Ufuk Tarhan haberleri sayfasında Ufuk Tarhan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 185 Ufuk Tarhan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gelecek Düşünürü ve Küratörü Ufuk Tarhan’ın ‘yakın geleceğin gösterimini izleyeceksiniz’ dediği ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitabı okuyucularıyla buluştu. Çoğumuzun aklından geçen kaygılı düşünceler, yanıtlarını arayıp bulmaya çalıştığımız sorularla kitabına başlayan Tarhan, bundan sonra en çok konuşulacak, hedeflenecek şeylerin de ilk kez bir arada yazıldığını belirtti. Söyleşimizde dikkat çektiği geleceğin kilit ve belirleyici kavramlarını da konuştuğumuz T- İnsan Ufuk Tarhan, “Hiper teknolojik gelişmeler; über sosyopolitik ve psikolojik dönüşümler; beter ekolojik ve ekonomik fırtınalar; üzen etik ve ahlaki çöküşlerle savrulup yalpaladığımız kafa karıştıran, beyin yakan bir çağdayız. Geleceği anlamlandırabileceğimiz kavramları anlayıp, yarının işini yarına bırakmayan, geleceğini kodlayabilen nesillere dönüşmemiz gerekiyor” dedi.
#Ufuk TarhanÖğrencilerle Kariyer Günü kapsamında bir araya gelen Fütürist Ufuk Tarhan, “İçine girdiğimiz ‘dijital medeniyetler çağı’nda sürdürülebilir ve başarılı bir kariyere ulaşmak için hangi yaşta ve konumda olursanız olun, sürekli versiyon yükseltin. Mutlaka T-İnsan olun; yani kendinizi bir şeyin her şeyini, her şeyin de bir şeyini bilmeye adayın. Gelecekte başarılı olmak için yarının işini yarına bırakmayın” dedi.
#‘Yarının İşini Yarına Bırakmayın’Eğitim uzmanları, üniversite tercih döneminde milyonca adayı uyarıyor: “Puan ve sıralama önemli olsa da tercih yaparken kendinize uygun meslekleri seçin. Sırf puanınız tuttuğu için değil, severek yapacağınız ve gelecekte size fayda sağlayacak bölümleri tercih edin.” Günümüzün özellikle de pandeminin ardından değişen şartlar meslekleri de etkiledi.
#Parlayan MesleklerTürkiye’de özel bir okulda düzenlenen eğitim konferasında yapay zeka gibi teknolojilerle dönüşen eğitim ele alındı. Konferansın konuşmacıları arasında yer alan eğitim reformisti Conrad Wolfram, “Sayısal düşünme mantığının öğrencilerde oturmasını sağlamak gerekiyor. Bu, sordukları sorularda mantığı kullanarak sonuç ilişkisine gidebilmeleri için fayda sağlayacak” dedi.
#İSTEK OkullarıUfuk Tarhan, bir iş avatarı, gelecek tasarımcısı, fütürist. Bundan 10-20-50 yıl sonra bizleri nasıl bir dünyanın beklediğini merak edenler ve yeni dünyaya hazırlanmak isteyenler için bir T-İnsan modeli öneriyor. Bu modeli ve bizleri bekleyen büyük değişimi T-İnsan kitabında anlatan Ufuk Tarhan’la sohbet ettik. Tarhan, “Matrix filmindeki beyne helikopter kullanma becerisinin enseden yüklenme sahnesi gerçek olmak üzere. İnsanların içine çiplerin, çeşitli implantların takıldığı ve robotlara benzediği, robotların insansılaştığı, yapay zekânın her konuda devreye girdiği bir dünyaya doğru vites yükselttiğimiz kesin” diyor.
#İnsan140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiİSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu. Bahçıvan, çok sayıda gencin amaçsız şekilde boş vakit geçirdiğinin altını çizdi.
