Eğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiMutfaklarda vazgeçilmez bir lezzet olarak kullanılan sebzelerden biri olan lahana özellikle sonbahar ve kış aylarının en çok tercih edilen yiyeceklerinden bir tanesidir. Lahana nasıl haşlanır ve lahana haşlanırken neler yapılmalıdır hakkındaki incelikleri ve tüm bilgileri sizler için derledik.
#LahanaYemek yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok detay var. Özellikle bakliyatlar haşlanırken doğru bir şekilde pişirme yapılmalıdır. Yeşil mercimek için doğru pişirme yöntemi de bilinmelidir. Yeşil mercimek nasıl haşlanır? Yeşil mercimek haşlarken dağılmaması için ne yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Yeşil MercimekYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkDeniz börülcesi içindeki mineraller sayesinde vücudun tuz dengesini sağlar. Deniz börülcesi denizdeki tüm mineralleri içinde barındırdığı için insan vücudu için oldukça faydalıdır ve tüketilmesi gerekir. İdrar sökücü ve bağışıklık güçlendirici özelliği de özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin tüketmesi gerektiğini gösterir. Deniz börülcesinin faydaları ile beraber cilde etkisini ayrıntıları ile derledik.
#Deniz BörülcesiYapılan araştırmaya göre bir yemeği hazırlandıktan sonra tuz eklemek, kadınlarda 1.5, erkeklerde ise 2.28 sene ömürde kısalmaya neden oluyor. Peki günlük ne kadar tuz tüketmek gerekiyor? Ekstradan yumurta, salata ve domatese atılan tuz ne gibi sorunlara neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDiyet yapan pek çok kişi yediği besinlerin kilo yapıp yapmadığını merak eder. Arada atıştırmalık olarak çubuk kraker tüketen bazı kişiler çubuk krakerin kilo yapıp yapmadığını merak ediyor. Pek çok besin gibi çubuk kraker de tüketim şekline göre kilo almaya neden oluyor. Çubuk kraker kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı Yaşamİnsan vücudu, günlük yaşam içerisinde farklı sıvı tüketimlerine ihtiyaç duyar. Bu sıvı ihtiyacını sadece su değil farklı içecekler ile de sağlayabilir. Ayranda vücut için oldukça faydalı olan içeceklerden bir tanesidir. Ancak ayran kilo aldırır mı? En çok merak edilen sorular arasındadır. Sodalı, tuzlu ve hazır ayran içmek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamÇay sohbetlerinden ve akşam keyiflerinden eksik olmayan çekirdek, en ekonomik çerezler arasında yer alır. Her kesimden ve her yaştan kişinin severek tükettiği çekirdek, genellikle de ayçiçeği tohumlarından elde edilir. Balkonda, televizyon karşısında, çay keyfinde ve parkta otururken en çok tüketilen çerez çekirdektir. Çekirdek kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamJapon araştırmacılar, zayıf elektrik akımını kullanarak geliştirdikleri yemek çubuklarıyla yemeklerdeki çok az miktardaki tuzun bile tadını yapay olarak en az bir buçuk kat arttırarak günlük tuz alımını sınırlandırmayı hedefliyor.
#JaponyaPandemi öncesi keyif aldığım yemeklerden biri ‘dana kaburga’ üzerine uzmanlaşmış olan Markus Prime Ribs isimli sevimli lokantadaydı. Bu dönemde, tavsiye edeceğim yemeği olan lokantaları yazmak istiyorum. Markus da kaburgalarında yurtdışı ortalamasını tutturuyor.
#YazarBöbrek taş hastalığı oldukça yaygın izlenen bir sağlık sorunudur ve görülme sıklığı son 30 yılda dramatik bir şekilde artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kişinin böbrek taş hastalığına yakalanma oranı 1980’li yıllarda %3 olarak bildirilirken, 90’lı yıllarda bu oran %5, günümüzde ise %10 olarak bildirilmektedir. Bu artıştan özellikle sedanter yaşam tarzı ve değişen beslenme alışkanlıkları sorumlu tutulmaktadır.
#Böbrek TaşıÖZEL Egeumut Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uğurlu, yüksek tansiyon ve tuz hakkında yanlış bilinenler ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Hastaların doktorlarına en çok sorduğu ve kendilerince bazı yanıtları olan sorulardaki yanlışların bilinmesinin, takip, tedavi ve bilinçlenmede oldukça önemli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uğurlu, “Hipertansiyon ülkemizde 18 yaş üstünde her 10 kişiden 3’ünde bulunmaktadır ve hipertansiyon ile mücadelede en önemli nokta, tuz kısıtlaması ve yaşam tarzı değişikliğidir. Ülkemizde önerilen normal tuz alımının (günlük toplam 1 çay kaşığı: 6 gram sodyum) yaklaşık 2-3 katı tuz tüketilmektedir. Elbette tuz vücuda gereklidir. Ancak her şeyde olduğu gibi tuzda da fazlası bizlere hastalık olarak dönmektedir” diyerek, şu bilgileri verdi:
#İzmirPortakal kış aylarının vazgeçilmez bir meyvesidir. Peki, portakal nasıl yetiştirilir? Ülkemizde en çok ve en iyi portakal nerededir? Portakal alırken en iyi olan ilimiz hangisi ise oradan tercih etmek gerekir. İşte, tüm detaylar.
#Portakal Nasıl YetişirTuz besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde ediliyor. Tuzun %60’ı klor, %40’ise sodyumdan oluşuyor. Besinlerin pek çoğunun bileşiminde bulunan sodyum, ‘doğal yiyecek tuzu’, sofra tuzu ise ‘sodyum klorür’ olarak adlandırılıyor.
#TuzTurşular geleneksel mutfağımızın en önemli parçalarından. Buna bir de sağlığa faydaları eklendiğinde turşuyu soframızdan neden eksik etmememiz gerektiğini anlıyoruz. Fermente bir gıda olan turşu, bağışıklık sistemini güçlendirmekten kilo kontrolünü desteklemeye vücudumuza birçok yarar sağlıyor. Ancak dışarıdan alınan turşular içindeki olası katkı maddeleri nedeniyle kafa karıştırabiliyor. Bu nedenle ev yapımı turşunun yerini hiçbir şey tutmuyor. Peki evde turşu yaparken nelere dikkat edilmeli? Turşu yapmanın püf noktaları hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz…
#Turşu Nasıl YapılırYaz demek, bolluk bereket demek, tazecik mis kokulu renk renk sebze meyve demek. Özellikle de bol miktarda domates ve biber demek. Yazın sonları yaklaştığında bu renk ve lezzetleri kışa da yanımızda götürmek için kolları sıvayıp kış hazırlıklarına başlıyoruz. Tarhana, erişte derken olmazsa olmaz salça yapımı da kesinlikle atlanmamalı. Bu içeriğimizde sizin için domates salçası ve biber salçası için yapım aşamalarını, püf noktalarını ve saklama tüyolarını bir araya getirdik. Küflenmeyen, bozulmayan nefis salçalar için haydi sıvayalım kolları…
#Domates Salçası Nasıl YapılırTuz odası terapisi yani Haloterapinin solunum sistemi hastalıklarından cilt hastalıklarına, kas iskelet sistemi hastalıklarından kronik yorgunluğa kadar pek çok rahatsızlıkta hastalara şifa veriyor. Bakın Tuz Terapisi nasıl uygulanıyor ve hangi hastalıklara nasıl deva oluyor...
#Tuz Odası Terapisi