Geçen hafta Meclis’e sunduğu Fındık Kanunu Teklifi ile ilgili açıklama yapan CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, kanun teklifinin belkemiğini yabancı kartelin tekelini kıracak “21. Madde” olarak tanımladı. Adıgüzel açıklamasında şunları söyledi:
#FındıkGarantör ne demek sorusu merakla araştırılmaya devam ediliyor. Kamuoyuna yansıyan haberlerle beraber garantör ne demek sorusunun yanıtına yönelik araştırmalar hız kazandı. Garantörün Türkçe karşılığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, internette kelimenin cümle içinde kullanımını da araştırıyor. İşte, TDK'ya göre garantör kelimesinin ve garantör üniversitenin anlamları
#Garantör12 Temmuz 1932 tarihinde yapılan dil devriminden sonra isim ve fiil köklü kelimelerden birçok yeni sözcük türetilmiştir. O sözcüklerden biri olan sözleşme, ''söz'' kelimesinden türetilmiştir. Sözleşme, iki tarafın birbirine söz vermesi demektir. Hukukta ise tüzel ve gerçek kişilerin imzaladıkları taahhütnameye sözleşme adı verilir. Sözleşme ne demek? Sözleşme TDK sözlük anlamı nedir? Sözleşme nerelerde yapılır tüm detayları ile sizler için derledik.
Tevkifat, vergi bakımından, vergiler üzerinde bölüşme ya da kesinti yapma anlamına gelir. Normal ya da irsaliyeli faturadan hiçbir farkı olmayan tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise, faturaya işlenen verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek iki taraftan da vergi alınıyor olmasıdır. Tevkifat nedir ve nasıl hesaplanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TevkifatMükellef kelimesi sıkça kullanılmasına rağmen kişiler tarafından anlamı bilinmemektedir. Bu nedenle araştırma sağlanan kelimelerin başında gelmektedir. Detaylı olarak ele alınan konuda mükellefin anlamlarını merak ediyorsanız işte detaylar.
#Mükellef Nedir?Garantör kelimesinin ne anlama geldiği ve sözlükteki karşılığı gündemde yer alan haberlerle beraber merak konusu oldu. Güvence ve teminat gibi anlamları barındıran garantör kelimesi sıfat ve isim olarak Türk Dil Kurumu'nda (TDK) birden fazla anlamları taşıyor. Peki, garantör ne demek? Garantör üniversitesi anlamı nedir?
#Garantör Ne DemekMUSTAFA Kemal Atatürk, 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumu’nu (TDK) tüzel kişiliği olan bir dernek olarak kurmuş ve Dil Devrimi’ni başlatmıştır. TDK, Atatürk’ün öncülüğünde ilk Türk Dili Kurultayı’nı 26 Eylül 1932’de Dolmabahçe Sarayı’nda topladı, bilim ve sanat insanlarının yanı sıra yurdun her yerinden, her inanç ve kökenden yurttaşların da katıldığı kurultayda 26 Eylül, ‘Dil Bayramı’ olarak kabul edildi.
#YazarlarTürk dili üzerinde çalışmalar yapmak ve Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek çözümler bulmak için kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti, daha sonra Türk Dil Kurumu adını almıştır. İşte, TDK'nın misyon ve vizyonu hakkında merak edilen bazı detaylar
#TdkTÜRK Dil Kurumu’nın (TDK) web sitesindeki sözlüğünde “müsait” kelimesinin “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak tanımlanmasına AK Parti’den de tepki geldi. Grup Başkanvekili Naci Bostancı bu ifadeyi, “kadını hakir gören, aşağılayan anlayışın, zihnin uzantısı” diye niteledi.
BAŞBAKAN Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Diyarbakır'da Kürtçe 'Akademiya Ehmede Xani-Ahmede' (Ahmede Hani Dil Akademisi) binası yanındaki tarihi Ulu Camii’nin restorasyonu biten bölümünün açılışını yaptı. KCK davalarından yargılanan sanıkların Kürtçe savunma yapmak isterken karşılaştıkları sorunların yasal düzenleme yapılarak aşılaşacağını belirten Arınç, "Önümüzdeki günlerde yasal düzenleme yapılacaktır. Ve artık Kürtçe ifade ve savunma verme konusunda bir gedik aşılmış olacaktır" dedi. Türk Dil Kurumu’nun (TDK) Kürtçe sözlük hazırladığını da belirtti.
Türk Tarih Kurumu’ndan sonra, Türk Dil Kurumu da Cumhuriyet Halk Partisi ile yürüttüğü hukuk mücadelesinden galip çıktı. Türk Dil Kurumu, Atatürk’ün vasiyetiyle Türkiye İş Bankası hisselerinden kurumun payına düşen 104 milyon YTL’yi aldı. Bu para, ana para ve nema olarak Türkiye İş Bankası’nda bloke edilmiş olarak duruyordu.
Türkiye İş Bankası hisselerinden Türk Tarih Kurumu payına düşen 101 milyon YTL, CHP’nin talimatıyla kurumun hesabına yatırıldı. CHP, Türk Tarih ve Türk Dil Kurumları’na yapılan ödemeleri "Bu iki kurum 12 Eylül’de kapatıldı. Yeni kurulanlar ayrı tüzel kişilik" diyerek durdurmuştu.