Osmanlı’da Kurban Bayramı

Yine bir bayram sabahına uyanacağız yarın. Peki, Osmanlı’da kurban bayramının ilk günü nasıl geçerdi? Bayram sabahı o zamanlarda da namazla başlıyordu.

Kurban kesecek olan ev sahibi, beline ipek bir futa bağlar, iyice bileylenmiş bıçağı eline alırdı. Kurbanı ya kendisi keser ya da kestiği hayvana zarar verme korkusuyla bu işin ehli olan birini kendisine vekil tayin ederdi. Kurban kesildikten sonra da eve dönüp şükür namazı kılardı. Ev sahibi, bayramın ilk günü, küçük bir kaseye konmuş et suyunda pişmiş pirinç çorbası, kendi kurbanının böbreğinden yapılmış külbastı, et suyunda pişirilmiş güveç pilavı ve hoşaf yerdi. Bu kadar ağır bir yemekten sonra sofrada turunç reçeli bulundurulması da kibarlığının göstergesi sayılırdı.

İnce noktalar

Sebzelerin haşlanmasında az su kullanırsanız vitamin ve mineral değerlerini daha az kaybederler.


Pasta aşiyan

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

35 adet pötibör bisküvi

2 yemek kaşığı margarin (yumuşamış)

1 çay kaşığı tarçın

Üzeri için

1 paket hazır vanilyalı puding

2 su bardağı süt

2 su bardağı vişne (dondurulmuş)

6 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı nişasta

1 su bardağı vişne suyu

Pötübör biskivüleri robotta çekerek un haline getirip derin bir kaba aktarın. Üzerine margarin ve tarçını da ilave ederek yoğurun. Hamuru, orta boy bir kelepçeli kalıba bastırarak yerleştirin. Soğuk bir ortamda ya da buzdolabında 1-2 saat bekletin. Diğer taraftan da vanilyalı puding ve sütü bir tencerede sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Buzdolabındaki bisküvili hamuru kelepçeli kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine ılınan pudingi aktarıp buzu çözülmüş olan vişneleri de yerleştirin. Jöle için, 4 yemek kaşığı toz şeker, nişasta ve vişne suyunu, küçük bir tencerede sürekli karıştırarak çok kısık ateşte pişirin. katılaşıp kaynamaya başlayınca ocaktan alıp hemen vişnelerin üzerine gezdirin. Soğuyunca servise sunun.

Not: Pastayı süslemekte kullanacağınız jöle hazır da olabilir.

Üç buçuk köfte

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Köfte için

250gr kuzu kıyması

250gr dana kıyması

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

3 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)

Kızartmak için

1 çay bardağı sıvıyağı

2 yemek kaşığı un

1 adet orta boy havuç

1 adet orta boy kabak

2 adet orta boy patates

Öncelikle, yoğurma kabına soğanları rendeleyip üzerine ufalanmış bayat ekmek içi, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Kıymayı da ilave edip yoğurun. Bir tepsiye 2 yemek kaşığı kadar un serpiştirin. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzda yuvarlayarak unlu tepside biriktirin. Tepsiyi sallayarak unun köftelere bulaşmasını sağlayın. Diğer taraftan, sıvıyağı tavada kızdırdıktan sonra köfteleri, tavayı sallayarak yumuşayıncaya kadar kızartın. Havuç ve patatesi soyarak, kabağı soymadan kaynayan tuzlu suya atıp haşlayın. Sonra, sebzelere küçük kurabiye kalıpları ile şekil vererek kesin. Köfteleri şekilli sebzelerle kürdana batırarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları