Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğince (TJOD), "Dr. Canan Efendigil Karatay, meslekten men edildiği iddialarının gerçek olmadığını beyan ederek, 'Kimse beni meslekten men edemez, men edilmedim' şeklinde açıklamada bulunmuştur. Bu açıklaması gerçek durumla bağdaşmamaktadır" ifadesi kullanıldı.
#Canan KaratayTürkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan "Kürtaj gizlice yasaklandı" açıklaması yankı uyandırdı, son yıllarda tartışılan kürtaj konusu yeniden gündeme geldi. Bunun üzerine Sağlık Bakanı bir açıklama yaparak bunun "yalan" olduğunu belirtmişti. Bu açıklamaya da yanıt gecikmedi ve TJOD söylediklerinde hiçbir yalan olmadığını ve asıl çelişkinin Sağlık Bakanı ile Sağlık Bakanlığı açıklamaları arasında olduğunu belirtti.
#BebekBakanlık verilerine göre doktorlara 10 yılda 6 bine yakın ‘tıbbi hata’ yani malpraktis davası açıldı ve davalar sonucunda 172 milyon lira tazminat ödenmesine hükmedildi. En çok dava edilen branşlar ise acil, kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi oldu. Diyeceksiniz ki bir hata varsa hatayı yapan bedelini ödesin. Sonuna kadar katılıyorum ancak Türkiye’de bu durum da maalesef suiistimal ediliyor. Bazı avukatlar aile ‘avına’ çıktı, ‘İyi para’ vaadi ile aileleri dava açmaya teşvik ediyorlar, ilan verenler bile var.
#DoktorCOVID-19 aşıları ile ilgili hem Türkiye'de hem dünyada gebeler üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaşan, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Kıraklı, "Türkiye genelinde şu an 3 bin civarı yoğun bakım hastasının verisine ulaştık. 3 bin hasta içinde 43 gebe var. 4 de gebelik sonrası dönemde yatan hasta var. Ne yazık ki bu hastaların tamamı aşısız. Aşılı bir tane gebe yok" dedi.
#Prof. Dr. Cenk KıraklıTürkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 291 bin doğum oluyor. Doğumların yüzde 98’i bir sağlık kuruluşunda gerçekleştiriliyor. Normal doğumun teşvik edilmesine ve Sağlık Bakanlığı’nın önlemlerine rağmen Türkiye’de 2001’de yüzde 21 olan sezaryen oranı günümüzde yüzde 53.1’e çıktı. Bu tablonun en önemli nedeni kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının normal doğum sırasında yaşanan ‘öngörülemeyen ve önlenemeyen olaylar’ nedeniyle sürekli baskı ve yargılamalara maruz kalmaları.
#GazetehaberleriSağlık sisteminin temel taşları cerrahi alarm veriyor. Şiddet, hekimlere karşı açılan ceza ve tazminat davaları, yoğun nöbetler, buna rağmen ücretlerin tatmin edici olmaması gibi birçok neden hekimleri cerrahiden soğutuyor. Hekimler hasta ve yakınıyla daha az temas edecekleri alana yöneliyor.Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Yarın kendimizi emanet edecek cerrahlar bulamayabiliriz. Kaçışın önlenmesi için özlük haklarına ilişkin iyileştirmeler gerekiyor” derken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Hekimler hastalara dokunmaktan korkar hale geliyor. Sağlık, Maliye, Adalet bakanlıkları ve YÖK’le soruna bütüncül yaklaşmakta fayda var” diyor.
#GazetehaberleriAnne ölüm oranları, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri. Avrupa’da bu oran yüz binde 10’un altında. Türkiye’de ise her 100 bin kadından 14.7’si gebelik, doğum veya doğumdan sonraki 42 günde yaşamını yitiriyor. Bu tabloyu değiştirmek için 4 yıldır 7 gün 24 saat çalışan ve gönüllü hekimlerden oluşan bir hayat kurtarma timi var. Prof. Dr. Ateş Karateke, Doç. Dr. Mehmet Küçükbaş, Doç. Dr. Mesut Polat ve Doç. Dr. Selçuk Selçuk, 400 anneyi kurtardı.
#Anne ÖlümüKadın sağlığı ve hakları konusundaki en büyük global konferans olan Women Deliver Konferansı’nda, doğum kontrolünün insan hakkı olduğu vurgulandı. BM verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde her beş kızdan biri 18 yaşın altında gebe kalıyor. Türkiye’de ise yılda 20 binden fazla çocuk anne doğum yapıyor.
#Kürtaj