Güncelleme Tarihi:
Yetiştiriciliği yapılan pek çok bitkide olduğu gibi turp bitkisinden de tohum elde edilebilmekte ve bu sayede turp bitkisinin çoğaltılması ve yetiştiriciliğinin yapılması mümkün hale gelmektedir.
Turp Tohumu Nedir?
Turp, tohumu turp bitkisinin çoğalması için faydalı bir unsur olduğu gibi aynı zamanda insan sağlığı için de son derece yararlı bitkilerdendir. Turp bitkisinden elde edilen tohumu aktarlardan kolaylıkla temin etmeniz mümkün olur.
Turp Tohumu Nasıl Olur?
Turp bitkisinin tohumunun oluşumunda turpun çiçeklenmesi önemli bir konudur. Çiçeklenen turp bitkisinin bir süre sonra açılmış olan çiçekleri dökülmeye başlar ve sonrasında kese biçiminde yeşil tohumluklar oluşur.
Turp Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Tohum almak için önceden yetiştirilmiş olan turplardan tohum alınmak için belirlenmiş olanların öncelikle çiçek açması beklenir. Daha sonra çiçek açmış durumdaki turpların çiçekleri dökülür ve kese şeklinde oluşan tohumlukların oluşması beklenir.
Turp tohumlarını toplamak için ise turplardaki tohum keselerinin tamamen kuruması beklenir. Bu tohum keseleri tamamen kurduktan sonra toplanarak içlerindeki ki tohumları çıkarılır. Turp tohumları bu şekilde elde edilir. Eğer önceden ekimi yapılmış olan turp bitkileri bulunmuyor ise bu durumda aktarlardan yahut internet üzerinden kolaylıkla turp temin edilebilir.
Turp Tohumu Nasıl Ekilir?
Turp tohumu ekilmeden önce turp tohumunun ekileceği saksı uygun toprakla doldurulur. Sonrasında ekim için hazırlanmış olan turp tohumları toprağa sırala olarak 5-10 cm aralıklarda ve sıra üzeri 20-25 cm arasında yerleştirilip üzerleri ise ince elenmiş toprakla 0,5-1 cm kalınlıkta olacak şekilde kapatılır.
Turp tohumlarının çimlendirilme işlemi açık arazide yapılacak ise öncesinde toprağın işlenmesi gerekir. Sonrasında ise işlenmiş olan toprağa turp tohumları yerleştirilir ve üzerleri ince elenmiş toprak kullanılarak 0,5-1 cm kalınlıkta olacak şekilde kapatılır. Sonrasında ekimi yapılan toprak yüzey şeffaf bir naylonla kapatılmalıdır. Periyodik olarak toprak sulanarak nemlendirilmelidir.
Turp Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Turp tohumu ekimi çoğunlukla ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarını kapsayan zaman dilimleri içinde önerilmektedir. Ekim işleminde turp fidesi kullanılmak isteniyorsa turp fidesi ekim aralıkları 5-10 cm , ve sıra üzeri 20-25 cm arasında olmalıdır.
Toprağa ekilen turp tohumları fide haline geldiğinde ise yaklaşık olarak 4-5 cm uzunluğa sahip olduklarında bir bahçeye yahut büyük bir saksıya aktarılabilir. Turp fidelerinin dikimi yapılmadan önce dikim yapılacak olan toprağın tavına gelmiş ve işlenmiş olması gerekmektedir. Toprak ısının ideal olması ,don olaylarının yaşanacağı dönemlerin geçmiş olması ve turp fidesi dikimi gerçekleştirilecek olan toprağın yeterli mineral değeri yoksa gerekli torf ve organik gübreler kullanılarak gıda takviyesi yapılması önemlidir.
Turp fidelerinin dikimi için ise toprak uygunsa fide dikiminin yapılması için uygun serin ve rüzgarsız havalar tercih edilmelidir. Toprağa dikilecek olan fidelerin daha fazla güneş ışığından faydalanabilmesi için kuzey-güney istikametindeki dikimlerin tercih edilmesi önerilir. Toprağa dikilecek fidelerin arası 5-10 cm cm ve sıra üzeri 20-25 cm olacak şekilde dikilmesi gerekir. Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift dikim yapılması uzun vadede hem sulama hem de hasat maliyetlerini azaltır.
Turp Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Turp tohumları, ekimi yapılacak oldukları ocaklara atılmadan önce 1 gün su içerisinde yahut nemli bir bez içerisinde bekletilerek çimlendirme yüzdesinin artırılması gerekir. Toprağa ekimi gerçekleştirilen turp tohumlarının çimlenme süresi 4-8 gün arasında olmaktadır. Turp tohumları çimlenmeye başladığı zaman üzerine kapatılan şeffaf naylonu kaldırılarak direk güneşten korumaya alınmalıdır.
Turp Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Turp tohumu ekimi yapıldıktan sonra günlük olarak ve toprağı çok fazla ıslatmadan nemli tutmak amacıyla sulanır.
Turp Tohumu Nasıl Saklanır?
Yerli tohumları öncelikle sirke, sarımsaklı su, limonlu su gibi doğal ürünler kullanılarak dezenfekte edilmelidir. Sonrasında tohumu temizlenip kurutularak saklanır.