Ulusal Süt Konseyi haberleri sayfasında Ulusal Süt Konseyi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 274 Ulusal Süt Konseyi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda 75 lira civarında olan kıymanın kilosu 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 liranın üzerini gördü. Sadece yılbaşından bugüne, 3 ayda fiyatı yüzde 35 civarında artan et, 2 yılda alması gereken zammı, 2 ayda almış oldu. Kimileri bu fiyat artışını ‘deprem etkisi’ olarak yorumlasa da sektör temsilcileri bunun doğru olmadığı ve ramazan öncesi fırsatçılık yapılmaya çalışıldığı konusunda hemfikir. Hükümet ise düğmeye bastı. Her ne kadar eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 3 yıl önce bir yayında, Türkiye’de et ithalatının bittiğini, yerli üretime ağırlık verileceğini söylemiş olsa da fiyatları düşürmek için yine aynı taktik denenecek: Avrupa ve Güney Amerika’dan canlı hayvan ve karkas et ithal edilecek. Peki, tek çaremiz ithalat mı?
#DepremUlusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatının, 14 Ekim itibarıyla üreticinin eline litre başına net 8,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'de konuya dair bilgi verdi. İşte, son açıklamalar...
#Çiğ Süt Destek PrimiUlusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Özder, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'de görüldüğü ilk günden bu yana süt üreticilerinin üretim kapasitelerinde herhangi bir azalma olmadığını belirterek, "Ayrıca süt üretiminde doğal olarak ortaya çıkan mevsimsellik gereği süt üretiminin artacağı bir döneme girmekteyiz." ifadelerini kullandı.
#Ulusal Süt KonseyiULUSAL Süt Konseyi geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, çiğ süt üretici tavsiye fiyatı olarak 1.70 TL’nin belirlendiğini söylemişti. Ancak sonrasında Merkez Bankası’nın müdahalesiyle Ulusal Süt Konseyi’nin 1 kilogram çiğ süt fiyatını 1.60 TL’ye çekmeye çalıştığı iddia edildi.
#Çiğ SütBir litre sütün 17.5 TL’ye üretilirken satış fiyatının 14.65 TL’de kaldığını söyleyen süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye satış fiyatında artış yapmasını talep ediyor. Sanayiciler ise yurt içindeki çiğ süt fiyatının Avrupa’ya kıyasla pahalı olduğunu; bunun da ihracatta pazar kaybına yol açmaya başladığından dertli. Bu tartışmalar yaşanırken marketlerde satılan bir litre sütün perakende fiyatı ise 40 lirayı aştı. Peki ne üreticiyi ne sanayiciyi ne de tüketiciyi memnun eden süt fiyatları için neler yapılmalı? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı.
#TÜSEDADYılda yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretilen Türkiye’de kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişiyor. Onlarca üreticinin olduğu pazarda ‘Hakiki tereyağı koyu sarı olur, açık renklilerde margarin var’ algısı hâkim. Tüketici koyu sarı tereyağının peşinden koşunca sanayici beta karotenden ‘annatto’ adındaki gıda boyasına kadar birçok takviyeyle talebi karşılıyor. Peki renk, hakiki tereyağını bulmak için ne kadar güvenilir bir kriter?
#TereyağıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önümüzdeki günlerde, 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Üreticimizi koruyacak, tüketicimizi kollayacak bu yol haritasını da yine sektörümüzün katkılarıyla hazırlıyoruz. Kayıtlı, kaliteli, verimli, sürdürülebilir bir sektör oluşturacağız” dedi. Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Yumaklı, süt üretiminde markalaşmaya ağırlık verileceğini de belirtti
#HayvancılıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Son 21 yılda hayvancılık sektörüne 312 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında da 19,1 milyar lira sağlayacağız. Uygun oranlı krediler sayesinde yetiştiricilerimiz 114 milyar lira hayvancılık kredisi kullandı. TARSİM ile hayvancılıkta 16 milyar lira hasar tazminatı ödedik" dedi.
#İbrahim YumaklıTÜRKİYE, süt üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında. Avrupa’da ise Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü durumda. 2022’de 21.6 milyon ton süt üreten Türkiye’nin artan nüfusu ve global talebin yarattığı rekabete yetişebilmesi için üretimde hem miktarı hem da kaliteyi yükseltmesi gerekiyor.
#SETBİRGeçtiğimiz yıl bu zamanlarda 75 lira civarında olan kıymanın kilosu 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 liranın üzerini gördü. Sadece yılbaşından bugüne, 3 ayda fiyatı yüzde 35 civarında artan et, 2 yılda alması gereken zammı, 2 ayda almış oldu. Kimileri bu fiyat artışını ‘deprem etkisi’ olarak yorumlasa da sektör temsilcileri bunun doğru olmadığı ve ramazan öncesi fırsatçılık yapılmaya çalışıldığı konusunda hemfikir. Hükümet ise düğmeye bastı. Her ne kadar eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 3 yıl önce bir yayında, Türkiye’de et ithalatının bittiğini, yerli üretime ağırlık verileceğini söylemiş olsa da fiyatları düşürmek için yine aynı taktik denenecek: Avrupa ve Güney Amerika’dan canlı hayvan ve karkas et ithal edilecek. Peki, tek çaremiz ithalat mı?
#DepremTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, et ve süt fiyatlarına ilişkin, "Spekülatif hareket gözlemlediğimizin altını çizmek istiyorum. Ne etimizde ne sütümüzde eksiğimiz gediğimiz yok, gerekirse de gerekli tedbirler alınır" dedi. Bakan Kirişci yağışların düzensizliğine ilişkin ise "İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 33,3. Hiç su gelmemesi halinde İstanbul’un 3,5 aylık ihtiyacını karşılayacak su rezervi bulunuyor" ifadelerini kullandı.
#Et FiyatlarıSüt üretiminde yaşanan hızlı düşüş nedeniyle sanayicinin elindeki sütü stoklamaya başladığını söyleyen Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı ve ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, kriz derinleşirse tüketicinin market raflarında süt bulmakta zorlanacağı uyarısı yaptı.
#Hüseyin SimavTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci çiğ süt destek primi ile ilgili olarak, "Bakanlığımızca 15 Mayıs-30 Eylül döneminde olduğu gibi süt üreticilerinin ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 katına çıkararak 50 kuruşa yükseltmiştir. Böylece üreticimizin eline Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destekleme primi ile beraber litre başına en az 9 TL geçecektir" dedi.
#Vahit KirişciUlusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatının, 14 Ekim itibarıyla üreticinin eline litre başına net 8,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'de konuya dair bilgi verdi. İşte, son açıklamalar...
#Çiğ Süt Destek PrimiTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci çiğ süt destek primi ile ilgili olarak, "Bakanlığımızca 15 Mayıs-30 Eylül döneminde olduğu gibi süt üreticilerinin ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 katına çıkararak 50 kuruşa yükseltmiştir. Böylece üreticimizin eline Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destekleme primi ile beraber litre başına en az 9 TL geçecektir" dedi.
#Çiğ Süt Destek Primi“Süt sektöründe kartlar yeniden karılacak” diyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, masraflar hariç, çiğ sütün litre satış fiyatının 9 lira olması için sanayiciyle masaya oturacaklarını söyledi. Keskin, “Kim çok para verirse sütümüzü ona satacağız” ifadelerini kullandı.
#SütUlusal Süt Konseyi artan maliyetlerden ötürü çiğ sütün fiyatını 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarırken, Tarım ve Orman Bakanlığı hem tüketicilerin artan fiyattan daha az etkilenmesini sağlayacak hem de üreticileri destekleyecek bir adım attı. Alınan kararla, çiğ süt destekleme prim miktarı 20 kuruştan 1 liraya yükseltildi.
#Çiğ SütYükselen maliyetlerin süt üreticilerini etkilediğini ifade eden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Mart ayında üretici bir litre süt sattığında eline net olarak 4 lira 50 kuruş geçiyor. Yemin kilosuna ödediği para ise 5 lira 35 kuruş. Üreticiler yem fiyatlarının yüksekliğinden dolayı buzağılarını hemen ellerinden çıkarıyor” dedi.
#Şemsi BayraktarTARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin Halk Cumhuriyeti’ne süt ihracatının kapılarının açıldığını belirterek, "Ramazan Bayramı öncesinde açıkladığımız 54 tesisimiz, Çin Halk Cumhuriyeti’ne süt ürünleri ihracatı yapabilecek" dedi.
#SütUlusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Özder, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'de görüldüğü ilk günden bu yana süt üreticilerinin üretim kapasitelerinde herhangi bir azalma olmadığını belirterek, "Ayrıca süt üretiminde doğal olarak ortaya çıkan mevsimsellik gereği süt üretiminin artacağı bir döneme girmekteyiz." ifadelerini kullandı.
#Ulusal Süt KonseyiUluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından ilk kez Türkiye’de düzenlenen Dünya Süt Zirvesi’nde Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Türkiye’de süt sektörünün kurulmasına ve gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı onur ödülüne layık görüldü.
#İzmirUluslararası Sütçülük Federasyonu tarafından düzenlenen ve bu yıl ilk defa İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Süt Zirvesi’nde Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı sektörü değerlendirdi. Pınar Enstitüsü ile son 5 yılda 7 binden fazla üreticiye eğitim verildiğini dile getiren İdil Yiğitbaşı, “Üreticiye verdiğimiz destek ile sütün kalitesini artırıyor ve Türkiye Süt Sektörü için ‘pusula’ görevini üstleniyoruz. Dünyada sağlıklı yaşam hareketinin yükseldiği bugünlerde ürün çeşitliliğimiz ile tüketicimizin tercihlerine önem veriyoruz” dedi.
#SÜTALİ Ülker, Erol Diren ve Harun Çallı’nın aralarında bulunduğu sektör temsilcilerinin 2009’da kurduğu Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin (ASÜD) ilk işlerden biri, dünya süt üretiminin yüzde 75’ini temsil eden International Dairy Federation’a (IDF) üyelik oldu.
#Yazarlar