“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarÖstrojen hormonu öncelikle yumurtalıklarda kolesterolden gelen hormonu içermektedir. Bu hormon sadece kolesterolden değil böbrek üstü bezi ve az miktarda yağ dokusu üzerinden de salgılanmaktadır. Östrojen hormonu kadınlarda bulunduğu gibi erkeklerde de bulunmaktadır. Kadınlarda adet döngüsü üzerinde önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde ise bu hormonun fazla olması cinsel isteksizlik gibi önemli rahatsızlıklara yol açmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Östrojen Hormonu YüksekliğiŞalgam suyu kilo aldırır mı merak edilen konulardan biridir. Özellikle çoğu kişinin sevmesinden dolayı da şalgam kalorisi araştırılan besinler arasındadır. Bu bakımdan şalgam kilo aldırır mı araştırabilir ve rahatlıkla tüketmeyi ya da tüketmemeyi seçebilirsiniz. Şalgam suyu kilo aldırır mı verdirir mi? Şalgam suyu ile kilo alma ya da verme mümkün müdür detaylıca derledik.
#Sağlıklı YaşamBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarBirçok kişi tarafından toprağın altında yetişen bitkiler merak edilmektedir. Özellikle ev hanımları tarafından birçok bitkinin yetişme aşamaları merak edilen konular arasındadır. Bu nedenle toprağın altında yetişen bitkilerin hangileri olduğunu öğrenebilir ve bu şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için toprağın altında yetişen yumrulu bitkiler nedir ve özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.
#BitkiWasabi, Japon mutfağında sıklıkla kullanılan ve sosu ile ünlü bir lezzet olarak daha çok restoranlarda karşımıza çıkıyor. Sushi yanında servis edilen wasabi acımsı tadıyla pek sevilmese de faydaları onu yemeye değer kılıyor. Peki, wasabi nedir, nasıl yenir? İşte wasabi faydaları ve sosu hakkında bilgiler...
#WasabiOtlar doğru tüketildiğinde, sağlık açısından büyük fayda sağlamaktadır. Otların yapısını ve kullanılacağı yeleri bilen kişiler alternatif tıp olarak otlardan yararlanır. Turp otu da faydalı otlar arasında yer almaktadır. Turp otu adı kişiler tarafından bilinmektedir ama kullanım detaylarını pek çok kişi bilmez. Turp otu ile bitkisel tedavi yapılabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Turp OtuÇoban çantası otu kavramı tarım sektöründe kullanılan bir ifadedir. Bilindiği gibi doğa insanlara kendiliğinden yetişen şifalı otlar sunmaktadır. Bu otlar bazı hastalıkların tedavilerinde ya da gıda amaçlı kullanılabilmektedir. Fakat bazen insanlar isimlerini bile duymadıkları ot çeşitleriyle karşılaşabilmektedir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak çoban çantası otu nedir, ne işe yaramaktadır, nerede yetişmektedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelmektedir detayları ile derledik.
#Çoban Çantası OtuSivilceler, iyileşirken leke veya iz bırakarak iyileşir. Bu nedenle ciltte meydana gelen izler rahatsızlık verebilir. Stres ve sağlık beslenme gibi durumlar da sivilce oluşumu tetikleyebileceği gibi bazı cilt problemleri de buna neden olabilir. Sivilce lekelerine iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm bulunabilir. Peki sivilce lekeleri nasıl geçer? Evde sivilce izlerine ne iyi gelir? İşte sivilce oluşumunun nedenleri ve sivilce lekelerine çözüm olabilecek öneriler...
#Sivilce Lekelerine Ne İyi GelirÜlkemizin en ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor hem bir ekonomist hem de bir sosyolog. Yeni yayımlanan ‘Hesap Lütfen!’ adlı kitapta da okur olarak Milor’un sosyolog yönünden epey yararlanıyoruz. Gazeteci Nurhak Kaya’nın nehir söyleşi olarak hazırladığı kitapta çok yönlü bir aydının hayata, topluma ve birey olmaya dair görüşlerini kendi yaşam tecrübeleri eşliğinde okuyoruz… Sayfaları adeta yutarken “Evet yaaa, ne kadar doğru” hissiyatıyla küçük aydınlanmalar yaşıyoruz… Hürriyet Ekler’in yazarı Milor’la kitap kadar samimi bir söyleşi yaptık.
#GazetehaberleriTurp kazık köklü bitki türleri arasındadır. Ilık ve serin iklimi seven bir bitkidir. Aşırı sıcaktan ve soğuktan hoşlanmaz. İnsan sağlığına pek çok faydası olan bitkilerden olan turp ile alakalı çok fazla merak edilen turp tohumu nasıl ve zaman ekilir? Turp tohumu nasıl olur ve nereden alınır şeklindeki konuları detaylarıyla derledik.
Bana göre “sağlık tüyolarının medyada şeker gibi dağıtıldığı” yeni ve farklı bir dönemdeyiz ve müthiş bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıyayız. Neticede de sağlığımızı koruma, sağlıklı kalma, hastalıklardan uzak durma gibi meseleler çok karmaşık süreçler haline geldi. Diğer taraftan, hepimiz fazlasıyla farkındayız, zor bir yıl geçirdik. 2021’in de beklediğimiz kadar kolay geçeceğini zannetmiyorum. Bu arada yaşam tarzımız, hayatımıza ilişkin seçimlerde de bazı değişiklikler oldu, olacak. Ben kendi adıma bu değişikliklerin neler olabileceğini aşağıda özetlemeye çalıştım.
#YAZARVitamin, mineral ve lifli içeriğiyle tam bir sağlık deposu olan turp, genellikle yemeklerin yanında garnitür olarak veya salatanın içinde tüketiliyor. Ayrıca antioksidan ihtiyacını da karşılıyor. Peki turpun faydaları neler? Hangi turp daha yararlı? Kimler turp tüketiminden kaçınmalı?
#TurpKişilerin iletişim kurması için gerekli olan en mühim şey, sestir. Seste ortaya çıkan bozulma ve farklılıklar, iş hayatından özel hayata dek, her alan için olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Fakat eğer ciddi bir rahatsızlık var ise, uzman bir hekime görünmesi gerekmektedir. Peki, ses telleri nerede bulunur, ses tellerine neler iyi gelir veya neler zarar verir, açıklayalım.
#Ses Telleri NedirUzmanlara göre, derin dondurucunuzdaki gıdaları saklama süresi bir yılı geçmemelidir. Ama kurallara hangimiz uyuyoruz ki? Bazen küçük paketlerimiz yıllarca derin dondurucuda bekliyor. Peki ama ne yapmalıyız, görmezden gelip buzdolabının kapısını kapatmalı mı, yoksa artık tüketmeli miyiz?
#Derin DondurucuŞevketi bostan, arapsaçı, cibez, ısırgan, kuzukulağı gibi Ege otları, sofraların ve bahar diyetlerinin vazgeçilmezi oluyor. Sindirim sistemini güçlendiren, cildi güzelleştiren, karaciğeri temizleyen ve kalp damar, hipertansiyon gibi hastalıkların gerilemesinde etkisi olan Ege otları ve festivallere konu olan enginar, sofralardaki yerini aldı.
#Ege Otları