#İstanbul Sanayi Odası2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARYapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT’nin yeni sürümü çıktı. ChatGPT-4 adını taşıyan yeni versiyon, daha geniş bir veri tabanına ve problem çözme yeteneğine sahip. Türkiye’de ücretsiz sürümü kullanıma açıldığından beri eğitim dünyasın büyük ilgi duyduğu ChatpGPT, eğitim uzmanlarını ikiye böldü. Kimi yeni sürümle birlikte bu yapay zekanın öğretmenlerin yerini alacağını söylüyor kimiyse öğretmenlerin yapay zekâ sayesinde öğrencilere daha fazla vakit ayırabileceğini.
#ChatgptÇoğu kişi yanındakileri görmezden gelip dikkatini cep telefonuna veriyor. Bu tutumun artık bir adı var: ‘Phubbing’. İngilizce telefon (phone) ile küçümseme (snubbing) sözcükleri birleştirilmiş. Kelime kulağımıza yabancı ama bu davranışa hepimiz çok aşinayız. Uzmanlara telefon bağımlılığımızın boyutlarını; maruz kalanlaraysa ne hissettiklerini sorduk.
#PhubbingHayata geçirdiği projelerle binlerce kadının hayatına dokunan yerinde üretmeyi ve tüketmeyi odağına alan Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir’in imzasını taşıyan Mardin’in masalsı dünyasından yola çıkarak tasarlanan Zamarot 1890, kasım ayında kapılarını açıyor. Sıfır atık ekosistemine sahip, 6’ncı duyu ve deneyim restoranı olan Zamarot 1890’da gastronomide kooperatif modeli uygulandı. 170 çiftçiye istihdam sağlayan restoran gastronomi meraklılarını Mardin’e davet ediyor.
#MardinSamsung Electronics Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle, teknolojiyi daha iyi bir dünya için uygulayan gençleri desteklemek amacıyla hayata geçirdiği “Innovation Campus” eğitim programının üçüncü döneminde dört proje ödül kazandı.
#TeknolojiGelecek Düşünürü ve Küratörü Ufuk Tarhan’ın ‘yakın geleceğin gösterimini izleyeceksiniz’ dediği ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitabı okuyucularıyla buluştu. Çoğumuzun aklından geçen kaygılı düşünceler, yanıtlarını arayıp bulmaya çalıştığımız sorularla kitabına başlayan Tarhan, bundan sonra en çok konuşulacak, hedeflenecek şeylerin de ilk kez bir arada yazıldığını belirtti. Söyleşimizde dikkat çektiği geleceğin kilit ve belirleyici kavramlarını da konuştuğumuz T- İnsan Ufuk Tarhan, “Hiper teknolojik gelişmeler; über sosyopolitik ve psikolojik dönüşümler; beter ekolojik ve ekonomik fırtınalar; üzen etik ve ahlaki çöküşlerle savrulup yalpaladığımız kafa karıştıran, beyin yakan bir çağdayız. Geleceği anlamlandırabileceğimiz kavramları anlayıp, yarının işini yarına bırakmayan, geleceğini kodlayabilen nesillere dönüşmemiz gerekiyor” dedi.
#Ufuk TarhanFütürist Ufuk Tarhan, yeni kitabı ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’da uzak gelecekte dünyada neler yaşanacağını anlatıyor. Diğer gezegenlerle iletişim, çipler, genetik takviyeler, ölümsüzlük, metaverse sigortacıları ve dahası… Ama Tarhan’a göre her şeyin ötesinde insanlık sürdürülebilir yaşam için sınırsız enerji kaynağı bulmalı.
#Fütürist Ufuk TarhanMetaverse âlemi hızlı gelişiyor. Facebook ve Microsoft’un yanı sıra Nike ve Gucci gibi markaların metaverse’teki projeleri için personel almaya başladığı haberi bu hafta gündemdeydi. Sektörler arasında ABD’nin süpermarket zinciri Walmart’tan tutun Fortnite üzerinden metaverse’e giren Ferrari’ye kadar geniş bir yelpaze açılırken yepyeni ‘meta meslekler’ ortaya çıkmaya başlayacak. Gerçek dünyayı dijitale yansıtacak fütüristik iş sahalarını keşfedelim.
