Paylaş
PROF. Dr. Celal Şengör’ün İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılan “Bilgiyle Sohbet-Popüler Bilim Yazıları” adlı 772 sayfalık kitabı, ilk basımının üzerinden bir yıl geçmeden 3. baskısını yaptı. Kapağında ilk bilimsel kitabı kaleme almış olan Miletli büyük doğa bilimcisi Anaksimandros’un bilinen tek kabartmasının bir dünya haritasının üzerinde gösterildiği kitap, Şengör’ün, 1992 yılından beri çok çeşitli yerlerde yazdığı popüler yazılarından ve konferans metinlerinin elde yazılı şekli olanlarından meydana geliyor. Yazılar konularına göre şöyle gruplanmış:
1. Bilim Tarihi, 2. Bilim Felsefesi, 3. Popüler Bilim Yazıları, 4. Eğitim, 5. Nekrolojiler ve Anı Yazıları, 6. Kitap Tanıtımı.
Kitabın önsözünü Şengör, “Türkiye bilgisizliğin korkutucu boyutlarda olduğu bir ülkedir. Bilgisizliğin aldığı bu ürkütücü büyüklük Türkiye’de yaşayan insanların bekalarını ciddi şekilde tehdit etmeye başlamıştır” cümleleriyle açıyor. Kitabı yayımlama amacını da önsözünde şöyle belirtiyor: “Bilim insanları şunu iyi bilmelidirler ki, halklarına bu dediklerimi [yani bilimin ve bilimsel düşüncenin sorunlarımıza cevap arayabileceğimiz tek yer ve tek yöntem olduğunu] öğretmek için çaba göstermezlerse, kendi bindiği dalı kesen şapşalın durumuna düşerler.”
Kendisi bu kitabı da öyle bir şapşal durumuna düşmemek için yayımladığını söylüyor.
Kitapta ele alınan konuların yelpazesi hem mekânsal olarak hem de tematik olarak çok geniş. Şengör belli ki yazdığı her yazıyı büyük bir keyif alarak yazmış, çünkü kendi heyecanını satırları arasında okuyucusuna da bulaştırıyor. Yazılarının ana teması eleştirel düşünce olmadan insanın hiçbir sorununu çözemeyeceği ve toplumun ve bireyin dertlerini halledebilmek için de bilimden başka başvurulabilecek hiçbir merci olmadığı... Şengör de, büyük İngiliz felsefecisi ve matematikçisi Bertrand Russell’ın dediği gibi, “İnsanın bildiği ve bilimden öğrenmediği hiçbir şey yoktur” kanısında... İnsan bu eserde suyun öneminden ilk kuş Arkeopteriks’in bize anlattıklarına, tüylü dinozorları bilmemenin insana nelere patlayacağından bilimi icat eden iki kişiden biri olan memleketlimiz Anaksimandros’a, gene bir başka memleketlimiz olan ilk çağın büyük coğrafyacısı Strabon’dan bilgisayarlar çağında bilgi depolama yöntemlerinin önemine kadar sayısız konuda bilgi ediniyor ve belki de daha önemlisi düşünmeye zorlanıyor.
Şengör’ün kitabının bir diğer önemli özelliği de okuyucusuna gösterdiği zengin kaynaklar. Şengör’ün ümidi özellikle genç okuyucularının bu kaynakların en azından bazılarını okumaya heveslenecekleri yönünde. “Cehalet” diyor Şengör, “her türlü felaketin anasıdır”.
Bu kitabı da kendisinin cehalete karşı verdiği savaşın küçük bir cephanesi olarak görüyor.
Prof. Şengör, bilimin ve insanlığın bekasının, ancak ve ancak bilimin halka anlatılmasıyla mümkün olabileceğini kendisine öğreten hocası ve dostu Ekrem Akurgal’a da teşekkür ediyor.
(A. M. Celâl Şengör, 2014, Bilgiyle Sohbet-Popüler Bilim Yazıları: İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul)
“Kendi içmez, içeni kınamaya bayılır,
Yüzünde aldatmaca sahtekârlık yayılır.
