Bursa Kent Konseyi normal doğuma teşvik

Güncelleme Tarihi:

Bursa Kent Konseyi normal doğuma teşvik
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 15:24

Bursa Kent Konseyi normal doğuma teşvik

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) - BURSA Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, 13. Uludağ Jinekoloji ve Obstetrik Kış Kongresi Aile Hekimliği oturumunda 'Doğumuna Sahip Çık' projesi hakkında bilgiler verdi. Çepni, düzenlenen eğitim sonucunda anne adaylarının yüzde 98’inin normal doğumu tercih ettiğini söyledi.



13. Uludağ Jinekoloji ve Obstetrik Kış Kongresi’nin ‘Aile Hekimliği’ oturumu, Bursa Kent Konseyi’nin katkılarıyla Uludağ Grand Yazıcı Otel’de düzenlendi. ‘Doğumuna Sahip Çık’ projesi hakkında bilgiler veren Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Türkiye’ye rol model olmuş bir yapıya büründüklerini, kanunun çizdiğinin bir tık ötesine geçtiklerini söyledi. Türkiye’ye kent konseylerinin nasıl çalışması gerektiğini gösterdiklerini belirten Başkan Hasan Çepni, tamamen gönüllülük esasıyla çalışan 5 meclis ve 30 çalışma grubu bünyesinde bulunan Bursa Kent Konseyi’ne 400’den fazla kurum ve kuruluşun üye olduğunu hatırlattı. Geçen sene Bursa Kent Konseyi’nin 2000’in üzerinde faaliyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Çepni, “Doğumuna Sahip Çık projesini de geçen sene başlatmıştık. Normal doğum, gebelik sonunda herhangi bir cerrahi müdahale olmadan yaşanan doğum olayıdır. Sezaryen ise bir cerrahi operasyondur. Bu kavramlar o kadar çok karıştı ki dünyadaki oranların tersine seyir eden ülke haline geldik. Türkiye’de oranın yüzde 68’ler civarına ulaştığı görülüyor. Aslında normal doğumun normal olduğunu anlatmak adına faaliyetlere giriştik. Türkiye’de eğitim durumunun ve maddi durumun yükseldiği sınırlarda normal doğumun terk edildiği görülüyor. Buna aslında bilinçsiz tercih denebilir. Bunun bilinçli hale gelmesini arzu ettik. Projeyle, sezaryen oranlarının azalması, normal doğumun teşvikiyle ilgili halka yönelik bilinçlendirme faaliyetini başlattık” dedi.



Bursa Kent Konseyi koordinasyonuyla yürütülen projede, Yürütme Kurulu üyesi Servet Yeğit’in büyük katkıları bulunduğunu, Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi, Türk Ebeler Derneği ve TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönüllüleri Derneği’nin paydaş olarak yer aldığını getiren Çepni, projede 800 sağlık çalışanına yönelik çalıştay düzenlendiğini, Bursa Kent Konseyi’nin ofislerinden bir kısmını anne adaylarına ayırdıklarını ve 100 anne adayının egzersiz yapabilmelerine ve sertifikalı eğitim alabilmelerine imkan sunduklarını vurguladı. Eğitim sonunda yapılan değerlendirme sonucunda anne adaylarının yüzde 98’inin ‘normal doğum yapacağım’ tercihinde bulunduğunu aktaran Çepni, “Bu anne adaylarının yüzde 55’i normal doğum yaptı. Yüzde 7’si planlanan sezaryeni tercih etti. Yüzde 28’i ani gelişen sağlık sıkıntısından sezaryen oldu. Eğitimlerin sonunda bilinçlendirmeyle daha doğru kararların verileceğini gördük. Katılımcıların yüzde 90’ı Bursa Kent Konseyi’nin bu tür çalışmalarının doğru bulduğunu ve devamının gelmesi gerektiğini ifade etti. Projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle tüm sağlık çalışanlarına özverili katkılarından ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Hakan Ozan, Bursa Kent Konseyi’nin desteğini ve sıcaklığını her zaman hissettiklerini söyledi. Türkiye’de örneği olmayan bir oluşum olduğuna değinen Ozan, “Bundan sonra da başarılı çalışmalar yapacaklarına inanıyorum. Geçen sene ‘Doğumuna Sahip Çık’ projesini başlatmıştık. Projeyi, Bursa Kent Konseyi projeyi üstlenerek uygulanabilirliğini yükseltti. Proje, Bursa’da başlamış ve tüm Türkiye’ye uyarlanabilecek bir uygulamadır. Hatta daha sonra AB projesine çevirme ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm gelişmekte olan ülkelere örnek gösterebileceği proje olarak planlıyoruz” dedi.

Günün anısına Prof. Dr. Hakan Ozan tarafından Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’ye ve Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Dr. Can Başaran’a plaket takdim edildi.

FOTOĞRAFLI 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!