#MetaverseÖğrencilerle Kariyer Günü kapsamında bir araya gelen Fütürist Ufuk Tarhan, “İçine girdiğimiz ‘dijital medeniyetler çağı’nda sürdürülebilir ve başarılı bir kariyere ulaşmak için hangi yaşta ve konumda olursanız olun, sürekli versiyon yükseltin. Mutlaka T-İnsan olun; yani kendinizi bir şeyin her şeyini, her şeyin de bir şeyini bilmeye adayın. Gelecekte başarılı olmak için yarının işini yarına bırakmayın” dedi.
#‘Yarının İşini Yarına Bırakmayın’Eğitim uzmanları, üniversite tercih döneminde milyonca adayı uyarıyor: “Puan ve sıralama önemli olsa da tercih yaparken kendinize uygun meslekleri seçin. Sırf puanınız tuttuğu için değil, severek yapacağınız ve gelecekte size fayda sağlayacak bölümleri tercih edin.” Günümüzün özellikle de pandeminin ardından değişen şartlar meslekleri de etkiledi.
#Parlayan Meslekler10 yaşındayken haberlerde izledikleri bir ailenin öyküsünden çok etkilenip bir iyilik hareketi başlattılar. Liseli Karakaş kardeşler, sekiz yıl sonra, 11 ünlü isimle yaptıkları söyleşilerden oluşan kitapla huzurlarınızda... Kitabın geliriyle çocuklara solunum cihazı ve tablet alacaklar.
#GazetehaberleriYazar Amin Maalouf, Yapı Kredi Kültür Sanat'ın çevrim içi düzenlediği söyleşiye konuk oldu. Maalouf, konuşmasında "Yazdıklarım da dünyada gördüklerimi aktarma şeklim. Bazen geçmiş, bazen uzak geçmiş hakkında oluyor. Bazen de gelecekte ne gördüğüm, hayal ettiklerim hakkında oluyor. Bazen denemelerle dünyanın nasıl ve ne durumda olduğunu, işlerin nasıl yürüyüp yürümediğini açıklamaya çalışıyorum. Yani tüm hayatımı bunu yapmaya adadım. Özetle ben buyum" ifadelerini kullandı.
#Amin MaaloufNN Hayat ve Emeklilik, Hackquarters işbirliği ile sağlık teknolojisi alanında çalışan start up’ların buluştuğu NN Start Up Challenge’ın kazananları belli oldu. “When Healthtech Meets Insurance” adıyla sağlık teknolojisine yönelik en iyi iş fikirlerinin değerlendirildiği etkinlikte, kazanan ilk üç girişim sırasıyla Enbiosis, Albert ve Vivoo olurken, Healbe ve Autotrain isimli girişimler de özel ödüle layık görüldü
#NN Hayat Ve EmeklilikTürkiye’de özel bir okulda düzenlenen eğitim konferasında yapay zeka gibi teknolojilerle dönüşen eğitim ele alındı. Konferansın konuşmacıları arasında yer alan eğitim reformisti Conrad Wolfram, “Sayısal düşünme mantığının öğrencilerde oturmasını sağlamak gerekiyor. Bu, sordukları sorularda mantığı kullanarak sonuç ilişkisine gidebilmeleri için fayda sağlayacak” dedi.
#İSTEK OkullarıFütüristler Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Alphan Manas, teknolojideki hızlı değişime ayak uyduramayan birçok sektörün 2030 yılı itibariyle sonunun geleceğine dikkat çekti. Alphan Manas özellikle otomotiv yan sanayi ve tekstil sanayindeki firmalarla, alışveriş merkezlerinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. BUSİAD’ın düzenlediği 9. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu sonrası bir araya geldiğimiz Alphan Manas ile en çok dönüşümün yaşanacağı sektörleri ve yapay zekâdan geleceğin mesleklerine kadar en çok merak edilen konuları konuştuk. Manas, değişime hazır olmanın önemine değinerek “Anlattıklarımız dikkate alınmazsa çok zaman kaybedilecek” dedi.
#BURSA