona, sergilere, konserlere, restoranlara, festivallere kadar her gün bir tanesini yapabileceğiniz kültür-sanat, stil, gurme, kent ve seyahat önerileri derledik.
#Güz