TİSK ya da bilinen adıyla Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücret tespit komisyonunun göreve başladığı dönemde araştırılan konu oluyor. Bu sendikalar arasında TÜRK-İŞ de merak edilenler arasında yer buluyor. Peki, TİSK ve TÜRK-İŞ nedir ve görev alanları nelerdir? İşte, o detaylar
#TiskYükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına yönelik olarak üniversitelerde yeni bölümler açıyor ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yaptığı protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.
#YÖKÜniversite sınavında tekstil mühendisliğini tercih eden öğrencilere ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği Projesi’ kapsamında, asgari ücret Tutarında karşılıksız burs desteği devam ediyor. Bu yıl burs desteğinin yanı sıra, gençlere, öğrencilikten iş hayatına geçiş ve kariyerde ilk adım için staj programı da başlıyor.
#Tercihim Tekstil Mühendisliği ProjesiTekstil ve hazır giyim sektörlerinin 2019 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) katılımıyla sektördeki nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması için başlattığı 'Tercihim Tekstil Mühendisliği' projesi bu yıl da devam ediyor. Projeyle üniversite sınavında ilk 20 bine giren öğrenciler, asgari ücret tutarında burs kazanırken mezun olduktan sonra da iş garantisi elde ediyorlar.
#Tekstil Mühendisliğiİşveren sendikaları koronavirüs salgını sonrasında devreye girerek aldıkları tedbirleri ve destekleri arttırdı. Sendikalardan toplam 3 milyon maske dağıtımı yapılırken, 100 bin çalışan için evden eğitim planlandı. İnşaat ustaları için de uzaktan eğitimi devreye alan işveren sendikaları, kurdukları gelişim platfomuyla iş güvenliği ve psikoloijik destek gibi eğitimler verecek.
#GazetehaberleriTürkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Ahmet Hamdi Topbaş "Tekstil sadece Türkiye'nin değil dünyanın en stratejik sektörlerinden biri. Türk tekstil sektörünün Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere dünyayla rekabet edebilmesi için işveren üzerindeki mali yüklerin azaltılması gerekiyor" dedi.
#TekstilTekstil, hazır giyim ve deri ihracatçı birlikleri ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın (TTSİS) başlattığı "Tekstil ve Deri Mühendislerinin Sektöre Kazandırılması Çalışmaları" kapsamında, Anadolu ve fen lisesi rehber öğretmenleri ve okul müdürlerine yönelik tanıtım semineri düzenlendi.
#TekstilYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç "2019-2020 öğretim döneminden itibaren tekstil ve deri mühendisliğini tercih eden öğrencilerimize gerekli şartları sağlamaları halinde sektör tarafından eğitim bursu verilecek ve istihdam garantisi sağlanacak" dedi.
#Yekta SaraçTürkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) Genel Başkanı Muharrem Kayhan, "Üretim unsurlarının kurulduğu bölgelerde üretim ve istihdam kaybının önlenmesi için mutlaka yerinde teşvik sistemleri geliştirilmeli." önerisinde bulundu.
#Muharrem KayhanTürkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası, bugün ihracatı, istihdamı, yatırımı ve sağladığı ekonomik etki ile uluslararası arenada da söz sahibi konumuna geldi. Sendika, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın en saygın uluslararası tekstil ve hazır giyim kuruluşlarına üye olarak platformlarda küresel politikalara yön veriyor.
#TekstilAdil rekabet koşullarında küresel güç olarak öne çıkan Türk tekstil ve hazır giyim sanayi, 2011 yılında bazı ürünlerin ithalatına getirilen ek gümrük vergileri sayesinde çok büyük yatırımlar yaptı ve istihdamını süratle arttırdı. Ancak son dönemde, istihdamdaki azalış dikkati çekiyor.
#GazetehaberleriYıllık 15 milyar dolarlık dış ticaret fazlası ile tüm sanayi sektörleri içinde ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan tekstil ve hazır giyim, bir taraftan gelişmekte olan ülkelerle maliyet rekabeti, bir taraftan da üretime dönüş yatırımı başlatan AB, ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerle ‘Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve yüksek teknolojiyle üretim rekabeti’ yaşıyor.
#TekstilÇERÇEVE anlaşması imzalanan Türkiye-Pakistan Serbest Ticaret Anlaşması’nda (STA) nihai imzalar atılırsa, Çin ve Bangladeş gibi ülkelerle STA’sı bulunan Pakistan’ın Türkiye’ye tekstil ürünleri ihracatı patlama yapacak. Diğer ülke ürünleri ‘trafik sapması’ ile Türkiye pazarına girecek.
#Gazetehaberleriürkiye’nin ihracatında lokomotif rol üstlenen tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcileri Rusya, AB, Suriye ve Irak gibi son dönemde daralan pazarlar nedeniyle gözünü dünyanın en büyük pazarı ABD’ye dikti. ABD’nin Ortadoğu barışına nitelikli sanayi bölgeleri (QIZ) kurarak ekonomik katkı sağlamak amacıyla yola çıktığı QIZ’lerin Türkiye’de de kurulması için sektör yoğun çaba gösteriyor. İş dünyası temsilcileri hazır, hükümetlerin imza atması bekleniyor.
#TekstilTTSİS’nin, tekstil ve hazır giyim (THG) sektörünün ülke ekonomisi içindeki yeri ve önemini ortaya koyan raporu tamamlandı. Ezber bozan sonuçların elde edildiği araştırmaya göre THG, Türkiye ekonomisi için her derde deva nitelikte son derece önemli bir sektör. Sektörün yarattığı 64.8 milyar TL doğrudan ve 117.9 milyar TL toplam (doğrudan+dolaylı+uyarılmış) brüt katma değer, tüm sektörler içinde en yüksek değeri temsil ediyor.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, “Uluslararası karşılaştırmalara baktığımızda, öğrencilerimizin fen ve matematik becerilerinin geride kaldığını görüyoruz. Ülke olarak, inovasyon ve rekabetçilik endekslerinde de iyi bir konumda sayılmayız. Hem eğitimin niteliğinin yükseltilmesi hem de teknoloji ve inovasyon kabiliyetinin gelişmesi için enerjimizi, kaynaklarımızı STEM alanına odaklamanın çok doğru bir tercih olacağına inanıyoruz” dedi.
TÜRKİYE’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe sahip olduğu rekabet gücünün en etkin şekilde yansıdığı alanlardan biri de ev tekstili. 5.5 milyar doları bulan ihracatı ile pazarın Türkiye’deki büyüklüğü 13 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en sofistike pazarlarından biri olan AB’nin en büyük tedarikçisi olan Türk ev tekstili sektörü, global ticarette de ilk 4 oyuncu arasında yer alıyor.
TEKSTİL ve hazır giyim sektörünün son yıllardaki yatırım ve ihracat atağı, dünyada tekstil makinesi üreticilerinin Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentilerini olumlu etkiledi. Dünya tekstil makinesi üreticilerinin bir araya geldiği Almanya’daki ‘Tekstil Makineleri Workshop’unda gerçekleştirilen araştırmada Türkiye ve ABD, 2014’ün ikinci yarısında en çok makine yatırımı yapması beklenen iki ülke olarak öne çıktı.