Yemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek TarifleriVegan yaşam tarzı, Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla sayıda insanın seçtiği bir yol. İnternet arama motoru google’a “Vegan nedir” diye sorduğunuzda size 4 milyor 340 bin Türkçe içerik sunuyor. Karşınıza bilimsel makalelerden vegan tariflere kadar ucu bucağı olmayan bir derya çıkıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde vegan ürünleri bulmak artık çok daha kolay. Vegan restoranların sayısı çoğaldı, köfteciler bile mönülerinde vegan lezzetlere yer vermeye başladı. Veganlığa geçenlerin motivasyonu farklı farklı. Kimi daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için, kimi hayvan haklarını önemsediğinden, kimiyse iklim ve çevre duyarlılığından dolayı hayvansal ürün tüketimini bırakıyor. Çünkü hayvancılık ve yan ürünlerinden kaynaklanan karbondioksit salınımı, dünyadaki tüm sera gazı emisyonunun yüzde 51’ini oluşturuyor. Alternatif bir yaşam biçimi olarak anılan veganizm, anaakım olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’nin ilk vegan şehri olan Didim’de her yıl yüzbinlerce insan vegan festivalinde bir araya geliyor. Uluslararası İstanbul Vegfest, 8-9 Eylül’de Life Park’ta düzenlenecek. Bir haber de Bodrum’da vegan restoran açan sanatçı Zeynep Casalini’den geldi. Verdiği bir röportajda “Vegan beslenerek sağlığıma kavuştum” diyordu. Dünden bugüne vegan yaşam tarzını masaya yatırdık, son eğilimleri araştırdık, olan biteni doktor, diyetisyen ve aramızdan veganlarla konuştuk...
#VeganKış yaklaşıyor. Sıcaklık düştükçe Montreal’in yaşamı zenginleşir. Kentin geniş parkları kayak, paten pistine dönüşür, gündüz karın tadını çıkaran Kanadalılar akşam İskandinav SPA’larında yorgunluk atar, barlarda sıcak sohbetler yapılır. Kentin restoranlarında son yıllarda kayak merkezlerini çağrıştıran kütük ev dekorasyonu yaygınlaşıyor. Kışı canlandıran Igloofest (açıkhava müzik festivali), Montréal en Lumière (yemek ve eğlence şenliği) ile şeker kulübeleri (parklarda akçaağaç şurubu satan kulübeler) ve pek çok eğlence sizi bekliyor. Sıkı giyinmenizi tavsiye ederiz.
#35 Saatte MontrealTam ismi Sevinç Yıldız. Ama o, tuvallere ‘Sevincy’ adıyla imza atıyor. İşlerinde daha çok köpüksü bir görünüm sağlayan poliüretan malzemesini kullanan ressam, henüz 29 yaşında. ‘What the Fuck’ ise onun yedinci kişisel sergisi. Sevincy’i en son Piramid Sanat’ın ‘Dişi Sanat’ adlı karma sergisinde görmüştük. Üzerinden bir ay geçmedi ki, geçtiğimiz perşembe günü Galeri Eksen’de ‘What the Fuck’ adlı kişisel sergisini açtı. 2 Nisan’a kadar ziyarete açık olacak sergi, galeriyle eş zamanlı olarak Nişantaşı’ndaki Biber Bar’da da gösterilecek. Bakın, Sevincy işleri ve sanatçı kimliğine dair bize neler anlattı...
Zengin mönü deyimini duymuşsunuzdur. Çeşitleri olağandan fazla olan lokantalarda genellikle açık büfe için kullanılan bir deyim bu. Lokantalar arasında lezzet, ikram ve yaratıcılık açısından olduğu gibi, bu açıdan da yarış var. İstanbul’un Anadolu yakasındaki Ünlüer Gurme adlı et lokantası, brunch büfesinde tam 250 çeşit yiyecek-içecek sunmakla övünüyor. İstanbul Kanyon Alışveriş Merkezi’nde, Türkiye’deki ilk halkasını açan İngiliz zinciri Gourmet Burger Kitchen (GBK) ise, hamburger çeşitlerini, farklı damak tatlarına seslenen yaratıcı soslarıyla 26’ya çıkarmış.