Geçen pazar günü Hrant Dink Vakfı tarafından 11’inci kez verilen ödülün sahipleri, kadınlar için çalışan iki kadın oldu: 1997’de Diyarbakır’da KAMER’i kurarak kadın hakları konusunda farkındalık kazanılması için uğraşan Nebahat Akkoç ile Hindistan’da kadınların uğradığı hak ihlallerini ortaya çıkaran, yolsuzlukları, yasadışı madencilik faaliyetlerini ifşa eden Agnes Kharshiing.
#NEBAHAT AKKOÇDün bir törenle dağıtılan Uluslararası Hrant Dink Ödülü, 10’uncu yılını uluslararası konferansla kutladı. İstanbul’da düzenlenen konferansa, dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den insan hakları savunucuları katıldı. Bir çoğu, önceki yıllarda bu ödüle hak kazanmış isimlerdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü icra direktörü Kenneth Roth da davetliler arasındaydı. Babası 1938’de, Kristal Gece’den hemen önce Almanya’yı terk edip ABD’ye yerleşmiş bir Yahudi olan Roth, Nazilerin yaptıklarını dinleyerek büyüdü. Büyük ölçüde bu nedenle, kendini insan hakları savunuculuğuna adadı. 25 yıldır İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yönetici pozisyonunda. Eleştirilerinden hemen her ülke üzerine düşeni alıyor.
#Uluslararası Hrant Dink ÖdülüAgos Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 2006’da Reuters Ajansı’na verdiği demecin bir bölümünü ‘301’e karşı 1 İmza’ başlığıyla yayımladığı gerekçesiyle 1 yıllık hapis cezaları ertelenen gazetenin sahibi Serkis Seropyan ile Arat Dink’in cezası, Yargıtay’ca bozulmuştu.
Yeni bir yıla girerken Hürriyet’in tüm yazarlarına sorduk: “2019 yılında kişisel olarak hayatınızı anlamlı kılan en önemli üç olay nedir?”, “2020 yılında hayatınıza anlam katmasını umut ederek beklediğiniz üç olay nedir?” İşte hem geçen yılın kısa bir özetini hem de kişisel ajandadan Türkiye’nin geleceğine uzanan 2020 beklentilerini içeren yanıtlar... Sağlıktan spora, aşktan seyahate, çevreden adalete, sanattan eğitime uzanan yeni yıl dilekleri...
#GazetehaberleriMalavili Theresa Kachindamoto, ülkesindeki ilk kadın kabile şefi. Onu sıradışı yapan tek özelliği bu değil; 14 yıldır çocuk evliliğine karşı sıfır toleransla savaş yürütüyor. Bugüne kadar binlerce çocuk evliliğini feshetti. 2016 Hrant Dink Ödülü sahibi Kachindamoto ile Uluslararası Hrant Dink Konferansı için geldiği İstanbul’da buluştuk.
#Malavili TheresaOsman Okkan. Türkiye’de, başkent Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Türk işgücü göçü başladıktan birkaç yıl sonra 1965 yılında öğrenim yapmak için Almanya’ya geldi. Münster Üniversitesi’nde Ekonomi, Sosyoloji ve Siyasal Bilimler öğrenimi yaptı.
#Ahmet KülahçıMalatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenlenen 5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Geceye damgasını vuran isim ise uluslararası üne sahip tasarımcılardan Erol Albayrak’ın son koleksiyonundan bir balo elbisesiyle göz dolduran festivalin Onur Konuğu Nastassja Kinski oldu.
- Festival konuğu Nastassja Kinski'nin "Onur Ödülü" aldığı gecede, MABEK'teki film atölyesinde bir kısa filmde oynayan koltuk değnekleriyle yürüyen Suriyeli minik Ahmed Elahmed'e de ödül verildi - Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında En İyi Film Ödülü "Toz Ruhu" filmiyle yönetmen Nesimi Yetik'e verildi
Bugün 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü… Hani şu bir çırpıda okunuveren, seyrediliveren ‘haberlerin’ emekçilerinin günü bugün. Kimi zaman terör örgütlerinin kimi zaman iktidarların hedef aldığı; haber uğruna çatışmaların, gaz bombalarının, fişeklerin, kurşunların ortasında kalan; uğradığı saldırıda bedenini değil; makinesini, kamerasını, haber yazdırmak için olmazsa olmaz telefonunu korumaya alan ‘gazetecilerin günü’…
Türkiye, dünyada en çok sayıda gazeteciyi hapse atan ülkeler sıralamasında, geçen yılki birinciliğini kaptırmadı. Basın özgürlüğü ve gazetecilerin haklarının korunması konusunda dünyanın en saygın uluslararası basın kuruluşlarından Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (Committee to Protect Journalists-CPJ) '2013 yılında hapiste olan gazeteciler' raporunda, Türkiye, gazetecileri hapse atan ülkeler sıralamasında, geçen yıl olduğu gibi listenin en tepesinde yer aldı. Türkiye'yi, İran ve Çin izledi.
#İranBoğaziçi Üniversitesi önümüzdeki haftalarda iki farklı isme fahri doktora veriyor.Biri Kürt sorunu konusunda araştırmalarıyla tanınan Dr. İsmail Beşikçi, diğeri Fener Rum Patriği Bartholomeos. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’nın önerisi ve üniversite senatosunun onayı ile İsmail Beşikçi’ye ‘Türkiye’de ve dünyada sosyal bilimlerin gelişmesine yaptığı olağanüstü katkıları nedeniyle ‘fahri doktora’ verilecek. Patrik Bartholomeos ise Çevre Bilimleri Ensitüsü Müdürlüğü’nün önerisi üzerine ‘Dünyada ekolojik denge ve biyoçeşitliliğin korunması, endüstriyel kirlilik, temiz içme suyu kaynaklarının geniş kitlelere temini ve küresel iklim değişikliği gibi çeşitli çevre konularında öncülük yaptığı girişimler, geniş kitlelere yönelik olarak düzenlediği faaliyetler ile küresel ölçekte etkili olan farklılık yaratan mesajları nedeniyle’ fahri doktoraya layık görüldü. Beşikçi için 12 Aralık, Bartholomeos için ise 19 Aralık’ta üniversitede tören düzenlenecek.
#Boğaziçi Üniversitesi