Şarap içmiyor diye kasılıp gezer ama
yedikleri yanında şarap meze sayılır!”
Ömer HAYYAM
GÜNÜN SÖZÜ
“TÜRKİYE cehaleti ile övünen olağanüstü bir ülke. Osmanlılığı çağdaş olmaya yeğleyen fakat çağdışı oynayan bir toplum yaşıyor Türkiye’de... Otomobiller, gökdelenler, telefonlar, dünyanın bütün lüksünü fakirlere kredi ile satan alışveriş merkezleri, plajlar, yolları dolduran on milyonlarca yabancı ve yerli turisti ile özgün bir tiyatro ülkesi... İki kimlikli ya da Janus kafalı... Bir yüzü geriye bir yüzü ileriye bakıyor.”
Doğan Kuban
Pasif görevlere verilen 536 mülki amiri AKP iktidarı atamadı mı
CHP İstanbul Milletvekili M. Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı’na, bir kararname ile çoğunluğu vali yardımcısı ve kaymakamlardan oluşan 536 mülki idare amirinin görevden alınarak pasif görevlere çekildiğini belirterek şu soruları yöneltti:
“Görevden alınan mülki amirlerin büyük bir bölümümün sicillerinin oldukça iyi olduğunu ve içlerinden bir kısmının kamu tarafından başarıları nedeniyle defalarca ödüllendirildiği göz önüne alındığında, 536 kişinin görevden alınma gerekçesi nedir? Bu kişiler hakkında bakanlığınızca açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Yoksa, bakanlığınızın ‘fişleme’, ‘andıçlama’ çalışması yürüttüğü iddiası doğru mudur? Görevden alınan kişilerin kaçı, bugün alındıkları görevlerine AKP hükümetleri tarafından atanmıştır?”
Su zengini olduğumuz yanlış
TMMOB Şehir Plancıları Odası diyor ki: “Şehirlerimizde de geniş toplum kesimlerinin çıkarlarını hiçe sayan ve rant odaklı planlama pratikleri neticesinde dere yatakları birer birer kapatılmış, kent içerisinde yer alan sulak alanlar yapılaşmaya açılarak yoğun kirlilik baskısı ile karşı karşıya kalınmıştır. Geçmişte su zengini olduğumuz yönündeki söylemlerin yanlış olduğu, son yıllarda trajik şekilde ortaya çıkmıştır. Ülkemizin olduğu gibi Ankara kenti de susuzluk (temiz suya erişim) problemi ile karşı karşıyadır.” Gökçek aksini iddia edebilir mi?
BİLİYOR MUSUNUZ
YARIN CRR’de 6. kez verilecek olan Uluslararası Hrant Dink Ödülü törenininin www.hrantdink.org ve www.hrantdinkodulu.org adreslerinden yarın saat 20.00’den itibaren Türkçe ve İngilizce olarak canlı izlenebileceğini...
BUNDAN 22 yıl önce kurulan TEMA Vakfı’nın, ülke genelinde 500 bini aşan gönüllüsü, 80 il temsilcisi, 272 ilçe gönüllü sorumlusu ve 112 üniversitede bulunan Genç TEMA topluluğunu ile doğal varlıklarımızı koruma çalışmalarımızı sürdürdüğü hatırlatılarak, herkesin TEMA gönüllüsü olması için davet yapıldığını (tema.org.tr, 0212- 283 78 16; 212- 281 11 32)...
ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği’nin çıkarmakta olduğu ‘Düşün Dergisi ve Dergi Eki’ni daha kolay okuyabilmek için ‘abone’ sistemine başladığını, yıllık yurtiçi 25 TL, yurtdışı 35 TL’nin T.C. İş Bankası Maltepe Şubesi 102 6384 TR 28 0006 4000 0014 2121 0263 84 No’lu hesaba yatırılabileceğini...
Paylaş